Το ginger διεκδικεί μία θέση στην κουζίνα μας για καλούς λόγους

               Ακούγεται τόσο εξωτικό, κι όμως συναντούμε το ginger σε ένα μεγάλο αριθμό συνταγών, από ροφήματα τσαγιού μέχρι σάλτσες και σούπες. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που το κατατάσσουν στα must have super foods της λίστας του σούπερ μάρκετ;

               01 Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ginger ονομάζονται τζιτζερόλες και, όσο αστείες κι αν αυτές ακούγονται, παίρνουν τη… δουλειά τους πολύ σοβαρά, καθώς αντιμετωπίζουν φλεγμονές ανακουφίζοντάς μας από τον πόνο. Μάλιστα η αντιφλεγμονώδης δράση του ginger ενδείκνυται και για τους πόνους περιόδου.

               02 Βοηθά στην επούλωση του ερεθισμένου δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ginger αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες ειδικά με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που ξηραίνουν την επιδερμίδα.

               03 Εικάζεται πως προστατεύει από τον καρκίνο, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

               04 Χαρίζει εικόνα νεότητας. Τα αντιοξειδωτικά, μεταξύ άλλων, μπορούν να σταθεροποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου βοηθώντας έτσι το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα και την απαλότητά του.

               05 Βοηθάει στην πέψη και περιορίζει το αίσθημα φουσκώματος. Ένα φλυτζάνι τσάι με ginger μετά το γεύμα αρκεί για να μη μετανιώσει κανείς το χορταστικό πιάτο που μόλις απόλαυσε!

               06 Ανακουφίζει από το αίσθημα ναυτίας που μπορεί να νιώσουμε, για παράδειγμα, εξαιτίας ενός hangover. Συνίσταται επίσης για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης ή ακόμη και για ανάρρωση από χημειοθεραπεία.

               07 Μόλις 3 γραμμάρια (δηλαδή σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού) ginger στο τσάι ή στο φαγητό μας μειώνει την “κακή” LDL χοληστερόλη, ενισχύοντας έτσι την καρδιαγγειακή λειτουργία. Η αντιθρομβωτική του δράση περιορίζει, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος, όμως η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό μας σε περίπτωση που ήδη χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή για αυτό το σκοπό.

               08 Η αντιμικροβιακή και η αντιμυκητιακή δράση των τζιντζερολών θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με την πρόληψη ή και θεραπεία λοιμώξεων να γίνεται πιο εύκολη.

               Αν ήδη ετοιμάζετε τη λίστα σας με τους στόχους για τη νέα χρονιά, τότε μπορείτε να βάλετε σαν υποσημείωση στο “πιο υγιεινή διατροφή” την προσθήκη του ginger στη λίστα με τα ψώνια σας!

You may also like