Σεξουαλικός διαλογισμός: αξίζει να τον γνωρίσουμε! (Pt. I)

Σάββατο πρωί… ιδανική στιγμή για χαλάρωση κι απόλαυση, έτσι για να “ξυπνήσουν τα αίματα” σωστά!

Ο διαλογισμός κι η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας είναι τα εργαλεία που μας βοηθούν να ελέγχουμε και να περιορίζουμε το στρες σωματικά και ψυχικά, βελτιώνοντας κατ’ επέκταση την καθημερινότητά μας. Η φιλοσοφία τους έγκειται στο να μάθει ο καθένας μας να βιώνει τη στιγμή που ζει και να την απολαμβάνει στο σύνολό της. Τώρα έρχεται μία νέα μελέτη που μας λέει πως ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει και την ερωτική μας ζωή, αυξάνοντας τη διάθεση για σεξ αλλά και την ικανοποίηση που αυτό μας προσφέρει!

               Τι εννοούμε, όμως, όταν μιλάμε για το σεξουαλικό διαλογισμό;

              Η αλήθεια είναι πως ειδικοί, όπως η διευθύντρια του Εργαστηρίου Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου British Columbia, Dr. Lori Brotto, μιλούν για τις πρακτικές του διαλογισμού που μπορούν να εφαρμοστούν στη σεξουαλική μας ζωή. Επομένως, ως σεξουαλικός διαλογισμός μπορεί να οριστεί σχεδόν το ο, τιδήποτε: μία απλή άσκηση διαλογισμού που, μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόνοι μας ή με τον/τη σύντροφό μας, ή μία πιο ενσυνείδητη προσέγγιση κατά τη διάρκεια του σεξ ή άλλες πρακτικές που το αποτέλεσμά τους θα φανεί… στο πεδίο της μάχης! ;)

               Πώς μας ωφελεί ο σεξουαλικός διαλογισμός;

               01 Λιγότερο άγχος, άρα πιο απολαυστικό σεξ. Το σεξ μπορεί να είναι από μόνο του μία εμπειρία που πυροδοτεί το στρες, ειδικά αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως πόνο στη διάρκεια της πράξης ή ανασφάλειες. Επομένως, όταν είμαστε αγχωμένοι είναι πιο δύσκολο να νιώσουμε σεξουαλική επιθυμία. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας μειώνουν την παραγωγή ορμονών που προκαλούν στρες, όπως η διαβόητη πια κορτιζόλη, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που ευθύνεται για αγχώδεις αντιδράσεις και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που συμβάλλει στην κατάσταση ηρεμίας του σώματος. Τα υπόλοιπα… ακολουθούν!

               02 Εστιάζοντας στη στιγμή, βελτιώνεται ο οργασμός. Στην ουσία ο διαλογισμός είναι εκείνος που μας βοηθά να πειθαρχήσουμε το μυαλό μας. Αντί, λοιπόν, να σκεφτόμαστε το deadline της δουλειάς ή… το πότε θα βάλουμε πλυντήριο (!), αφοσιωνόμαστε στο φιλί και το χάδι που θα ανταλλάξουμε. Κατά συνέπεια, η διέγερση είναι πιο έντονη κι άρα στην πορεία η κορύφωση θα είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερη!

               03 Αυξάνεται η ερωτική διάθεση. Μία τεχνική διαλογισμού, ειδικά αν εφαρμόζεται τακτικά, μας βοηθά να αφιερώσουμε την προσοχή μας στις στιγμές που ζούμε. Όταν, λοιπόν, είμαστε ήρεμοι και βιώνουμε απόλυτα τα χάδια ή τα αγγίγματα, ακριβώς επειδή τα απολαμβάνουμε περισσότερο, φτάνουμε να παίρνουμε και πρωτοβουλίες, το οποίο στο σεξ πολύ απλά μεταφράζεται ως αύξηση της libido! Κι οι περισσότερες πρωτοβουλίες στο… κρεβάτι είναι ευπρόσδεκτες!

               04 Αποκτούμε μεγαλύτερη οικειότητα με τον/τη σύντροφό μας. Το σεξ μπορεί ως ένα βαθμό να ορίσει και το πόσο κοντά είμαστε πραγματικά με τον/τη σύντροφό μας. Όταν λοιπόν αφοσιωνόμαστε 100% στη σεξουαλική πράξη, προφανώς και δίνουμε έμφαση σ αυτόν/αυτήν και έτσι ο δεσμός που δημιουργείται γίνεται πιο ισχυρός.

               05 Το σεξ θα θυμίζει… την πρώτη φορά! Ποιος δε θυμάται με ενθουσιασμό της πρώτης ερωτικής επαφής με τον/την αγαπημένη του; Αυτή η αίσθηση μπορεί να επαναληφθεί… ξανά και ξανά, απλά και μόνο επειδή μαθαίνουμε να ζούμε τη στιγμή. Εκπαιδεύοντας, λοιπόν, το μυαλό μας να αφομοιώνει κάθε λεπτομέρεια, η σεξουαλική επαφή θα θυμίζει… μήνα του μέλιτος!

               Επειδή δε θέλω να σας αφήσω… στα κρύα του λουτρού με αυτό το άρθρο, θα σας συνιστούσα να μείνετε συντονισμένοι για να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαλογισμό μόνοι αλλά και μαζί με τον/τη σύντροφό μας ώστε το σεξ να μας απογειώσει ακόμη περισσότερο!

You may also like