Τάρτα espresso ganache

Μπορεί να είμαστε στα μέσα της εβδομάδας, αλλά το σαββατοκύριακο δεν αργεί. Κι επειδή μάλλον θα το περάσουμε μέσα στο σπίτι, γιατί να μην ετοιμάσουμε ένα φανταστικό επιδόρπιο; Μάλιστα δεν φαίνεται δύσκολο… Η παρακάτω συνταγή έρχεται από το site The View From Great Island και μας ιντρίγκαρε τόσο ευχάριστα που σκεφτόμαστε να τη δοκιμάσουμε… γιατί όχι κι εσείς;

Τι θα χρειαστούμε;

  • Για τη βάση της τάρτας:

1 φλυτζάνι σοκολατένια μπισκότα Oreo (κλασσικά ή την crispy εκδοχή)

5 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

¼ φλυτζάνι ζάχαρη

  • Για τη γέμιση:

1 1/4 φλυτζάνι ζαχαρούχο γάλα

2 κουταλιές της σούπας καφέ espresso(σκόνη)

280 γραμμάρια κουβερτούρα σε σταγόνες

2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Για την επικάλυψη:

3 κουταλιές της σούπας ζαχαρούχο γάλα

56 γραμμάρια κουβερτούρα σε σταγόνες

1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού

1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό

               Προετοιμασία:

  1. Ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C, ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το βούτυρο και τη ζάχαρη έως ότου να ομογενοποιηθούν και να “δέσει” το μείγμα. Το απλώνουμε σε μία ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο και με ένα ποτηράκι “ισιώνουμε” τη βάση, ενώ καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 10 λεπτά κι έπειτα τη βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσει για 20 λεπτά.
  2. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα έως ότου φτάσει σε σημείο βρασμού. Μόλις γίνει αυτό, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σκόνη espressoκι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και πέντε λεπτά αργότερα ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί η σοκολάτα με το αρχικό μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια και το αλάτι που προηγουμένως έχουμε συνδυάσει σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα στη βάση της τάρτας και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να έχει στερεοποιηθεί η γέμιση στις άκρες της τάρτας. Θέλουμε να υπάρχει λίγη υγρασία στο κέντρο της τάρτας, καθώς θα σφίξει ενόσω θα κρυώνει όταν το βγάλουμε από το φούρνο.
  4. Για την επικάλυψη, βράζουμε ξανά το ζαχαρούχο γάλα όπως πριν και προσθέτουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το σιρόπι καλαμποκιού και το ζεστό νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μία βελούδινη υφή.
  5. Εφόσον έχει κρυώσει η τάρτα, ρίχνουμε την επικάλυψη και με τα χέρια μας ανακινούμε την ταρτιέρα ώστε η επικάλυψη να φτάσει σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.
  6. Αφήνουμε για μία ώρα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Hint: Μπορούμε επίσης να βάλουμε την τάρτα στο ψυγείο για να “σφίξει” αλλά προτού σερβίρουμε θα πρέπει και πάλι να την αφήσουμε για λίγο εκτός ψυγείου.

               Μία ενδιαφέρουσα συνταγή με μία ιδέα java boost που θα ολοκληρώσει υπέροχα τα γεύματα του σαββατοκύριακου!

Enjoy!               

Πηγή & photo credits: The View From Great Island

You may also like