Τι κρύβει η μπανάνα σου; από τη Δάφνη Στράτου

d7ca20dff3a082c247add7d6cc9243c8Μέχρι στιγμής το ρητό μιλούσε για “ένα μήλο την ημέρα, που τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Από εδώ και στο εξής θα μετατραπεί σε “μια μπανάνα την ημέρα. Πιστεύατε ότι οι μπανάνες είναι μόνο για τους πιθήκους; Θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Αν πάλι προτιμάτε την μπανάνα, τώρα θα τη λατρέψετε! Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, δε φαντάζεστε πόσο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία έστω και μια μπανάνα την ημέρα. Αν δεν έχετε ήδη στο σπίτι, ετοιμαστείτε για σούπερ μάρκετ, μανάβικα και λαϊκές αγορές.

Οι μπανάνες δίνουν ευτυχία! Προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, το “χαρούμενο” σήμα των νευροδιαβιβαστών της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τέρμα πια κατάθλιψη!
Παρέχουν άμεσα ενέργεια. Το τροπικό αυτό φρούτο έχει πολλούς υδατάνθρακες που βοηθούν να διατηρείται σταθερή η ποσότητα σακχάρων στο αίμα, ειδικά πριν από έντονη σωματική άσκηση, όπως μια προπόνηση. Πριν από μια κουραστική μέρα ή πριν τη γυμναστική δοκιμάστε να φάτε δύο μπανάνες και θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β6, προστατεύει κυρίως από τις κράμπες αλλά και από τα έντονα συμπτώματα πριν την περίοδο, όπως μυϊκοί πόνοι και κακή διάθεση.
Η βιταμίνη Β6, επιπλέον, μειώνει το αίσθημα “φουσκώματος” μετά το φαγητό, αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από το διαβήτη.
Βοηθούν στην πέψη και στη χώνεψη. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες, ο οργανισμός αποβάλει πιο εύκολα τοξίνες και βαριά μέταλλα.
Ακόμη και όταν “τρέχετε” στην τουαλέτα, μια μπανάνα έχει αρκετούς ηλεκτρολύτες ώστε να βάλει σε τάξη το γαστρεντερικό σύστημα.

10374255_785783544773451_1882720364_nΓεμάτες σίδηρο, βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αναιμίας.
Εμπεριέχουν πολύ κάλιο που βοηθά στο κυκλοφοριακό σύστημα, άρα είναι ικανές να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Βοηθούν τη μνήμη, τη μάθηση και τη σκέψη. Όπως προαναφέραμε το κάλιο έρχεται σε άμεση επαφή με τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Είναι φυσικό αντιοξειδοτικό, μαζί με το πράσινο τσάι και όλες τις “μοδάτες υπερτροφές”, γιατί εμπεριέχει πολλές ελεύθερες ρίζες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γιατροί συνιστούν μια μπανάνα ανάμεσα στα γεύματα, γιατί μειώνει την πρωινή ναυτία και γενικότερα την ανακατωσούρα.

Χτίζουν γερά και δυνατά κόκαλα βοηθώντας στην απορρόφηση ασβεστίου.
Είναι βασική τροφή σε κάθε δίαιτα γιατί εκτός από όλα τα παραπάνω, προκαλούν το αίσθημα κορεσμού.
Ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος όταν έχει πολύ ζέστη ή στον πυρετό.
Βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που ελαχιστοποιούν την ψυχική και οργανική εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Μην το παρακάνετε με τις μπανάνες όμως! Ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι και οι δίαιτες express κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αλλά και των σπιτιών, είναι στη μόδα η χορτοφαγία και η ωμοφαγία. Είναι μερικοί “ειδικοί” που συνιστούν έως και 30 μπανάνες τη μέρα, υποσχόμενοι θεαματικά αποτελέσματα. Μπορεί η μία, οι δύο, οι τρεις μπανάνες να προσφέρουν στον οργανισμό σας τόσα πολλά, αλλά η υπερκατανάλωση έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Πονοκέφαλοι, υπνηλία, νεύρα και χαλασμένα δόντια είναι μερικά από τα συμπτώματα. Γι’ αυτό, βάλτε τη μπανάνα στην καθημερινότητα σας αλλά καταναλώστε υπεύθυνα!

10379085_785783531440119_1684797769_nΜερικά μικρά tips για άλλες χρήσεις της μπανάνας:
Το εσωτερικό του φλοιού της μπανάνας μπορεί να κάνει θαύματα! Αν τον δοκιμάσετε πάνω σε τσιμπήματα κουνουπιών, θα ανακουφιστείτε στο λεπτό. Μια ακόμη χρήση του είναι ως γυαλιστικό δερμάτινων παπουτσιών. Τρίβετε πρώτα με το φλοιό και στη συνέχεια με ένα καθαρό πανί και πλέον δε χρειάζεστε βερνίκι.
Στην Ινδία, ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό του δέντρου χρησιμοποιείται από τις μητέρες ως φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, συνήθως με την προσθήκη μελιού.
Τα μπανανόφυλλα, μεγάλα, εύκαμπτα κι αδιάβροχα καθώς είναι, χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ή και το μαγείρεμα του φαγητού, κυρίως κρέατος, στις χώρες κοντά στον Ισημερινό.

Υ.Γ. Και να θυμάστε ότι οι μπανάνες είναι υπέροχες για σνακ και μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα smoothies!

 

You may also like