Τα κρεμαστά αυτιά στους σκύλους σύμπτωμα της εξημέρωσης

Floppy ears 4Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η διαδικασία διασταύρωσης για σκύλους συντροφιάς τείνει να έχει ως αποτέλεσμα ζώα με κρεμαστά αυτιά, κηλίδες λευκού χρώματος στο τρίχωμα, παιδικά πρόσωπα, μικρά σαγόνια κι άλλα χαρακτηριστικά.

Οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genetics, θεωρούν πως η ακολουθία των χαρακτηριστικών συνδέεται με αυτό που αποκαλούν «σύνδρομο της εξημέρωσης». Το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να παρουσιαστεί όχι μόνο σε θηλαστικά όπως οι σκύλοι, οι αλεπούδες, τα γουρούνια τα άλογα, τα πρόβατα και τα κουνέλια, αλλά και σε κατοικίδια πουλιά και ψάρια, ακόμη κι αν τα δύο τελευταία είδη δεν παρουσιάζουν όλες τις ανατομικές αλλαγές που παρουσιάζουν τα εξημερωμένα θηλαστικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η εξημέρωση οδηγεί σε γενετικές μεταβολές που μπορούν να επηρεάσουν μία ομάδα εμβρυικών βλαστικών κυττάρων που ονομάζεται «νευρική ακρολοφία». Αρχής γενομένης από το Δαρβίνο, οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα αναρωτιούνταν γιατί τα δεσποζόμενα ζώα μοιάζουν να έχουν τόσο όμοια χαρακτηριστικά και συμπεριφορά.

«Επειδή ο Δαρβίνος έκανε τις παρατηρήσεις του στην απαρχή της επιστήμης της γενετικής, το σύνδρομο της εξημέρωσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τομέα αυτού», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Adam Wilkins του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου ως ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας. «Επομένως ήταν απερίγραπτα συναρπαστικό όταν συνειδητοποιήσαμε πως η υπόθεση της νευρικής ακρολοφίας συνδέεται τόσο έξυπνα με αυτό το σύνολο των χαρακτηριστικών.»

Floppy ears 8

«Όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να εξημερώνουν και να εκτρέφουν αυτά τα ζώα, ίσως ακούσια επέλεξαν εκείνα με τα ηπιότερα ελλείμματα της νευρικής ακρολοφίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρότερων κι αργά αναπτυσσομένων επινεφριδίων αδένων», λέει ο Wilkins. «Οπότε αυτά τα ζώα ήταν λιγότερο τρομακτικά».

Εξαιτίας του γεγονότος πως η νευρική ακρολοφία επηρεάζει περισσότερο από τους επινεφρίδιους αδένες, η διαδικασία της εξημέρωσης μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε όλα τα προαναφερθέντα φυσικά σημάδια της εξημέρωσης, τα οποία δεν είναι πάντα ευεργετικά. Τα κρεμαστά αυτιά, για παράδειγμα, μπορεί να δείχνουν αξιολάτρευτα σε σκύλους και κουνέλια, αλλά στην ουσία είναι αποτέλεσμα δυσμορφίας του χόνδρου των αυτιών. Ένα ζώο που θέλει να ακούει καλά δεν πρόκειται να επωφεληθεί με τα αυτιά του να κρέμονται στο πρόσωπό του.

Ακόμη, τα δεσποζόμενα ζώα έχουν μικρότερους εγκεφάλους από τα άγρια. Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν πως το μειωμένο μέγεθος του εγκεφάλου στα περισσότερα κατοικίδια θηλαστικά θα μπορούσε να είναι ένα έμμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών στη νευρική ακρολοφία και συγκεκριμένα εξαιτίας ενός χημικού σινιάλου από αυτά τα κύτταρα που αφορά την αρμόζουσα ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Floppy ears 2«Αυτή η νέα θεωρία βασισμένη στην αναπτυξιακή βιολογία μας φέρνει πιο κοντά στο να λύσουμε έναν γρίφο που μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε μία ενοποιημένη υπόθεση και προσφέρει μία ανεκτίμητη εικόνα στη βιολογία της εξημέρωσης», δηλώνει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Genetics, Mark Johnston.

O Wilkins προσέθεσε: «Η εξημέρωση των ζώων ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών. Χωρίς αυτά τα ζώα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αν και πώς θα ευδοκιμούσαν οι ανθρώπινες κοινωνίες όπως έχουν κάνει σήμερα».

Πηγή: Mashable 
Photos: Pinterest 

You may also like