Ψητός Σολωμός με “σάλτσα” αβοκάντο

Λατρεύω τον σολωμό σε όλες του τις εκδοχές…γνωρίζετε και την αδυναμία μου στο αβοκάντο, οπότε φαντάζομαι ο συνδυασμός αυτός θα είναι εκρηκτικός!

Θα χρειαστείτε:
6 φιλέτα σολωμού 3,5 cm πάχος το καθένα
3 αβοκάντο
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 λεμόνια
ματσάκι άνηθο 10 κλωναράκια
2 κ.σ. ταμπάσκο
κ.γ. λευκό πιπέρι κατά βούληση
Αλάτι χοντρό
ml. ελαιόλαδο

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Αφαιρούμε τα πτερύγια από τις φέτες σολωμού, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με την πλευρά με το δέρμα προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε το σολωμό με το ψιλοκομμένο άνηθο, τον περιχύνουμε με ελαιόλαδο και του προσθέτουμε χοντροκομμένο πιπέρι. Τον καλύπτουμε με μεμβράνη για τρόφιμα και τον αφήνουμε να μαριναριστεί για 15′.

Σάλτσα αβοκάντο
Στύβουμε τα λεμόνια και κόβουμε σε ψιλές φέτες τα φρέσκα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αβοκάντο στα κύβους, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε με τα κομμένα κρεμμύδια, το Tabasco, το αλάτι και το πιπέρι. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη για τρόφιμα και την βάζουμε σε δροσερό μέρος.

Ξεφλουδίζουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα κόβουμε σε παχιές ροδέλες και τα περιχύνουμε με λάδι. Αφού προθερμάνουμε την ψησταριά, λαδώνουμε τις φέτες σολωμού και τις βάζουμε πάνω στη σχάρα (η μεριά με το δέρμα από κάτω), βάζοντας γύρω-γύρω τις ροδέλες από τα ξερά κρεμμύδια.

Τα αφήνουμε να ψηθούν για 15′ (το δέρμα να μην σκουρύνει πολύ). Μοιράζουμε τις φέτες σολωμού και τις ροδέλες κρεμμυδιών σε 6 πιάτα. Πασπαλίζουμε το σολωμό με θαλασσινό αλάτι. Συνοδεύουμε με την “σάλτσα” αβοκάντο.

You may also like