[check_list]
- Θα χρειαστείτε μία μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο
[/check_list]
ΥΛΙΚΑ: ( Για 6-8 μερίδες )
1 χταπόδι ολόκληρο 1.2-1.5 κιλά
1 μικρό πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
1 σφηνάκι ούζο
¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
6-8 ολόκληρους κόκκους πιπέρι
4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το σκόρδο, τις φέτες πορτοκαλιού, τα δαφνόφυλλα, το πιπέρι και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν τα υλικά να τσιτσιρίζουν προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά. Κατόπιν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να μαγειρευτεί και να βγάλει τα υγρά του.
Η διαδικασία θα κρατήσει 30-40 λεπτά, ανάλογα το χταπόδι. Μην αφήσετε το χταπόδι να λιώσει, θα πρέπει να είναι μεν μαλακό αλλά και μαστιχωτό. Αφήστε το να κρυώσει λίγο, αφαιρέστε τα υπόλοιπα υλικά, κόψτε το σε κομμάτια και αρτύστε το με λίγο από το ζουμί του και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Βγάλτε το στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και συνοδέψτε το με ένα ουζάκι.
Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…
4 comments
Δημήτρη μου, σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου, θα σου πώ αποτελέσματα, η συνταγή είναι βέβαια ενός πολύ καλού μάγειρα και αποκλείεται να μην είναι καλό το αποτέλεσμα!!!!
Δαμιανέ όσον αφορά στο χρόνο του μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο καλά είναι “χτυπημένα” και παραγουλιασμένα είναι τα μοσχοχτάποδα (μελιδόνες). Λογικά θα θέλουν λιγότερη ώρα…Εσύ όμως δεν είσαι χθεσινός στην κουζίνα, οπότε δοκιμάζεις και βλέπεις! Στο κομμάτι του ούζου που με ρωτάς, έχεις δίκιο γιατί δεν το διευκρινίζω σωστά. Μετά την εξάτμιση του αλκοόλ χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά σου.
Καλή επιτυχία!
Δημήτρη καλησπέρα, πολύ ωραία η συνταγή σου, θα την δοκιμάσω αλλά έχω να σε ρωτήσω τα παρακάτω. Έχω μοσχοχτάποδα περίπου στα 1.6 κιλά. Θα τα μαγειρέψω με τον ίδιο τρόπο ή θέλει λιγότερη ώρα το μαγείρεμα? Επίσης, μετά την ρίψη του ούζου, πόσο δυντή έχουμε την φωτιά για το κυρίως μαγείρεμα?
Δαμιανέ όσον αφορά στο χρόνο του μαγειρέματος εξαρτάται από το πόσο καλά είναι “χτυπημένα” και παραγουλιασμένα τα μοσχοχτάποδα (μελιδόνες). Λογικά θα θέλουν λιγότερη ώρα…Εσύ όμως δεν είσαι χθεσινός στην κουζίνα, οπότε δοκιμάζεις και βλέπεις! Στο κομμάτι του ούζου που με ρωτάς, έχεις δίκιο γιατί δεν το διευκρινίζω σωστά. Μετά την εξάτμιση του αλκοόλ χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά σου.
Καλή επιτυχία!
Comments are closed.