Το ήξερες; Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία!

Ίσως χθες έστειλες μια κάρτα γενεθλίων σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή έδωσες κάποια τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς σου. Και καλά έκανες αφού αυτές οι πράξεις καλοσύνης και γενναιοδωρίας – και ακόμα παραπάνω – μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις μια όμορφη ζωή γεμάτη υγεία. Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η πράξη της προσφοράς μπορεί να βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση, να μειώσει τα επίπεδα άγχους… Αλλά και να νιώθουμε ότι έχουμε ένα σκοπό! Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις, έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις στην υγεία!

  • Χαμηλή πίεση αίματος

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά ή παρέχουν υποστήριξη σε άλλους έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν το κάνουν. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι η γενναιοδωρία και γενικά η προσφορά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Όλες αυτές οι θετικές κοινωνικές συνδέσεις προάγουν την υγιή γήρανση και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις.

  • Μειωμένα επίπεδα στρες και κατάθλιψης

Εκείνοι που δίνουν τακτικά σε άλλους μέσω του εθελοντισμού ή συμμετέχοντας στην κοινότητα τους βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και μειώνουν αισθητά τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο… Όταν οι άνθρωποι κάνουν καλές πράξεις και γενικά επιθυμούν να προσφέρουν.

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Όταν κάνουμε καλές πράξεις μειώνουμε τα επίπεδα άγχους και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το παρατεταμένο στρες στο σώμα. Όμως όταν η αντίδραση του σώματός μας στο στρες είναι ενεργοποιημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι λογικό να επηρεαστεί αρνητικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και σε άλλες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις.

Featured image:   pexels.com

You may also like