Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ψήφισε υπέρ… των μελισσών!

Μία απόφαση που ελπίζουμε πως θα τις σώσει από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Οι μέλισσες είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής του οικοσυστήματός μας. Αυτό σημαίνει πως αν (φευ) αυτές εξαφανίζονταν από προσώπου γης, ο άνθρωπος θα άντεχε να επιβιώσει μόλις τέσσερα χρόνια. Βλέπετε, οι μέλισσες βοηθούν στην επικονίαση του 75% περίπου των ανθοφόρων φυτών ανά τον κόσμο (όπως αμυγδαλιές, μηλιές κοκ)…Με τα φυτά αυτά τα θρέφουν το 90% του πληθυσμού καθώς και των εκτρεφόμενων ζώων. Το πρόβλημα είναι πως από το 2006 έχει παρατηρηθεί μία ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Φυσικά, για αυτήν ευθύνονται οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα δάση, η κλιματική αλλαγή και βεβαίως τα βιομηχανικά εντομοκτόνα.

               Ένα πρώτο βήμα ενάντια στην αλόγιστη χρήση των εντομοκτόνων έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε σωστή την απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 απαγορεύοντας τη χρήση τριών επικίνδυνων για τις μέλισσες εντομοκτόνων. Πρόκειται για τις ουσίες ιμιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και θειαμεθοξάμη. Οι συγκεκριμένες ουσίες επηρέαζαν τον προσανατολισμό των μελισσών που χρησιμοποιούνταν στις σοδειές… Με αποτέλεσμα εκείνες να αδυνατούν να επιστρέψουν στην κυψέλη και τελικά να πεθαίνουν.

               Η απόφαση της Επιτροπής να παγώσει τη χρήση αυτών των χημικών επήλθε από τις αυξημένες απώλειες αποικιών μελισσών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των εντομοκτόνων. Την απόφαση της Επιτροπής προσπάθησε να αναιρέσει η πολυεθνική εταιρεία Bayer, εντούτοις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

               “Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε πως η προστασία της φύσης και της υγείας προηγούνται κατά πολύ των οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών”.

Andrea Carta, υπεύθυνος νομικού σχεδιασμού της Greenpeace

               Η αισιόδοξη αυτή είδηση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Reuters και με τη σειρά του τη μετέδωσε και το αγαπημένο μας The Happy Broadcast.

Featured image: unsplash.com/@at8eqeq3

You may also like