Τι έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο «Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας»

woody-allenΘα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι για να αποφασίσετε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο δεν θα πρέπει να σας αρέσει μόνο η ψυχολογία αλλά κυρίως θα πρέπει να αγαπάτε και να έχετε δει τις ταινίες του Γούντι Άλεν. Γιατί διαφορετικά δεν μπορείτε να το καταλάβετε …Είναι τόσο απλό. Προσωπικά είμαι από τις μεγαλύτερες φαν και πολύ πιστή, συνεπώς ήταν αναμενόμενο ότι θα το διάβαζα το βιβλίο. Κράτησα λοιπόν από το αυτό μερικά σημεία που μου άρεσαν και νομίζω ότι θα τα εκτιμήσετε!

«Οι σπουδαίες συναντήσεις είναι το αλάτι της ζωής. Συχνά απρόσμενες έχουν ισχυρές επιδράσεις : διευρύνουν τον ορίζοντα, αναπροσανατολίζουν την ύπαρξη».

«Το τραύμα έχει δύο πρόσωπα. Μπορεί να πάρει την κλασσική μορφή ενός ειδεχθούς γεγονότος, μίας επίθεσης που υπερβαίνει την ικανότητα θεραπείας του υποκείμενου. Αιφνιδιασμένο, αφοπλισμένο το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δυσερμήνευτη εμπειρία που το αφήνει άφωνο. Αδυνατεί να σκεφτεί θαρρείς και το υφάδι της ψυχικής ζωής του έχει κοπεί».

«Τα παραμύθια καθησυχάζουν, καλλιεργούν ισχυρές ελπίδες. Απεικονίζουν τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τις δύσκολες σχέσεις με τους άλλους και καταδεικνύουν πιθανές λύσεις, ένα happy end».

«Ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα της ψυχιατρικής θεραπείας είναι ότι εφόσον κατά βάθος δεν επιθυμούμε να γιατρευτούμε, αναζητούμε μεταξύ των ασκούντων αυτή τη λεπτή επιστήμη σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να μας θεραπεύσουν και οι οποίοι, επιτρέψτε μου να το επισημάνω, δεν λείπουν είναι η αλήθεια».

«Το χιούμορ είναι ένα αμυντικό όπλο και το γέλιο είναι συχνά το σημάδι μιας θλίψης την οποία δεν ονοματίζουμε. Άλλωστε, εισάγει στο γέλιο τις εύκολες χαρές της αντεκδίκησης: είναι εκτονωτικό, καθώς μπορούμε να επιβεβαιωθούμε ανέξοδα εις βάρος αυτού που μας περιορίζει».

images (4)«Κατ’ ουσία η επιθυμία τρέφεται με απαγορεύσεις πράγμα που την τοποθετεί ανάμεσα στις αντιφάσεις (που προβάλλει στην οθόνη ο Άλεν). Στις ταινίες του μία πτυχή υποσκάπτει συχνά εκ των έσω την έλξη που νιώθουν τα άτομα: η επιθυμία που τα κατακλύζει, ερωτοτροπεί με το απαγορευμένο το οποίο τη φτάνει στον παροξυσμό και συνάμα την καταστρέφει».
«Όλες οι θρησκείες είναι κλειστές λέσχες που γεννούν τον αποκλεισμό. Καλλιεργούν την έννοια του διαφορετικού και σου δείχνουν ξεκάθαρα ποιον πρέπει να μισήσεις».
«Το πεπρωμένο είναι τυφλό και οι αποφάσεις του ανεξέλεγκτες».

«Η κινηματογραφική αίθουσα είναι ένα καταφύγιο το οποίο μας προσφέρει μία μακάρια απόδραση».

«Η κατάθλιψη δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τη φυσική αντίδραση στα προβλήματα της ζωής».

«Η ευτυχία είναι ένα πρόβλημα ατομικής λιβιδινικής οικονομίας. Εν προκειμένω καμία συμβουλή δεν μπορεί να ενδείκνυται για όλους, καθένας πρέπει να αναζητήσει μόνος του τον τρόπο με ον οποίο θα είναι ευτυχής».

«Η σοφία δεν μας προσφέρεται, εμείς πρέπει να την ανακαλύψουμε μέσα μας υστέρα από ένα ταξίδι που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει για λογαριασμό μας ούτε και να μας απαλλάξει από αυτό».

woody-allen-quotes-myperfectline-com-2

*Αποσπάσματα από το βιβλίο του Έρικ Βάρτζμπεντ «Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας».

You may also like