Ψιψίνα, θαλασσινή κουζίνα της καρδιάς

*από τον Πάνο Δεληγιάννη


Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, είναι μερικά εστιατόρια που γεμίζουν επειδή καταφέρνουν να μιλήσουν στην καρδιά του κόσμου. Εκείνο που καμιά φορά στενοχωρεί εμένα, κάποιους συναδέλφους και ορισμένους αθεράπευτα γκουρμέ είναι ότι πολύ συχνά αυτή η …συνομιλία δεν έχει και μεγάλη σχέση με την κουζίνα και την σχέση ποιότητας και τιμής, αλλά με τις δημόσιες σχέσεις ή –πλέον- τις χαμηλές τιμές ανεξαρτήτως ποιότητας.

Ευτυχώς, με την «Ψιψίνα» δεν συμβαίνει αυτό! Ο κόσμος που πλημμυρίζει καθημερινά την -όμορφη, μοντέρνα και με άφθονα «θαλασσινά» στοιχεία- σάλα που τώρα, το καλοκαίρι, είναι ανοιχτή από παντού, μοιάζει να απολαμβάνει το φαγητό του.

Και δικαίως! Η κουζίνα του Ηλία Σκουλά είναι γεμάτη γεύση και αρώματα, έχει ένταση, εκφραστικότητα και καλή τεχνική. Πρόκειται για αληθινό, θαλασσινό comfort food και ταυτόχρονα για μια από τις νοστιμότερες θαλασσινές κουζίνες στην πόλη… ίσως και την νοστιμότερη! Δοκιμάστε το ιδιαίτερο, λεμονάτο σπετζοφάι με ροφό (μαρινάρεται με λεμονόφυλλα) ή αυτό το απίθανο γιουβετσάκι με κρουστές γαρίδες, φρέσκια τομάτα και al dente κριθαράκι άψογα χυλωμένο και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η άψογη λιγκουινάδα «Άβυσσος» με μύδια, χτένια, γαρίδες κλπ…ήταν άριστα βρασμένη, με καλοζυγισμένα αρώματα και σωστή ισορροπία.

Δεν είναι όλα τα πιάτα στο ίδιο επίπεδο βέβαια. Τα τηγανιτά καλαμαράκια είναι γευστικά αλλά όχι ιδιαίτερα, όπως και η πατατοσάλατα στη χόβολη με ρέγκα, φρέσκο κρεμμυδάκι και λαδολέμονο. Ενώ η τοματοσαλάτα από τη γαβάθα είναι νοστιμότατη αλλά έχει τόσο πολύ και τόσο έντονο τυρί στην σος της που δεν έχει καμιά θέση σε ένα θαλασσινό μενού. Τα επιδόρπια, τέλος, είναι συμπαθέστατα, με την «σοκολάτα να φουμάρω» να είναι ένα ωραίο «πούρο» από πραλίνα σοκολάτας γάλακτος με «στάχτη» από μελάνι σουπιάς που μετριάζει λίγο και τη γλύκα της πραλίνας.
Το βράδυ που πήγαμε, το σέρβις ήταν πραγματικά δραματικό. Μπορεί οι σερβιτόροι να ήταν πρόθυμοι και εξυπηρετικοί όμως ήταν εντελώς ασυντόνιστοι, ξέχασαν τα μισά από την παραγγελία και ήταν εμφανώς λίγοι για την γεμάτη σάλα. Θα το απέδιδα σε μια κακή στιγμή, όμως έχω ακούσει για αρκετές «κακές στιγμές» στο σέρβις μέχρι σήμερα οπότε μάλλον κάτι θα πρέπει να γίνει γιατί αυτή την στιγμή το σέρβις υστερεί σαφώς σε σχέση με το γενικό επίπεδο του εστιατορίου.
Εδώ να προσθέσω, τελειώνοντας, ότι η λίστα κρασιών είναι σχετικά μικρή αλλά σωστή και ενδιαφέρουσα, ενώ στα συν είναι η μεγάλη συλλογή από ούζα και τσίπουρα.
«Ψιψίνα»
Ανοιχτά: Καθημερινά, εκτός Κυριακής, βράδυ. Παρασκευή-Κυριακή και μεσημέρι
Τιμή (€): 30-45 ανά άτομο
Ιστοσελίδα: www.psipsina.com.gr
Τηλέφωνα: 210 8995700
Διεύθυνση: Σωκράτους 2, Πλ. Μπακογιάννη , Βούλα

*ο Πάνος Δεληγιάννης είναι Διευθυντής – δημοσιογράφος του The Food & Leisure Guide (http://www.fnl-guide.com)

You may also like