Τέρμα το ρομάντζο;

67a2e19fe817e832cb8e294e21e7c548Σαββατόβραδο. Επιτέλους τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο, πλένετε τα πιάτα που έχουν απομείνει στο νεροχύτη από νωρίς και αράζετε στον καναπέ για ένα… μαραθώνιο τηλεόρασης. Όχι μαζί. Ο σύντροφός σας χαλαρώνει με το δικό του τρόπο, στο iPad. Κάποιες ώρες αργότερα, αποκαμωμένοι και οι δύο από την κούραση, δίνετε ένα φιλί στα πεταχτά και πηγαίνετε κι εσείς για ύπνο.

Η παραπάνω σκηνή είναι μία αντιπροσωπευτική κατάσταση του γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης και ίσως γι’ αυτό μόλις το 37% των ζευγαριών στην Αμερική δηλώνουν ευτυχισμένα μαζί. Πού πήγαν άραγε οι φλογερές βραδιές μπροστά στο τζάκι; Τις έχετε όντως αναπολήσει ή μήπως τελικά δε νοιάζεστε και τόσο πολύ; Ποια είναι η λύση; Το διαζύγιο ή η συμβουλευτική ζευγαριών; Μπορεί να υπάρχει και τρίτη εναλλακτική: «το φάρμακο του έρωτα». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Opinion in Psychiatry, η οποία εξέτασε τις συνέπειες της χρήσης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που στοχεύει στο να κρατά τα ζευγάρια χαρούμενα και ερωτευμένα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι να μένουν μαζί για πάντα, σε μονογαμικές σχέσεις. Περίπου μισά από τα παντρεμένα ζευγάρια καταλήγουν στο διαζύγιο ενώ το 72% των ανδρών και ένα αντίστοιχο 52% των γυναικών απατούν τους συντρόφους τους.

Βέβαια, παρά τα δυσοίωνα ποσοστά, υπάρχουν ακόμη πολλά ζευγάρια που θέλουν να παραμείνουν μαζί, παρά τα όποια προβλήματα. Βάσει αυτή της θεωρίας, οι μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ερεύνησαν τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα ζευγάρια είχαν πρόσβαση σε ένα ρινικό σπρέι που περιέχει οξυτοκίνη.
a01affd1e65ff88b0953257eeb3a2da6Η ορμόνη της αγκαλιάς
Πρόκειται για μία ορμόνη η οποία απελευθερώνεται κατά τον τοκετό και τον οργασμό, προκαλώντας αισθήματα δεσίματος και επαφής. Μπορεί λοιπόν ένα «φσιτ» υγρής οξυτοκίνης να έχει τα ίδια αποτελέσματα στη σχέση; Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, θα μπορούσε!

Ενδεικτικά, μελέτη σε 47 ζευγάρια που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience βρήκε ότι όσα από αυτά είχαν προηγουμένως λάβει οξυτοκίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν θετικά σε μία αντιπαράθεση με το ταίρι τους σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν ένα placebo. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να χορηγείται στα ζευγάρια υπό τις οδηγίες των θεραπευτών τους προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του γάμου τους.

Υπάρχουν και αρνητικά
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι επιπτώσεις της οξυτοκίνης μπορεί να μην είναι πάντα τόσο ευεργετικές. Μάλιστα, βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη ορμόνη ενισχύει αρνητικές αναμνήσεις ενώ μελέτες σε prairie voles, ζώα που υποτίθεται ότι παραμένουν σε μακροχρόνιες σχέσεις πιθανότατα λόγω των υψηλών επιπέδων οξυτοκίνης, δείχνουν ότι και αυτά μπορεί να απιστήσουν. Σε ό,τι, δε, έχει να κάνει με τα συμπληρώματα οξυτοκίνης, εγείρονται και ηθικά ζητήματα. Όπως αναφέρει ο κοινωνικός ψυχολόγος Justin Lehmiller, «οι φαρμακευτικές εταιρείες προωθούν την φαρμακευτική προσέγγιση γιατί είναι επικερδής για αυτές, ενώ οι γιατροί και οι ασθενείς ζητούν ολοένα και περισσότερο φάρμακα καθώς το να παίρνει κανείς ένα χάπι ή ένα σπέι είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο από τη θεραπεία. Δε νιώθω καλά με την ιδέα ότι το κλειδί για να λύσει κανείς τα προβλήματα στη σχέση του είναι ένα φάρμακο».

389431b7619d928ccdaf33891e56bc6aΚάντε το φυσικά!
Δοκιμάστε να ανεβάσετε τα επίπεδα της οξυτοκίνης με το να δώσετε μια σφιχτή αγκαλιά στο σύντροφό σας. Είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο απλό! Στο βιβλίο της «Το θηλυκό μυαλό» (The Female Brain) η Δρ Louann Brizendine υποστηρίζει ότι το να αγκαλιάζουμε το ταίρι μας για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο πυροδοτεί την απελευθέρωση οξυτοκίνης.

Όπως προσθέτει ο Lehmiller, «αν τα ζευγάρια καταβάλουν μία ενεργή προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά και να αγγίζονται συχνότερα, αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της οξυτοκίνης στο αίμα τους χωρίς τη βοήθεια ενός φαρμάκου». Άλλωστε αυτού του είδους η επαφή θα κάνει καλό στη σχέση μακροπρόθεσμα και όχι παροδικά, όπως με ένα χάπι.

Πηγή: CNN

You may also like