Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Christian Bale

Christian Bale 6Εκτός από μία ομολογουμένως γοητευτική φιγούρα στη μεγάλη οθόνη (κορίτσια, κι εγώ το παραδέχομαι, κάνω οφθαλμόλουτρο όταν τον βλέπω!), είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός, ο οποίος έδωσε άλλη πτυχή σε χαρακτήρες, με πρώτο και καλύτερο τον Batman. Επίσης μέσα από κάθε δουλειά του προσπαθεί (και καταφέρνει) να μην τυποποιηθεί και να μην τον θυμάται μόνο ως Bruce Wayne το σινεφίλ κοινό. Κυρίες και κύριοι, σήμερα λέμε «Χρόνια Πολλά» στον Christian Bale!

Ο Christian Charles Philip Bale γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1974 στην επαρχία Haverfordwest της Ουαλίας κι είναι ο μόνος γιος (έχει τρεις αδελφές) της Jenny και του επιχειρηματία και μάνατζερ David Bale. Αν και γεννημένος στην Ουαλία, ο Christian Bale δηλώνει πάντα πως «δε νιώθω Ουαλός, αλλά Εγγλέζος». Μέχρι τα 17 του έζησε στο Bournemouth της Αγγλίας, φοιτώντας και στο εκεί λύκειο, αλλά με το διαζύγιο των γονιών του το 1991 ακολούθησε τον πατέρα του στο Los Angeles.
Προτού αφήσει την Αγγλία, όμως, είχε ήδη εμφανιστεί σε δύο διαφημιστικά κι είχε παίξει μαζί με το Rowan Atkinson στο «The Nerd» στο West End του Λονδίνου. Η πρώτη του εμφάνιση σε μεγαλύτερη παραγωγή ήταν στην τηλεταινία «Anastasia: The Mystery Of Anna» στο ρόλο του Alexei το 1986, ενώ ακολούθησαν κεντρικοί ρόλοι στη μίνι σειρά «Heart Of The Country» και στην ταινία «Mio Min Mio» με τους Christopher Lee και Nick Picard του 1987. Την ίδια χρονιά, επίσης, και σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Empire Of The Sun» του Steven Spielberg, όπου υποδυόταν ένα νεαρό αγόρι που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποχωρίζεται βίαια από τους γονείς του και βρίσκεται σε γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η ταινία, μάλιστα, του χάρισε ευρεία αναγνώριση κι η ερμηνεία του Christian Bale ανακηρύχθηκε ως η Καλύτερη Ερμηνεία Νέου Ηθοποιού. Βέβαια, το ότι τραβούσε την προσοχή τόσο του Τύπου όσο και των συμμαθητών του αποκάρδιωσε στην αρχή το νεαρό Christian, σκεπτόμενος μάλιστα να παρατήσει την υποκριτική, μέχρι που τον πλησίασε ο Kenneth Branagh και του πρότεινε ρόλο στο «Henry V». Το «Henry V» ακολουθούν οι τηλεταινίες «Treasure Island» το 1990 και «A Murder Of Quality» το 1991.

Christian Bale & Robert Sean Leonard - Swing KidsΜε το που φτάνει στο Los Angeles, o Christian Bale πρωταγωνιστεί στο musical «Newsies», όπου υποδύεται έναν εφημεριδοπώλη που οργανώνει τη δική του απεργία ώστε τα παιδιά που εκμεταλλεύονται οι μεγαλοεκδότες να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στους ισχυρούς. Την επόμενη χρονιά ακολουθεί το «Swing Kids», που ακολουθεί την ιστορία μίας ομάδας παιδιών που ακούν κρυφά αμερικάνικα swing στη ναζιστική Γερμανία. Το 1994 και μετά την αφήγηση της ιστορίας του Άμλετ μέσα από τα μάτια του Gabriel Axel («Η Γιορτή της Μπαμπέτ») στο «Prince Of Jutland», ο Christian Bale υποδύεται το Laurie στο «Little Women» της Gillian Armstrong («Oscar And Lucinda»), κατόπιν πρότασης της Winona Ryder, η οποία ερμήνευε την ανυπότακτη Jo.

To 1998 κι έχοντας στο μεταξύ μεσολαβήσει εμφανίσεις στις ταινίες «Pocahontas», «The Portrait Of A Lady», «The Secret Agent» και «Metroland», ο Christian Bale συμπρωταγωνιστεί με τους Ewan McGregor και Jonathan Rhys Meyers στο «Velvet Goldmine» του Todd Haynes, δημιουργού του πρόσφατου «Carol». Στην ταινία κι ερμηνεύοντας το ρόλο του δημοσιογράφου Arthur Stuart, ο Christian Bale παρακολουθεί την ιστορία του rock star Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers). Την επόμενη χρονιά ο Christian Bale είναι μέρος μίας μεγάλης παραγωγής που περιλαμβάνει τους Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Rupert Everett και Stanley Tucci στο «Όνειρο Θερινής Νυχτός» σε σκηνοθεσία Michael Hoffman («One Fine Day») και με τον Bale στο ρόλο του Δημήτριου.

Το 2000 και λίγους μήνες μετά το «Shaft» ο Christian Bale ερμηνεύει ένα ρόλο… κόντρα σε σχέση με εκείνον του ερωτευμένου Δημήτριου. Πρόκειται για τον τραπεζίτη Patrick Bateman, ο οποίος προσπαθεί να κρύψει το alter ego του ψυχοπαθή δολοφόνου στο «American Psycho». Ο ρόλος αρχικά προοριζόταν για το Leonardo DiCaprio, ο οποίος με τη σειρά του τον απέρριψε για να γυρίσει εκείνη τη χρονιά το «The Beach» του Danny Boyle. Οι κριτικές που λαμβάνει η ταινία είναι μεν ανάμεικτες λόγω των σκληρών εικόνων της, αλλά όσον αφορά την ερμηνεία του Bale δεν υπήρξε ούτε νύξη αρνητισμού, με αποκορύφωμα τη κριτική του Roger Ebert που χαρακτήρισε την ερμηνεία του bale «ηρωική, με τον τρόπο που ο χαρακτήρας μεταπηδά από την ευτυχία στον αποτροπιασμό. Δεν υπάρχει ένστικτο αυτοσυντήρησης κι αυτό είναι σημάδι του καλού ηθοποιού».

Christian Bale - The MachinistΤο 2004 κι έχοντας ήδη παίξει σε τρεις ταινίες, με το «Reign Of Fire» να είναι η πρώτη του περιπέτεια κι ένα διετές διάλειμμα μετά το μέτριο «Equilibrium», ο Christian Bale πρωταγωνιστεί στο ψυχολογικό θρίλερ «The Machinist». Στην ταινία ο Bale υποδύεται το μηχανικό Trevor Reznik που πάσχει από αϋπνίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με το πρώτο ντόμινο που έπεσε να είναι ο σοβαρός τραυματισμός ενός συνεργάτη του στο εργοστάσιο. Ο Bale, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του, έκανε κι αυτός εκείνες τις εξαντλητικές δίαιτες που έχουν κάνει άλλοι συνάδελφοί του, με αποτέλεσμα κατά το τέλος των γυρισμάτων να ζυγίζει μόλις 55 κιλά. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που και σε αυτήν την περίπτωση η ερμηνεία του δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Την ίδια χρονιά ο Bale δίνει τη φωνή του στον Howl, τον κεντρικό ήρωα της ταινίας «Howl’s Moving Castle» του Hayao Miyazaki, κάτι που έκανε με μεγάλη χαρά, καθώς ήδη είχε εκδηλώσει θαυμασμό για το «Spirited Away».

Batman/Bale Begins
Μετά τα γυρίσματα του «The Machinist», o σκηνοθέτης Christopher Nolan του δίνει το ρόλο που πραγματικά τον απογείωσε. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το alter ego του δισεκατομμυριούχου Bruce Wayne, του Batman. Για τις ανάγκες του ρόλου, όχι μόνο μπήκε στη διαδικασία επανάκτησης του βάρους που είχε χάσει για το «The Machinist», αλλά έπρεπε να δείχνει και πιο γυμνασμένος – το super ήρωα υποδυόταν, άλλωστε. Επιπλέον, επειδή στην αρχή ένιωθε… γελοίος μέσα στη στολή του Batman, ο Bale άρχισε να διαβάζει comic books του Batman προκειμένου να καταλάβει και να αφομοιώσει καλύτερα το χαρακτήρα. Το «Batman Begins» προβάλλεται το 2005 στις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο, σημειώνοντας την αρχή μίας μοναδικής ιστορίας γύρω από το μασκοφόρο εκδικητή της Gotham κι ο Christian Bale χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος Batman της νέας εποχής.

Christian Bale - The Dark KnightΤην επόμενη χρονιά και με τρεις ταινίες να μεσολαβούν (μεταξύ των οποίων και το εμπνευσμένο από την ιστορία της Pocahontas «The New World» του Terrence Malick, όπου υποδυόταν τον John Rolfe), ο Bale συμπρωταγωνιστεί με τους Hugh Jackman και Scarlett Johansson στο δράμα μυστηρίου «The Prestige». Σε σκηνοθεσία πάλι του Christopher Nolan, ο Bale υποδύεται τον ταχυδακτυλουργό Alfred Borden, ο οποίος ανταγωνίζεται τον Robert Angier (Jackman). Το 2007 ακολουθούν το western «3:10 To Yuma» και το βιογραφικό δράμα γύρω από τον Bob Dylan «I’m Not There».
Το 2008 ο Christian Bale συναντιέται και πάλι με το Nolan, αλλά και τον Heath Ledger μετά το «I’m Not There» για τις ανάγκες του «The Dark Knight». Ο Bale φορά και πάλι τη στολή του Batman ενώ ο Ledger βρίσκεται απέναντί του στο ρόλο του παρανοϊκού Joker. Αν κι ομολογουμένως ο Ledger επισκίασε τρόπον τινά τον Bale εντυπωσιάζοντας ως Joker, αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως ο Bale έκανε εντατική προπόνηση στην πολεμική τέχνη KeysI, ώστε να γυρίσει ο ίδιος τις περισσότερες σκηνές μάχης.

Το 2010 ο Bale συμπρωταγωνιστεί με τον Mark Wahlberg στο «The Fighter», με τον Bale να υποδύεται τον ετεροθαλή αδερφό του πυγμάχου Micky Ward. Για τις ανάγκες του ρόλου ο Bale χάνει και πάλι βάρος (περίπου 14 κιλά), μια που ο χαρακτήρας του ήταν ναρκομανής, ενώ προσπαθούσε μέσα από σημειώσεις κι ηχογραφήσεις να καταλάβει το χαρακτήρα και να «πιάσει» την προφορά της Βοστόνης. Η ταινία δέχεται άκρως θετικές κριτικές, αλλά κι ο ίδιος ο Bale επιβραβεύεται τελικά με το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου, δεχόμενος διθυράμβους. Το 2012 και μετά το ιστορικό πολεμικό δράμα «The Flowers Of War», ο Bale φορά για τρίτη φορά τη στολή του Batman για την τελευταία (κι επιτυχημένη βάσει αριθμών και κριτικών) πράξη της τριλογίας του Christopher Nolan» και μιλάμε, φυσικά για το «The Dark Knight Rises», κάνοντας πια τον Bale τον αγαπημένο Batman για το φιλοθεάμον κοινό.

Το 2013 έρχεται το ατμοσφαιρικό «Out Of The Furnace», όπου υποδύεται τον Russell Baze, ο οποίος αφότου αποφυλακίζεται αναζητά το μικρότερο αδερφό του το Rodney (Casey Affleck) ο οποίος ενόσω ο Russell εξέτιε την ποινή του, μπήκε σε μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις. Την ίδια χρονιά έρχεται το «American Hustle», όπου ο Bale συναντιέται και πάλι με το σκηνοθέτη του «The Fighter» David O. Russell και συμπρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων με τους Bradley Cooper, Amy Adams και Jennifer Lawrence. Πρόκειται για την ιστορία του απατεώνα Irving Rosenfeld (Bale) ο οποίος μαζί με την ερωμένη του Sydney Posser (Adams) αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον πράκτορα του FBI Richie DiMaso (Cooper), με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπλεγμένοι όλοι στο βρώμικο κόσμο της μαφίας και της πολιτικής διαπλοκής. Η ταινία γίνεται επιτυχία και μάλιστα βρίσκεται υποψήφια για δέκα Oscar, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκείνα των ερμηνειών (είναι η πρώτη υποψηφιότητα του Bale για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου), της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Το 2015 κι έπειτα το «Exodus: Gods and Kings» του Ridley Scott το οποίο δε δέχθηκε και τις καλύτερες τον κριτικών ο Bale συμπρωταγωνιστεί με τους Brad Pitt, Steve Carell και Ryan Gosling στο «» το οποίο προβάλλεται ήδη και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Lewis , όπου περιγράφεται η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ όταν το 2008 έσκασε η «φούσκα» της κτηματαγοράς. Συγκεκριμένα, στις αρχές τις δεκαετίας, τέσσερις μικροεπενδυτές «προβλέπουν» αυτό που έρχεται κι αποφασίζουν να κινηθούν ώστε να μη μείνουν οικονομικά μετέωροι όταν σκάσει αυτή η «φούσκα». Η ταινία ήδη «τρέχει» και στην Οσκαρική κούρσα, με τον Bale να διεκδικεί το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Να αναφέρουμε εδώ πως μέσα στη χρονιά θα προβληθεί η δραματική ταινία «Knight Of Cups», όπου ο Bale συναντιέται για δεύτερη φορά επαγγελματικά με τον Terrence Malick, ενώ στα σχέδια του ηθοποιού για την ώρα αναμένονται άλλα τρία projects.
Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε με θέρμη «Χρόνια Πολλά» καθώς αναμένουμε με ευχάριστη αγωνία ό,τι έχει να μας προσφέρει ο Christian Bale!

You may also like