“Φίλα με ακόμα”… για να είμαστε γεροί!

Υπάρχει κανένας άνθρωπος που δεν έχει σκεφτεί έστω για μία στιγμή στη διάρκεια της ημέρας πως λαχταρά να επιστρέψει σπίτι και να φιλήσει τον/την αγαπημένο/η του; Θα σας πω εγώ: όχι (c’mon, Μην το παίζετε σκληροί, όλοι μας το έχουμε σκεφτεί!)! Γιατί πολλοί απλά ξέρουμε πως το φιλί του/της θα μας χαλαρώσει απ’ όλες τις εντάσεις. Κι όχι, δεν το λέει κάποιος ρομαντικός, αλλά η επιστήμη!

               Για την ακρίβεια, το φιλί…

01 … βελτιώνει τη διάθεσή μας. Όσο κουρασμένοι και να είμαστε, πάντα νιώθουμε πως το φιλί του/της συντρόφου μας όταν επιστρέφουμε σπίτι μας “τονώνει”. Κι υπάρχει κι η επιστημονική εξήγηση: εκτός της ωραίας του αίσθησης, με το φιλί απελευθερώνονται στο σώμα ντοπαμίνη, σεροτονίνη κι οξυτοκίνη, aka ορμόνες της ευχαρίστησης και της αγάπης! Οι ορμόνες αυτές ως γνωστόν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας, πάντα προς το καλύτερο. Έρευνα του 2015, μάλιστα αναφέρει πως η οξυτοκίνη συγκεκριμένα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα αρνητικά συναισθήματα.

               02 … μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί να μην αντικαθιστά μία αναγκαία στοχευμένη θεραπεία, όμως το φιλί μπορεί να ανακουφίσει ως ένα βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στη μείωση της κορτιζόλης στο σώμα κι αυτό με τη σειρά του συμβαίνει επειδή τη στιγμή του φιλιού βιώνουμε τη στιγμή ως έχει, σχεδόν ξεχνώντας τον κόσμο – ω, ναι, αυτή η ποιητική παρομοίωση έχει βάση!

               03 … αυξάνει τη libido. Το φιλί παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Όμως η αυξημένη ερωτική διάθεση στη διάρκεια του φιλιού ισχύει και για τα δύο φύλα. Ο λόγος είναι η οικειότητα της πράξης που οδηγεί τελικά στο σεξ. Ακόμη εθελοντές σε έρευνες αναφέρουν πως όταν υπάρχει ικανοποίηση στη σεξουαλική τους ζωή, αυξάνεται κι η επίδοσή τους στη γυμναστική – κι αυτό εξυπακούεται πως συμβάλλει ουσιαστικά στην καλή μας υγεία!

               04 … ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από τα εμβόλια και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, το φιλί είναι κι αυτό ένα όπλο για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Ερευνητές διαπίστωσαν πως στο σάλιο περιέχονται ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και βακτήρια απαραίτητα για τη χλωρίδα του εντέρου. Αυτή η ανταλλαγή μικροοργανισμών, λοιπόν, κάθε άλλο παρά ένοχη μπορεί να είναι!

               05 … διατηρεί δόντια κι ούλα υγιή. Η παραγωγή σάλιου είναι η ισχυρότερη άμυνα του στόματος ενάντια στην τερηδόνα. Το φιλί με τη σειρά του ενισχύει την παραγωγή σάλιου – την παρατηρείτε την “αλυσιδωτή αντίδραση”, έτσι; Η αυξημένη παραγωγή σάλιου στη διάρκεια του φιλιού μπορεί να αποβάλλει επιβλαβή βακτήρια από το στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στα δόντια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για σοβαρότερες επιπλοκές, όπως ασθένειες των ούλων όπως περιοδοντίτιδα ή ακόμη κι άνοια και καρδιαγγειακές παθήσεις. Πράγμα που σημαίνει πως δεν αμελούμε το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος, τον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρό μας και… μερικά φιλιά από τον/τη σύντροφό μας!

               06 … μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το φιλί είναι μία εμπειρία ευχάριστη χάρη στην οξυτοκίνη που απελευθερώνεται στο σώμα ή οποία αυξάνει το αίσθημα ευφορίας. Αυτή η “χημική” ευφορία χαλαρώνει το σώμα, επομένως μπορεί να εξισορροπήσει την αρτηριακή μας πίεση. Μπορεί να μην αντικαθιστά μία (ίσως) απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, μία ακόμη προστασία για την καρδιά μας είναι πάντα ευπρόσδεκτη!

Βεβαίως υπάρχουν κι οι περιπτώσεις όπου πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιορίσουμε τα φιλιά, όπως όταν ένας από τους δύο ταλαιπωρείται από κρύωμα ή γρίπη, αλλά κι αν υπάρχει ιστορικό ενός σεξουαλικώς μεταδοτικού νοσήματος. Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία να είμαστε ειλικρινείς με τον/τη σύντροφό μας και να επικοινωνούμε μαζί του. Από εκεί και πέρα… απολαύστε το φιλί σας μέχρι τέλους

You may also like