Φλεβίζει… Φλεβάρης στη Θεσσαλονίκη

c179e90f3b4a723e80f88c6cfa6b9720      «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει», λέει ο σοφός λαός. Εντάξει, οι θερμοκρασίες μπορεί ακόμη να μην είναι υψηλές, αλλά η διάθεση στη Θεσσαλονίκη δεν «πέφτει» ποτέ. Ααα, πολύ… μετεωρολόγος το παίζω τελευταία και πρέπει να το ελαττώσω! Αφήνουμε, λοιπόν, τα δελτία καιρού στον Αρναούτογλου κι ας δούμε πώς μπορούμε να υποδεχτούμε τον «Κουτσοφλέβαρο».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την πολιτιστική δραστηριότητα με κάθε δυνατό μέσο. Έτσι, με στόχο την ενίσχυση δέκα θεατρικών ομάδων της πόλης τους παραχωρεί το Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42) στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης», το οποίο ξεκινάει σήμερα, 2 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

 

InsensoΗ πρωτοβουλία ξεκίνησε πιλοτικά την περασμένη άνοιξη κι επαναλαμβάνεται και φέτος. Ανήμερα της έναρξης του Φεστιβάλ, αλλά και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, η θεατρική ομάδα «Angelus Novus» παρουσιάζει το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ένας μονόλογος, μία «όπερα χωρίς μουσική» σύμφωνα με το συγγραφέα, με κεντρικό άξονα τον έρωτα. Για την ακρίβεια, τη λεπτή νοητή γραμμή όπου η λογική του έρωτα διαχωρίζεται από την παραφροσύνη του. Μία αναζήτηση της δύναμης του έρωτα στο σώμα και στο νου. Η σκηνοθεσία είναι του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας «Angelus Novus», και στην ερμηνεία του μονολόγου συναντούμε τον Αναστάση, Δημήτρη Ροΐλο. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2310-869869 από τις 12:00 έως τις 14:00 κι από τις 18:00 έως τις 21:00.

 

Κασσάνδρα..Όταν ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε την Κασσάνδρα, κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης, της έδωσε το χάρισμα της προφητείας. Το μόνο αντάλλαγμα που ζητούσε ήταν ο έρωτάς της. Η Κασσάνδρα αρνήθηκε κι ο θεός, οργισμένος, την καταράστηκε. Έτσι κανείς πλέον δεν πίστευε τις προφητείες της και τη θεωρούσαν τρελή και ψεύτρα. Αυτά λέει ο μύθος. Στον 21ο αιώνα, η Κασσάνδρα είναι μία σύγχρονη γυναίκα, διαφορετική από τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής της. Η διαφορετική της οπτική γι’ αυτά θα την καταστήσουν πάλι δακτυλοδεικτούμενη. Αυτή είναι η βάση της παράστασης «Κασσάνδρα Έκστασις» του Πολωνού Ρίτσαρντ Νιοζίμ (Ryszard Nieoczym), συγγραφέα και σκηνοθέτη. Ο αγώνας μίας σύγχρονης γυναίκας που υποβάλλεται σε πληθώρα δοκιμασιών, με συνέπειες στην ίδια της την ψυχή, προκειμένου να μην την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Η «Κασσάνδρα Έκστασις» είναι ένας από τους μονολόγους «Αρχαίοι Καθρέφτες – Σύγχρονες Φωνές» του Νιοζίμ όπου ο συγγραφέας επιδιώκει μία σύγχρονη προσέγγιση σε γνωστές γυναικείες φιγούρες της αρχαιότητας. Η παράσταση ξεκινάει από σήμερα, 2 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17 του μήνα στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά). Για πληροφορίες σχετικά με τις μέρες κι ώρες της παράστασης και κρατήσεις επικοινωνείτε με το 2310-423925.

 

Μανώλης+Λ..Ο Μανώλης Λιδάκης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μία «Β’ Ανάγνωση» στο Club του Μύλου (Γεωργίου Ανδρέου 56). Ο λόγος για το νέο album του ερμηνευτή, το οποίο θα περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια – σταθμούς που φέρουν την υπογραφή του Σταύρου Ξαρχάκου. Τραγούδια που πρώτη φορά ερμήνευσαν «ιερά τέρατα» του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Βίκυ Μοσχολιού κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Ο Μανώλης Λιδάκης, με την «ευλογία» του γνωστού συνθέτη, μας περιμένει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου για να μας ταξιδέψει με αυτά τραγούδια πίσω στο χρόνο, αλλά και να μας συγκινήσει με κομμάτια από το προσωπικό του ρεπερτόριο με τη χαρακτηριστική και – γλυκά – νοσταλγική φωνή του. Για πληροφορίες σχετικά με κρατήσεις κι ώρα προσέλευσης στο Club του Μύλου μπορείτε να τηλεφωνήσετε στους παρακάτω αριθμούς: 2310-504014 / 2310-541806 / 2310-551836 / 6386-924600 .

[vsw id=”YQwZbERe-Mo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Κουκλοθέα..Το πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου, μαμάδες, πάρτε από το χέρι τα παιδάκια σας… είναι η μέρα για το κουκλοθέατρο της ΧΑΝΘ! Η Λίτσα κι η Χριστίνα Μπήτιου θα είναι εκεί για να σας αφηγηθούν την ιστορία του «Ποντικού και της θυγατέρας του». Ο Φανφάρας θέλει να καλοπαντρέψει τη μονάκριβή του Ποντικοπιπίτσα με οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον Ποντικολιμούρη, έναν φτωχό ποντικάκο. Άραγε θα τα καταφέρει ή τα δύο νεαρά ποντικάκια θα του πούνε «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να’ χει ο πεθερός»; Τηλεφωνήστε στο 2310-241007 ή στο 6936-985171, κρατήστε θέσεις κι η απάντηση θα σας δοθεί το πρωί της Κυριακής!

Για όσους θέλετε να αποχαιρετίστε μελωδικά το σαββατοκύριακο αυτό, τότε ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα θα σας υποδεχθεί το βράδυ της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου στο Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310-237016). Μπορεί η ελληνική μουσική να γίνει ένα με τη jazz; Με το latin; Ή ακόμη και με το swing; Γίνεται! Πώς; Οι ΝΑΙ ΜΕΝ το κατάφεραν και σας λέω από προσωπική πείρα πως το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό. Κι αυτό γιατί στη μουσική δε χωράει το «πρέπει», αλλά μόνο η φαντασία.

ΝΑΙ+ΜΕΝ

Μην αφήσετε τα τερτίπια του καιρού (αααα…… Αρναούτογλου, βγες από το κεφάλι μου tout de suite!) να σας νικήσουν. Κάθε δρόμος της Θεσσαλονίκης σας επιφυλάσσει πάντα κάτι καινούριο. Πάρτε, λοιπόν, την παρέα σας, σεργιανίστε και φροντίστε να το διασκεδάσετε. Ό,τι κι αν κάνετε, να τα περάσετε όμορφα και μοναδικά!

You may also like