Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι

Νηστίσιμος ελάχιστα καβουρντισμένος χαλβάς χωρίς καρύδια. Για όσους προτιμούν τις καθαρές κι ελαφριές παραδοσιακές γεύσεις. Με ένα είδος σιμιγδαλιού, ήπια γλυκό, με πολλά αρώματα και ωραία εμφάνιση.

(η βάση για την συνταγή είναι από το olivemagazie.gr, απλά έχουμε αφαιρέσει αρκετά από τα υλικά, για να γίνει πιο ελαφρύς)

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι σχεδόν ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

*Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

*Για το σερβίρισμα:

  • λίγη κανέλα κοπανισμένη

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα και το μέλι και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να χάσει το αρχικό άσπρο χρώμα του.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε ελαφρά, αφαιρείτε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξυλάκι της κανέλας και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή για να μην καείτε (πιτσιλάει πολύ). Συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, την καπακώνετε κι αφήνετε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Ύστερα τον μεταφέρετε σε φόρμα πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και, όταν κρυώσει, τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.

You may also like