Τα μυστικά του ταμπόν

Από την στιγμή που «αδιαθετήσαμε» ξέραμε ότι μερικές μέρες του μήνα είμαστε «εκτός λειτουργίας» σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητάς μας και ειδικά το καλοκαίρι που στερούμαστε τα μπάνια! Όμως μεγαλώνοντας ανακαλύψαμε το ταμπόν που μας «έσωσε» από αρκετές δύσκολες καταστάσεις, καθώς δεν αισθανόμαστε την ύπαρξή του και είμαστε το ίδιο άνετες στις κινήσεις μας όπως οποιαδήποτε μέρα της ζωής μας.

Τι είναι το ταμπόν και πώς λειτουργεί;
Τα ταμπόν όπως και οι σερβιέτες είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν την ροή των εκκρίσεων κατά τον έμμηνο κύκλο. Τα ταμπόν είναι φτιαγμένα από απαλό βαμβάκι που είναι πεπιεσμένο σε ένα κυλινδρικό σχήμα βοηθώντας στην εύκολη τοποθέτησή τους. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ταμπόν που εξυπηρετούν την διαφορετική ροή αίματος.

Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσουμε;
Η εισαγωγή του ταμπόν είναι εύκολη αρκεί να χαλαρώσουμε. Την πρώτη φορά διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις που υπάρχουν πάνω σε κάθε συσκευασία, κι αν κάτι δεν είναι σαφές υπάρχει το διαδίκτυο ή ακόμα καλύτερα, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας. Χαλαρώστε και τοποθετήστε το με προσοχή…

Οι οδηγίες σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

* Καθίστε σε μια άνετη στάση και κρατείστε το ταμπόν με τα δάχτυλα ή τον ειδικό μηχανισμό τοποθέτησης.

* Αν αισθανθείτε κάποια ενόχληση, αυτό σημαίνει πως το ταμπόν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή όσο βαθιά θα έπρεπε.

* Το κορδονάκι στην άκρη του ταμπόν θα πρέπει να προεξέχει και να είναι εμφανές. Αν και καλό είναι να το αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα -ειδικά αν έχετε πολύ αίμα- θεωρητικά όταν είναι τοποθετημένο με ασφάλεια, δεμένο σφικτά, αντέχει δύναμη πάνω από 9 κιλά.

* Για να βγάλετε το ταμπόν, τραβήξτε προσεκτικά το κορδονάκι.

Και μην ξεχνάτε ότι τα ταμπόν παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά δραστηριότητες, όπως την έντονη σωματική άσκηση και την κολύμβηση, ενώ οι ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσουν είναι μάλλον σπάνιοι.

 

You may also like