Τα “Όνειρα Γλυκά” απέχουν μόλις 5…βήματα!

               Ο ύπνος είναι το ελιξίριο της καλής υγείας. Μας βοηθά να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας, διατηρεί την καλή μας διάθεση και βεβαίως κάνει καλό στην επιδερμίδα – true story! Ωραία όλα αυτά. Αλλά πώς να εξασφαλίσεις έναν ποιοτικό κι επαρκή ύπνου όταν έχεις τόσα πολλά να κάνεις και να προλάβεις; Ε, λοιπόν, στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε. Εκτός, όμως, από μία κατάλληλη ρουτίνα χαλάρωσης, βασικό ρόλο παίζουν και συνήθειες που (μέχρι τώρα) νομίζουμε πως δεν επηρεάζουν και τόσο πολύ τον ύπνο μας. Κι όμως, τον επηρεάζουν, οπότε ας μάθουμε πώς μπορούμε με μικρές αλλαγές να απολαύσουμε μία ήρεμη και ξεκούραστη νύχτα!

01 Προσέχουμε τι τρώμε.

Η κατανάλωση καφεΐνης πριν ξαπλώσουμε είναι ένα γνωστό “no, no”, ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζουν και τα γεύματά μας. Κάποιοι επιλέγουν να κοιμούνται με άδειο στομάχι, όμως κι αυτό αντενδείκνυται, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Μπορούμε όμως δύο ώρες περίπου πριν κοιμηθούμε να επιλέξουμε ένα ρόφημα ή ένα σνακ. Αυτά θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, όπως επίσης κοτόπουλο, μπανάνα, γάλα ή ακόμη και λίγη μαύρη σοκολάτα.

02 Προετοιμάζουμε κατάλληλα το υπνοδωμάτιο.

Ένα δωμάτιο τακτοποιημένο, χωρίς ηχητικούς ή οπτικούς αντιπερισπασμούς θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αποκοιμηθούμε γρήγορα, αλλά κι ο ύπνος να είναι ποιοτικός. Προτού αποσυρθούμε, καλό είναι οι κουρτίνες και τα παντζούρια να είναι κλειστά ώστε να μειωθεί το εξωτερικό φως ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε μία μάσκα ύπνου. Παράλληλα, η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι περίπου στους 17°C, οπότε κι ο θερμοστάτης θα χρειαστεί την απαραίτητη ρύθμιση.

 03 “Αδειάζουμε” το μυαλό μας.

Όλοι μας έχουμε αγωνίες είτε για τις υποχρεώσεις μας είτε για κάτι που μας συνέβη ή συμβαίνει. Το να κρατάμε όμως μέσα μας αυτές τις αγωνίες επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας. Τα ημερολόγια μας βοηθούν να βάλουμε στο μυαλό μας μία τάξη και να του επιτρέψουμε να χαλαρώσει – αν δεν χαλαρώσει αυτό, ο ύπνος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Για τις υποχρεώσεις μας, ένα daily planner μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν σωτήριο για να οργανώσουμε σωστά την επόμενη μέρα μας, ενώ ένα κλασσικό ημερολόγιο μας δίνει το βήμα να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Εγώ θα προσέθετα κι ένα gratitude journal για να κλείσουμε τη μέρα με αισιοδοξία!

04 Μία δόση λεβάντας…

 Η λεβάντα έχει γνωστές καταπραϋντικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά το άγχος και μάλιστα μας επιτρέπει να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα. Είτε με ένα σαπούνι ή αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μπάνιο μας είτε με ένα pillow mist, θα δείτε πως κάνει… θαύματα!

05 Logout!

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο παρεμβατικό είναι το μπλε φως που εκπέμπουν όλες οι οθόνες μας – από την τηλεόραση μέχρι το κινητό μας τηλέφωνο. Αντί, λοιπόν, να πέσετε στο κρεβάτι κάνοντας scrollingστα social media, προτιμήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε ένα βιβλίο υπό τους ήχους ενός playlistμε μουσική που θα βοηθήσει το σώμα να έρθει στην επιθυμητή κατάσταση χαλάρωσης.

               Όπως βλέπετε, όλα τα παραπάνω tips είναι πολύ εύκολο να υιοθετηθούν και να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας.

Sleep well, don’t let the bed bugs bite!

               Πηγή: Career Girl Daily

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like