Τζιλ Δούκα: Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και σωστά εργαλεία….

382195_10151328114133325_709952813_nΠώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε μέσα από μία ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική διαδραστική εμπειρία να παίρνατε απαντήσεις σε ορισμένα από τα καθημερινά ερωτήματα, που μας ταλανίζουν στον επαγγελματικό και τον οικογενειακό μας βίο; Να γνωρίζατε ενδιαφέροντες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να μοιραζόσασταν  μαζί τους τη γνώση, το χρόνο και τις προτάσεις τους  και να κλείνατε αυτή την ολοήμερη και οικονομικά προσιτή «εξόρμηση» με ένα αναζωογονητικό πάρτυ; Αυτή η σπονδυλωτή εκδήλωση με το όνομα Better Life Day διοργανώνεται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Pierce College) από την κ.Τζιλ Δούκα, η οποία ασκεί την τεχνική του coaching στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας της Uniqueness Development Group, στην οποία είναι αντιπρόεδρος. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις με ιδιαίτερη επιτυχία, μεταξύ των οποίων το TedxΤσενάϊ στην Ινδία το 2012, όπου έλαβε μέρος ως η μοναδική Ευρωπαία oμιλήτρια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Κατερίνα Καπερναράκου: Τι πρόκειται να συμβεί το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου;
Τζιλ Δούκα: Aυτό, που θέλουμε να κάνουμε στο Βetter Life Day είναι να μάθουμε εργαλεία και στρατηγικές για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, τη δουλειά μας, την αυτοεικόνα μας, να μάθουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις, την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και την προσωπική μας ανάπτυξη και τα οικονομικά μας. Θέλουμε να γεφυρώσουμε αυτό το κενό μεταξύ της ακαδημαϊκής γνώσης και των καθημερινών μας προβλημάτων, για τα οποία δεν έχουμε ουσιαστική εκπαίδευση. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία επιδίωξα να ξεκινήσει από την Ελλάδα και να δώσει το μήνυμα ότι μπορούμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες μας. Οι επόμενοι σταθμοί της θα είναι το Μεξικό, ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη στις αρχές του 2014.

 

Κατερίνα Καπερναράκου: Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στο Better Life Day;
Τζιλ Δούκα: Καταρχήν, θα ήθελα να σημειώσω ότι η όλη εκδήλωση είναι πολύ ευρύτερη του coaching. Οι οκτώ ειδικοί σε διαφορετικούς τομείς της ζωής (σχέσεις, διαχείριση αλλαγών, χόμπυ, επαγγελματική αλλαγή κ.λπ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα συμμετάσχουν, είναι διακεκριμένοι, προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς, γιατί το Better Life Day είναι μη κερδοσκοπική οντότητα και γιατί θέλουν να συνδράμουν την Ελλάδα για να ορθοποδήσει ξανά. Ορισμένοι από αυτούς λαμβάνουν πολύ υψηλές αμοιβές, όταν προσκαλούνται να μιλήσουν για τα θέματά τους. Λόγου χάριν, η Σων Ντυπρόν έχει βραβευτεί με έξι βραβεία ΕΜΜΥ και επί 20 χρόνια διδάσκει χιλιάδες ανθρώπους πως να επικοινωνούν ως ηγέτες μέσω της δικτύωσης με σύγχρονα και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

 

Με τους κκ.Γιάννη Καλογεράκη και Θοδωρή Παπαγιάννη

Με τους κκ.Γιάννη Καλογεράκη και Θοδωρή Παπαγιάννη

Κατερίνα Καπερναράκου: Ποιούς άλλους θα συναντήσουμε στο Better life Day;
Τζιλ Δούκα:
Από την Ελλάδα θα είναι: ο  Γιάννης Καλογεράκης, ο οποίος εφαρμόζει την ανθρωποκεντρική & βιωματική προσέγγιση στην εκπαίδευση, ενδυνάμωση και εμψύχωση στελεχών επιχειρήσεων και είναι επικεφαλής της εταιρείας JKM – Anthropocentric Corporate Training & Development, η Αννούσα Μελά, ειδική στην έναρξη και τη διαχείριση επιχειρήσεων ομορφιάς και lifestyle στα ΜΜΕ και fashion blogger  ,  η Μαριλένα Γραφάκος, διεθνής χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού σε πολλά διαφορετικά στυλ καθώς και ο Θοδωρής Παπαγιάννης, ο οποίος ασχολείται με εναλλακτικά προγράμματα κατάρτισης στελεχών με την εταιρεία του SUMMIT. Από τις ΗΠΑ πέραν της Σων Ντυπρόν, συμμετέχουν ο Σην Σμιθ, πιστοποιημένος life coach, πρόεδρος της δικής του εταιρείας σεμιναρίων κατάρτισης, και δημιουργός περισσότερων από 100 audio προγραμμάτων όλων των ειδών προσωπικής ανάπτυξης, από την Αυστρία ο Μάρτιν Λασκόλνιγκ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Δυναμικού, ο οποίος στην εκπαίδευση στελεχών και πελατών για την ολιστική επιτυχία συνδυάζει και τη βουδιστική φιλοσοφία και, τέλος, η Κάρολ Τάλμποτ, ειδικευμένη στις δεξιότητες ηγεσίας και το νευρογλωσσικό προγραμματισμό με τη δική της εταιρεία στο Ντουμπάϊ.

Κατερίνα Καπερναράκου: Πως θα λειτουργούν τα εργαστήρια;
Τζιλ Δούκα: Θα είναι μία πολύ διαδραστική εμπειρία, ενώ ο καθένας θα έχει τις δικές του «ασκήσεις» και θα κάνει ερωτήσεις στους ομιλητές. Θα μάθουμε παραδείγματος χάριν, πώς να αγαπάμε αυτό που κάνουμε στη δουλειά μας και πώς να κάνουμε αυτό, που πραγματικά αγαπάμε, θα εντοπίσουμε τα 8 σημεία του σώματός μας που μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να απεγκλωβίσουν το 80% του άγχους μας, θα λάβουμε στυλιστικές συμβουλές, θα διαπιστώσουμε πως μέσα από το χορό θα ξεκλειδώσουμε την ενέργειά μας, αλλά και πως μπορούμε κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές συνθήκες και ραγδαίες αλλαγές να εκπέμψουμε προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό μας. Στη συνέχεια όλο το υλικό και τα εργαστήρια με τις λύσεις θα είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

76180_532124570153305_1348306288_nΚατερίνα Καπερναράκου: Απ’ ότι καταλαβαίνω η λέξη-κλειδί είναι η «αλλαγή», έτσι δεν είναι;
Τζιλ Δούκα: Αυτή τη στιγμή όλοι μας χρειαζόμαστε τρόπους και εργαλεία για να διαχειριστούμε την αλλαγή, η οποία είναι ραγδαία. Ως άνθρωποι δεν είμαστε προετοιμασμένοι ούτε έχουμε τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το coaching είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να διαχειριστούμε την αλλαγή, μεταμορφώνοντάς την σε θετικό στοιχείο. Έτσι μπορούμε, εντοπίζοντας τις δικές μας δυνάμεις να βελτιώσουμε την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.

Κατερίνα Καπερναράκου: Πως διάλεξες αυτή τη δουλειά;
Τζιλ Δούκα: Αυτή με διάλεξε, για να πω την αλήθεια. Σε κάποια φάση της ζωής μου τα είχα όλα, εξαιρετική δουλειά, σχέση, καλούς συναδέλφους και χρήματα. Ωστόσο, αισθανόμουν πως κάτι μου έλειπε. Έψαξα να βρω διεξόδους και είχα την τύχη να πέσω επάνω στον Τζακ Κάνφιλντ, τον πιο επιτυχημένο coach της επιτυχίας της Αμερικής, παρακολούθησα το πρόγραμμά του και αντιλήφθηκα τη δυναμική του. Μέσα σε δυο μήνες κατόρθωσα να κάνω αλλαγές, τις οποίες πάλευα επί οκτώ χρόνια. Ήθελα αυτό το δώρο να το δώσω πίσω στον κόσμο, αποφάσισα να σπουδάσω το αντικείμενο και να αφοσιωθώ επαγγελματικά σε αυτό.

Κατερίνα Καπερναράκου: Τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή στην Ελλάδα;
Τζιλ Δούκα: Δραστηριοποιούμαστε με την Uniqueness Development Group τέσσερα χρόνια εδώ και έχουμε δει περισσότερους από 6.500 ανθρώπους. Διοργανώνουμε ανοιχτά σεμινάρια σε χώρους π.χ όπως τα Public αλλά και εξειδικευμένα εργαστήρια για το προσωπικό εταιρειών, όπως οι Microsoft, Κraft κ.λπ. Είναι πολύτιμο το βίωμα, που αποκομίζουμε από τη συναναστροφή μας με ανθρώπους, που μας προσέγγισαν είτε για προσωπικά είτε για επαγγελματικά ζητήματα.  Ο κόσμος διψάει για λύσεις. Δεν είναι στη φύση μας η απαισιοδοξία, το μαύρο χρώμα δεν ταιριάζει στους ‘Ελληνες και γι’ αυτό αναζητούν ένα παραθυράκι. Κι αυτό με κρατάει εδώ, ειδάλλως θα μπορούσα να δουλεύω σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Στην TEDx Chennai στην Ινδία

Στην TEDx Chennai στην Ινδία


Κατερίνα Καπερναράκου: Πώς ήταν η εμπειρία σου στο T
EDxChennai στην Ινδία;
Τζιλ Δούκα:
Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω μαγική. Όταν έστειλα το βίντεο της υποψηφιότητάς μου, έλαβα την ενημέρωση πως είμαι μία από τους 700 δυνάμει ομιλητές και είχα ελάχιστες πιθανότητες. Ωστόσο, η απάντηση ήταν θετική. Βρέθηκα σε ένα ακροατήριο 1.200 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με αντιμετώπισαν με απόλυτο σεβασμό και είχαν διάθεση να μοιραστούν μαζί μου αυτήν την εμπειρία. Με περίσκεψη είχα σκεφθεί εάν στη χώρα, που επινοήθηκε ο διαλογισμός, μπορούσα εγώ ως δυτική να τον χρησιμοποιήσω στην ομιλία μου. Το τόλμησα και αυτή η διαδικασία λειτούργησε πολύ θετικά στο ακροατήριο.

Κατερίνα Καπερναράκου: Ποιό ήταν το θέμα της ομιλίας σου;
Τζιλ Δ
oύκα: To θέμα ήταν οι μοναδικές μου αποτυχίες, αυτές, που εγώ τις είχα αντιμετωπίσει και αντιληφθεί ως τέτοιες και που με σημάδεψαν πολύ στη ζωή μου. Ήταν όμως και τα απαραίτητα βήματα να πάω μπροστά ως άνθρωπος. Η πρώτη είχε να κάνει με το ότι ύστερα από 23 χρόνια, που σπούδαζα χορό και ασχολούμην επαγγελματικά με αυτόν, κατάλαβα πως δεν ήθελα να συνεχίσω αυτή την πορεία και έπρεπε να αλλάξω καριέρα. Η δεύτερη είχε να κάνει με την απόφαση της αδελφής μου να γίνει καλόγρια, το οποίο το βίωσα ως δική μου μεγάλη αποτυχία. Η τρίτη είχε να κάνει με την αδυναμία μου να διαχειριστώ αυτές τις μεταβολές, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Στη συνέχεια στην ομιλία μου έθεσα τα δυναμικά ερωτήματα, που προκύπτουν από αυτό το βίωμα: τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω και ποιος έχει περάσει ανάλογη κατάσταση και μπορεί να με συνδράμει. Ο κάθε άνθρωπος από το κοινό έκλεισε τα μάτια, διαλογίστηκε, απάντησε στα ερωτήματα και οι απαντήσεις ήταν αποκαλυπτικές.

Κατερίνα Καπερναράκου: Ποιό ήταν η πιο δύσκολη και η πιο ωραία στιγμή στη δουλειά;
Τζιλ Δ
oύκα: Έκανα coaching σε μια εταιρεία. Μία από τους εργαζόμενους μπήκε στην αίθουσα, έχοντας μόλις μάθει ότι απολύθηκε. Το σοκ ήταν πρωτόγνωρο, δεν είχε καν προλάβει να το αντιληφθεί η ίδια και έπρεπε μέσα στη μια διαθέσιμη ώρα να τη βοηθήσουμε σε αυτές τις πρώτες στιγμές με τα συναισθήματα της οργής, της απόγνωσης και της ενοχής. Μία άλλη συγκλονιστική, επίσης, εμπειρία και πιο θετική ήταν μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ζητήσει από μας συμβουλές για να κατορθώσει να λήξει μία προβληματική πολύχρονη σχέση με έναν δεσμευμένο άνδρα. Το αποφάσισε τελικά, το έκανε και μέσα σε ένα χρόνο παντρεύτηκε και απόκτησε μωρό. Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά, όταν την επισκέφθηκα στο μαιευτήριο και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την εξέλιξή της!
[styled_box]Το Better Life Day απευθύνεται σε όσους είναι πάνω από 18 χρονών, θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα στη ζωή τους και αναζητούν τον τρόπο. Η τιμή για τις αρχικές εγγραφές είναι 45 ευρώ (για περιορισμένες θέσεις, και μέχρι να εξαντληθούν) για τις κατοπινότερες 60 ευρώ, κόστος το οποίο καλύπτει όλη τη συμμετοχή στην ημερίδα και το φαγητό. Για περιορισμένες θέσεις και με ενημέρωση σε εκλεκτά δίκτυα, όπως οι αναγνώστες/ αναγνώστριες του K-mag, προσφέρεται έκπτωση στο εισιτήριο. [/styled_box]

Πληροφορίες:
http://www.viva.gr/tickets/conference/better-life-day/
https://www.facebook.com/BetterLifeDay
– http://betterlifeday.com/gr/page/athens

Η Κατερίνα Καπερναράκου ειναι δημοσιογράφος και αρθρογραφεί στην “Καθημερινή”

You may also like