Στέλλα Ράπτη: “Προσπαθώ να μην φοβάμαι τον φόβο και να μην είμαι αχάριστη”

RAPTIΚάποιοι ονειρεύονται να γνωρίσουν διάσημους ηθοποιούς, άλλοι πολιτικούς, ευεργέτες κλπ. Για μένα “όνειρο ζωής” ήταν να γνωρίσω τη Στέλλα Ράπτη, τη διευθύντρια εκδόσεων στις Αττικές Εκδόσεις και για πολλά χρόνια αρχισυντάκτρια στα μεγαλύτερα γυναικεία περιοδικά. Το να συνομιλώ μαζί της για τη ζωή της, τους στόχους της, την οικογενειά της, τις αρχές της και να με “εμπιστεύεται”, ξεπερνούσε κάθε φαντασία!

 

The K-magazine:Κυρία Ράπτη είστε διευθύντρια Εκδόσεων στις Αττικές Εκδόσεις. Πώς φτάσατε ως εδώ; Ποια είναι η πορεία σας;
Στέλλα Ράπτη: Μεγάλωσα στη Κυψέλη, τελείωσα το Ιστορικό της Φιλοσοφικής το 1992 και ενδιάμεσα επειδή είχα πολύ μεγάλο πάθος με τις ξένες γλώσσες προσπάθησα να ακολουθήσω διερμηνεία μετάφραση. Δεν ήθελα όμως να το κάνω στην Ελλάδα και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα για να φοιτήσω στην ESIT (Ecole des Interpretes et des Traducteurs) στη Σορβόννη. Έδωσα εξετάσεις, πέρασα, έμεινα Παρίσι 8 μήνες. Αλλά ως μοναχοπαίδι μικροαστικής οικογενείας και πολύ δεμένη με τους γονείς μου έπρεπε να γυρίσω πίσω. Όποτε εγκατέλειψα το όνειρο του να ζήσω σε αυτή τη μαγική για μένα πόλη, με την οποία κρατάω πολλές επαφές ακόμα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψα για ενάμιση χρόνο στη Citibank, σε κάτι που ήταν τελείως διαφορετικό από το background μου και τις επιθυμίες μου. Από αυτή τη δουλειά παραιτήθηκα και με βοήθησε πάρα πολύ ο  πρώτος μου άντρας να το κάνω αυτό. Από τύχη κάποιος με συνέστησε στο Elle για να κάνω μεταφράσεις. Άρχισα να δουλεύω μαζί τους από τον Οκτώβριο του 1993 και εκ τότε είμαι στα γυναικεία περιοδικά.  Παράλληλα ήμουν στην “Ελευθεροτυπία”. Από τον Μάιο του 1995, είμαι στο Madame Figaro όπου πέρασα από όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι το 2003 που ήμουνα αρχισυντάκτρια, μετά μου πρότειναν τη θέση της διεύθυνσης στο περιοδικό Mirror. Αργότερα πρόσθεσα στις ενέργειες μου και το Celebrity που είναι ένα περιοδικό που το «γεννήσαμε» στην Ελλάδα και από το 2006 είμαι σε όλα τα περιοδικά ως διευθύντρια. Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαι πολύ κι ενεργά και με το digital κομμάτι των περιοδικών. Είναι κάτι που το σπούδασα σε σεμινάρια που κάνει η «Διεθνής Ένωση δημοσιογράφων περιοδικού τύπου» και το Yale, όπου ήμουν το καλοκαίρι.

 

The K-magazine:Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει περισσότερο στη δουλειά σας;
Στέλλα Ράπτη: Με εξιτάρει παρά πολύ το πάντρεμα των δύο. Με εξιτάρει παρά πολύ να απαντάω στην ερώτηση αν “έχει πεθάνει το περιοδικό” και να λέω ότι “δεν έχει πεθάνει και δεν θα πεθάνει το έντυπο”. Η σχέση την όποια χτίζει ο ανθρώπους με το αντικείμενο που πιάνει στα χέρια του και μπορεί να το ξαναπιάσει μετά από μία ώρα, αυτή η διάρκεια είναι κάτι που δεν θα έχει πότε στο ίντερνετ.  Το  ίντερνετ είναι το εδώ και τώρα, είναι η τάση της στιγμής και της εποχής. Ωστόσο όσο επιστρέφουμε στο παρελθόν μας και αναζητώντας τις ρίζες μας και τα πράγματα τα όποια μας δένουν με ανθρώπους και αντικείμενα, έτσι δεν θα αφήσουμε το έντυπο προς χάρη του ψηφιακού. Γιατί η σχέση που “φτιάχνει’ κάποιος με αυτό που πιάνει στα χέρια του, είναι ανεκτίμητη, έχει διάρκεια… Σαφώς και τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα στη ψηφιακή τεχνολογία και αυτή θα καταβάλει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, αλλά το πάντρεμα των δύο είναι αυτό που με εξιτάρει περισσότερο.

The K-magazine: Είναι ο κόσμος των περιοδικών όσο glamorous πιστεύουμε ότι είναι;
Στέλλα Ράπτη: Είναι, είναι η αλήθεια. Είναι πολύ λιγότερο από ότι στο παρελθόν αλλά εξακολουθεί και είναι. Μπορώ να καταλάβω γιατί για μια γυναίκα που δεν είναι μέσα σε αυτόν το χώρο, ένα κείμενο δικό μου, από την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι μπορεί να είναι λαμπερό. Μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει για εκείνη να συναντήσω και να πάρω συνέντευξη από τον Karl Lagerfeld… Ωστόσο όταν δουλεύεις πολλά χρόνια μέσα στα περιοδικά το απομυθοποιείς, εσύ,  ως εργαζόμενος. Φυσικά, έχει αυτή τη λάμψη όχι όμως όπως παλιά.
[quote_left]Παλαιότερα τα φορτώναμε και εμείς με λάμψη γιατί μπορούσαμε να τα κακολογήσουμε, ντυνόμασταν ανάλογα με τις τάσεις, μπορεί να παίρναμε και 4- 5 τσάντες σε κάθε σεζόν. Τώρα, όμως,  αυτό έχει αλλάξει και αναζητούμε και εμείς την ουσία πίσω από τη μόδα, την ομορφιά…[/quote_left]

The K-magazine:Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη μόδα;
Στέλλα Ράπτη: Την έχει επηρεάσει ως κλάδο, ως βιομηχανία, γιατί οι Έλληνες σχεδιαστές υποφέρουν γιατί δεν έχουν χρηματοδότες, δεν έχουνε και οι ίδιοι την οικονομική υποδομή έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουν τη συλλογή τους και το show τους. Επηρεάζεται και ως βιομηχανία εισαγωγής, οι μεγάλοι εισαγωγείς για παράδειγμα κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη χρεοκοπήσει, (βλέπε Lakis Gavalas) άλλοι υποφέρουν πάρα πολύ και μέσα στη προσπάθεια τους να συμμαζέψουν την επιχείρηση τους πάνε σε πιο ασφαλείς επιλογές που απευθύνονται σε πιο ευρύ κοινό, και όχι  avant garde. Εμείς αντιθέτως στα περιοδικά προσπαθούμε ακόμα να προβάλουμε τη λαμπερή πλευρά της μόδας, γιατί τα περιοδικά δεν είναι μόνο φορέας πραγματικότητας αλλά και ονείρου. Τα περιοδικά που έμειναν μόνο στο όνειρο και το παραμύθι, υποφέρουν πάρα πολύ γιατί η σύγχρονη γυναίκα ψάχνει να βρει και αλλά πράγματα μέσα στο περιοδικό της. Αυτό είναι κάτι που το Madame Figaro το είχε ανέκαθεν μέσα στη συνταγή του. Πάντα είχε ένα θέμα κοινωνικό , σχέσης ή για παιδί,καριέρα, ψυχολογία… είχε μία βεντάλια που αυτό είναι κάτι που μία γυναίκα αποφασίζει μέσα στη κρίση να το πληρώσει και να το κρατήσει για το διαβάσει 15- 20 μέρες.

 
RAPTI1The K-magazine: Συχνά βλέπουμε στα περιοδικά σας να προσφέρονται και κάποια δώρα. Είναι ένας λόγος παραπάνω για να αγοράσει μια γυναίκα το περιοδικό;
Στέλλα Ράπτη: Σαφώς και παίζουν μεγάλο ρόλο. Για να είμαστε ειλικρινείς τα δώρα είναι ένα marketing tool το όποιο το χρησιμοποιούμε με σκοπό τις περισσότερες πωλήσεις. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι το περιοδικό μας πουλά 40.000 το μήνα, μόνο επειδή αγοράζουν το εξώφυλλό ή τα θέματα του. Είναι μία τάση που δημιουργήθηκε στην ελληνική αγορά εδώ και 20 χρόνια, έχει αρχίσει και μονιμοποιείται. Δεν μπορούμε να την αλλάξουμε…. Πιστεύουμε όμως και στο προϊόν του Madame Figaro, γι αυτό έχουμε και τη “σκέτη” εκδοση και το  tirage είναι επίσης πολύ ικανοποιητικό.

The K-magazine:Αντιμετωπίσατε δυσκολίες «ανεβαίνοντας»  βαθμίδες;
Στέλλα Ράπτη:  Αν είσαι στα γυναικεία μηναία περιοδικά και λειτουργείς ως δημοσιογράφος είσαι απολύτως στο χώρο σου. Μπήκα στα περιοδικά σε μία περίοδο που οι επιχειρηματίες είχαν να δώσουν, υπήρχε χρήμα. Όταν πέρασα από το δημοσιογραφικό στο πιο managerial  κομμάτι, ούτε εκεί ένιωσα να έχω προβλήματα, γιατί και εκεί εξακολουθούν οι περισσότερες να είναι γυναίκες σε αυτό το χώρο. Εκεί που αντιμετώπισα θέμα ήταν σε προσωπικό επίπεδο, που έπρεπε να ανοίξω τον ορίζοντα μου και να πάψω να σκέφτομαι αμιγώς ως εργαζόμενη δημοσιογράφος και να αρχίσω να σκέφτομαι ως άνθρωπος που φροντίζει δημοσιογράφους. Είχα πράγματα να σκεφτώ που ούτε καν το φανταζόμουν. Πολλές ευθύνες και προκλήσεις… ποτε δεν αισθάνθηκα ότι με αμφισβήτησαν οι άνδρες  και οι συνεργάτες μου.

The K-magazine: Πόσο εύκολο είναι να πετύχει το τρίπτυχο μητέρα-σύζυγος-επιτυχημένη επαγγελματίας;
Στέλλα Ράπτη: Καθόλου, η σούπερ μαμά/ super woman, θεωρώ ότι δεν υπάρχει. Είναι ένας μύθος που η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση ξέρει ότι είναι μύθος. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι καλή σε όλα, είναι σίγουρο ότι κάπου υπολείπεσαι. Υπολείπεσαι συνήθως εκεί που νιώθεις ασφαλής, ότι θα σε προστατεύσει και λίγο ο χρόνος. Επειδή εγώ έγινα μαμά στη πιο δύσκολη χρονική περίοδο των περιοδικών, έδωσα πάρα πολύ βάρος στη δουλειά μου γιατί ένιωσα ανασφαλής, και θεώρησα ότι μπορώ να χτίσω τη σχέση μου με τα παιδιά μου και σε βάθος χρόνου. [quote_right]Καλή σε όλα δε μπορείς να είσαι, και η μεγάλη σου πρόκληση είναι να δεις τι μπορείς να κάνεις μετρίως σε όλα.[/quote_right]

The K-magazine: Θεωρείτε ότι η Ελληνίδα είναι κομψή;
Στέλλα Ράπτη: Ας πούμε ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ γιατί τα τελευταία 20 χρόνια χρησιμοποιεί τα περιοδικά ως οδηγούς style. Υπάρχει ένα κομμάτι πληθυσμού που ενδεχομένως να μην είναι η μέση Ελληνίδα, είναι λίγο πιο σοφιστικέ η οποία το ψάχνει λίγο περισσότερο. Πιστεύω ότι έχει βοηθήσει πολύ η ψηφιακή εκδοχή των περιοδικών, που βοηθούν, δείχνουν κάποιες λύσεις και τρόπους για τη διαμόρφωση ενός προσωπικού στυλ. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις κανόνα αν η μέση Ελληνίδα είναι κομψή, θα έλεγα ότι εκπαιδεύεται και έχει δημιουργήσει και η ίδια η βιομηχανία.

The K-magazine: Η  γυναίκα πρέπει να είναι chic  ή à la mode;
Στέλλα Ράπτη: Η κομψότητα δεν έχει να κάνει με τη μόδα. Κομψός είναι ο τρόπος που συνδυάζεις τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου, τα οποία τα αναδεικνύεις κάθε φορά «with a twist» το οποίο μπορείς να το πάρεις από τις τάσεις της μόδας. Τι εννοώ; Ένα κλασσικό μαύρο cigarette παντελόνι, με ένα άσπρο πουκάμισο και ένα μαύρο σακάκι, αλλά με ένα κόσμημα το οποίο μπορεί να παραπέμπει στη τάση της εποχής, αμέσως ένα κλασσικό ντύσιμο στο κάνει à la mode. Σαφώς υπάρχουν κάποια κομμάτια που μπορούν να σε κάνουν κομψή σε κάθε ώρα της ημέρας, ακόμη και αν τα φοράς από το πρωί ως το βράδυ, με μία αλλαγή στα παπούτσια, για παράδειγμα. Αυτά τα βασικά κομμάτια, ένα μαύρο παντελόνι, ένα άσπρο πουκάμισο, μία pencil skirt, ένα ζευγάρι γόβες, ένα πουλόβερ, jean, jean, jean εννοείται και φυσικά μπαλαρίνες.

Tα must have της γυναικείας γκαρνταρόμπας

Tα must have της γυναικείας γκαρνταρόμπας

The K-magazine:Ποιο είναι το ρούχο που σας χαρακτηρίζει και είναι και το αγαπημένο σας;
Στέλλα Ράπτη: Ένα άσπρο πουκάμισο το όποιο το φορώ συνεχώς. Ένα μαύρο σακάκι Chloe το όποιο το φορώ day to night.

The K-magazine: Αγαπημένο μέρος στον κόσμο;
Στέλλα Ράπτη: Το Παρίσι… σταθερά!

[quote_left]The K-magazine:Ποια γυναίκα είναι η πιο στυλάτη γυναίκα , για εσάς…
Στέλλα Ράπτη: Η Inès de la Fressange, απλή, ανεπιτήδευτη, πάντα με ίσια μπαλαρίνα Roger Vivier, με ένα στενό παντελόνι που τελειώνει λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο, πουκάμισο ή T-shirt και από πάνω δερμάτινο jacket είτε σακάκι.[/quote_left]

The K-magazine:Το συγκλονιστικότερο ταξίδι που έχετε κάνει;
Στέλλα Ράπτη: Ήταν στην Αμερική λίγο πριν αποκτήσω τα παιδιά μου. Κάναμε τη διαδρομή Route 66 με τον άντρα μου, φτάσαμε San Francisco, ονειρεμένη πόλη, με πολλές εκδρομές…Las Vegas, Grand Canion …

The K-magazine:Ποιός  είναι ο άνθρωπος που σας εντυπωσίασε περισσότερο, κατά τη διάρκεια μίας συνένευξης;
Στέλλα Ράπτη: Η Καριοφυλιά Καραμπέτη, για το βάθος της σκέψης της, για την ελευθερία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και για το βάθος της φωνής της, όταν έκανα την απομαγνητοφώνηση. Πριν πολλά χρόνια βέβαια, πριν από 10 χρόνια.

The K-magazine:Η καλύτερη στιγμή της ημέρας….
Στέλλα Ράπτη: Στο τέλος της ημέρας είμαι με τις κορούλες μου στο καναπέ, πίνουν το γάλα τους, τις αγκαλιάζω και κοιμούνται στην αγκαλιά μου την ώρα που βλέπουνε το cartoon τους. Μου αρέσει η ηρεμία τους…. με γεμίζουν ενέργεια!

The K-magazine:Μεγαλώνοντας είχατε κάποιο πρότυπο; Κάποιον στον οποίο θα θέλατε να μοιάσετε;
Στέλλα Ράπτη: Πολύ δυσκολη ερώτηση, την έχω σκεφτεί πολλές φορές… Για μένα πρότυπο είναι ο άνθρωπος ως προσωπικότητα. Έχω μία παρουσία στα παιδικά μου χρόνια, που με καθόρισε και ήμουν τυχερή που τη γνώρισα… αν και δεν ήταν βιολογική γιαγιά μου, την έλεγα όμως”γιαγιά” γιατί ουσιαστικά με ανέθρεψε. Η καταγωγή της ήταν από το Αϊβαλί, έζησε όλη τη Μικρασιάτικη καταστροφή, και είχε μία αγγελική -φυσική και εσωτερική- παρουσία, με κατάλευκα μαλλιά και γαλανά μάτια. Η συμπεριφορά της ήταν ότι πιο γλυκό, εξευγενισμένο έχω γνωρίσει στη ζωή μου… Θα έλεγα ότι αυτή είναι το πρότυπο μου. Είναι η γιαγιά μου η Ελένη.

The K-magazine:Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στην Ελλάδα;
RAPTI2Στέλλα Ράπτη: Αρκετά, με λυπεί δραματικά,  η αναξιοκρατία, η στενότητα και η στενοκεφαλιά της οικογένειας, της εντοπιότητας και η έλλειψη ανοιχτών οριζόντων. Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουμε σαν καραμέλα από πού καταγόμαστε, έχοντας απολύτως ξεχάσει από πού, και αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως δεν μάθουμε απολύτως τίποτα από αυτή την ηθική κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο μου πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι Έλληνες δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

The K-magazine: Αν γινόσασταν πρωθυπουργός για μια μέρα, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε;
Στέλλα Ράπτη: Τη παιδεία. Θα τίναζα στον αέρα το εκπαιδευτικό σύστημα και την εκπαιδευτική λογική που τείνει προς τον επαγγελματισμό. Στην Ελλάδα εκπαιδεύουμε τα παιδιά για να δουλέψουν  και όχι για να αποκτήσουν κουλτούρα και ψυχική καλλιέργεια.

The K-magazine:Ποιο είναι το motto  σας;
Στέλλα Ράπτη: Να μη φοβάμαι το φόβο. Ο κόσμος φοβάται το λάθος, το ρίσκο, κι εγώ προσπαθώ να μην φοβάμαι να προχωρήσω.

The K-magazine: Ποιά είναι η αρχή που σας χαρακτηρίζει;
Στέλλα Ράπτη: Η δικαιοσύνη, προσπαθώ να είμαι δίκαιη και να μην είμαι αχάριστη. Δεν θέλω να ξεχνάω από που ξεκίνησα και επειδή η ζωή μού έδωσε πολλά, δεν θέλω να είμαι αχάριστη!

Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης: Λίνα Γριβογιάννη

You may also like