Τάρτα λεμόνι, η ντελικάτη

Αγαπάω πολύ τις τάρτες, κάθε είδους τάρτες, γλυκιές ή αλμυρές. Παρόλο που οι τάρτες δεν είναι το είδος του φαγητού με το οποίο έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα – σε αντίθεση με τις πίτες για παράδειγμα – είναι κάτι που φτιάχνω και απολαμβάνω με μεγάλη ευχαρίστηση. Αυτή εδώ είναι μια πεντανόστιμη τάρτα με μια εύκολη, λεία, ξινούτσικη κρέμα λεμονιού που θα ευωδιάσει το σπίτι όταν τη φτιάξετε.

Θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη (για μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ.)

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. ζάχαρη άχνη
175 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κρύο, σε κομματάκια
1 αυγό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για την κρέμα λεμόνι

250 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
120 ml χυμό λεμονιού
40 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 λεμόνι
Λίγο αλάτι
2 κρόκους
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο

Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, βγάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Αν δεν έχουμε μεγάλο μπλέντερ, βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια. Αυτό θέλει λίγη προσπάθεια γιατί ουσιαστικά τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν μεγάλα ψίχουλα, τα οποία τα μαζεύουμε σε μια μπάλα ζύμης.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη είτε με τα χέρια, όπως κάνουμε με τη ζύμη της πίτσας, είτε την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με έναν πλάστη. Φροντίζουμε να αφήσουμε ζύμη στα πλαϊνά τοιχώματα της τάρτας, ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα της.
Την τρυπάμε με πιρούνι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18-20 λεπτά περίπου.

Πριν την βάλετε στο φούρνο, καλό είναι να στρώσετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στην τάρτα και να αδειάσετε λίγα ρεβύθια ή ρύζι για βάρος, αυτό θα εμποδίσει τη ζύμη να φουσκώσει ανομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.
Πρέπει να έχει ροδίσει καλά η τάρτα,όχι όμως να παραψηθεί γιατί θα σπάει στο σερβίρισμα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κορν φλάουρ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά,σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πήξει. Όταν δούμε ότι έχουμε μια παχύρευστη κρέμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ζωηρά για να μην πήξουν.

Η κρέμα μας είναι έτοιμη, την αδειάζουμε στην ψημένη τάρτα και την βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη.

Σερβίρουμε με σαντιγί ή με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: Foodurismo.com

You may also like