Το BlackBerry χωρίς πληκτρολόγιο έγινε smartphone

blackberry-z10-hero2Η RIM μετονομάστηκε σε BlackBerry, υιοθετώντας το όνομα των συσκευών της και παρουσίασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο με πλήρη οθόνη αφής και αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα. Το BlackBerry 10 OS αποτελεί ήδη τη νέα πλατφόρμα ανάπτυξης δεκάδων χιλιάδων εφαρμογών, μεταξύ των οποίων οι δημοφιλείς για το Twitter, το facebook, το Skype, το Kindle, το Foursquare και το Whatsapp.

Το Z10 είναι αυτό με οποίο η BlackBerry ελπίζει να κάνει τη μεγάλη επιστροφή στην τεράστια και άκρως ανταγωνιστική αγορά των φορητών συσκευών επικοινωνίας. Είναι το πρώτο BlackBerry χωρίς το χαρακτηριστικό πληκτρολόγιο, που λατρεύτηκε από εκατομμύρια χρήστες, κυρίως στην προ-iPhone εποχή, όταν η άμεση προώθηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν η λειτουργία που έκανε τα τηλέφωνα της Research in Motion εργαλείο δουλειάς για τους πολυάσχολους επαγγελματίες.

Η οθόνη του Z10 έχει διαγώνιο 4,2 ίντσες και ανάλυση 1280x768p με 356ppi. Στην καρδιά της συσκευής υπάρχει ένα διπύρηνος επεξεργαστής στο 1,5 Ghz, με 2 Gb RAM και 16 Gb ενσωματωμένης μνήμης, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 48 με τη χρήση microSD καρτών. Η βασική κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixels μπορεί να καταγράψει βίντεο υψηλής ανάλυσης στα 1080p, ενώ αυτή στην εμπρός όψη έχει αισθητήρα 2 Megapixels και συλλαμβάνει βίντεο στα 720p. Τυπικά, δηλαδή, χαρακτηριστικά ενός smartphone της μεσαίας κατηγορίας, το οποίο η άλλοτε RIM ήθελε και θα έπρεπε να έχει ήδη στο οπλοστάσιό της.

Από την άλλη,στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε και το Q10, μια συσκευή που θα ενσωματώνει το γνωστό QWERTY πληκτρολόγιο, οθόνη αφής 3,1 ιντσών και το νέο BlackBerry 10 OS.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα των συσκευών της θα υποστηρίζει το μεγαλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο κατάλογο εφαρμογών, με 70.000 επιλογές, μεταξύ των οποίων και πολλές από τις πλέον δημοφιλείς σε άλλες πλατφόρμες όπως το Android και το iOS. Επίσης, στο BlackBerry 10 OS έχουν ενσωματωθεί οι λειτουργίες απευθείας ενημέρωσης από το facebook, το LinkedIn και το Twitter.

Πηγή: http://www.protothema.gr

You may also like