Συμπλήρωμα βιταμίνης D ή κατευθείαν στον ήλιο;

Την ανάγκη του σώματός μας για βιταμίνη D τη γνωρίζουμε: είναι εκείνη που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο για υγιή δόντια κι οστά, ενώ επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιταχύνει την ανάπτυξη των κυττάρων.

Η πιο άμεση πηγή είναι σαφώς ο ήλιος, όμως τόσο η χρήση του (απολύτως απαραιτήτου πια) αντηλιακού κατά την έκθεση όσο και το γεγονός πως περνάμε πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μειώνουν τα επίπεδα πρόσληψης. Συγκεκριμένα, τα αντηλιακά εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία Β που στην ουσία δρα καταλυτικά στη σύνθεση της βιταμίνης. Παράλληλα η ατμοσφαιρική μόλυνση, τα σύννεφα αλλά και το γυαλί εμποδίζουν την ακτινοβολία Β να μας φτάσει. Και να σκεφτεί κανείς πως μπορούμε να προσλάβουμε την απαραίτητη βιταμίνη D μένοντας στον ήλιο χωρίς αντηλιακά για πέντε έως τριάντα λεπτά από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι δύο φορές την εβδομάδα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις ευαισθησίας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο αποτελεσματική συνταγή είναι ένας συνδυασμός της διατροφής με μία μεθοδευμένα σταθερή έκθεση στον ήλιο. Τροφές που μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες βιταμίνης D είναι ενδεικτικά τα αυγά, τα μανιτάρια, το γάλα, το γιαούρτι, η βρώμη, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος κι οι γαρίδες. Ειδικά για τα παιδιά συστήνεται η τακτική κατανάλωση γάλακτος και να τα ενθαρρύνουν οι γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού ώστε να μειωθεί ο χρόνος που τα παιδιά περνούν με την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα video games.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση φαρμακευτικών συμπληρωμάτων διατροφής (φυσικά πάντα βάσει ιατρικής καθοδήγησης) ενδείκνυται όταν η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητας βιταμίνης  D* μέσω της διατροφής είναι ανεπαρκής, αλλά και σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως:

Βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών

  1. Εγκύους και θηλάζουσες μητέρες
  2. Ηλικιωμένους άνω των 65 ετών
  3. Άτομα που αδυνατούν να βγούνε εκτός σπιτιού
  4. Άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε πάντα να συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας, που μπορεί να μας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες με γνώμονα τις ανάγκες μας.

*Για τα παιδιά έως ενός έτους η ΗΣΠ είναι τα 10 μικρογραμμάρια και τα 15 μικρογραμμάρια για τα μεγαλύτερα παιδιά έως 18 ετών και τους ενήλικες. Για άτομα άνω των 65 ετών η ΗΣΠ πρέπει να φτάνει τα 20 μικρογραμμάρια.

You may also like