Τα αρώματα μας φτιάχνουν τη διάθεση κι εξηγείται επιστημονικά

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση σχετικά με την δύναμης της μυρωδιάς. Όχι μόνο μπορεί να πυροδοτήσει τον εγκέφαλο σε οποιοδήποτε τυχαίο σημείο και να μας μεταφέρει αμέσως σε μια ζωντανή παιδική ανάμνηση – αλλά μπορεί εξίσου γρήγορα να μετατρέψει μια καλή διάθεση σε κακή και να πυροδοτήσει μια μυριάδα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της εποχικής κατάθλιψης.

Έτσι, καθώς οι γκρίζες ημέρες, θα υπάρχουν στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα, κρατήστε σημειώσεις με ποια αρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το πνεύμα σας μέχρι να επιστρέψουν οι ηλιόλουστες μέρες.

Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της γνωστικής λειτουργίας και του οσφρητικού μας συστήματος (αίσθηση οσμής). Με απλά λόγια, τα αρώματα μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες αντιδράσεις στο σώμα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η επίδραση του αρώματος στη συναισθηματική κατάσταση έχει καταγραφεί ανεπιστρεπτί σε όλους τους πολιτισμούς παγκοσμίως. Η παρασκευή των αρωμάτων συνεπώς, λειτουργεί ως συμπλήρωμα κατά του στρες.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλο όταν εφαρμόζουμε άρωμα στο δέρμα μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μυρωδιά είναι η πρώτη από τις αισθήσεις μας που ενεργοποιείται όταν γεννιόμαστε, με μερικές μελέτες να δείχνουν ότι μπορούμε να μυρίσουμε ακόμη και μέσα στη μήτρα. Η σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού συστήματος και του εγκεφάλου μας αναγκάζει τους υποδοχείς στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας να έρχονται στην επιφάνεια όταν μυρίσουμε ένα άρωμα.

Αυτοί οι υποδοχείς συνδέονται με τα συναισθήματά μας, που είναι ο τρόπος με τον οποίο το άρωμα μπορεί να προκαλέσει αναμνήσεις και να μας θυμίζει ανθρώπους ή μέρη, όπως υπέροχες διακοπές ή οικογενειακά πικ νικ στο πάρκο. Αυτό που ανακαλύφθηκε, ήταν μια παγκόσμια σύνδεση, η οποία έδειξε παρόμοια αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή την οικονομική κατάσταση.

You may also like