15η Μαρτίου : “Αι ειδοί του Μαρτίου”

THE_IDES_OF_MARCH_WEBΠολύ πιθανόν ο τίτλος να σας θύμισε την ταινία του 2011 σε σκηνοθεσία του George Clooney με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Ryan Gosling, η οποία έφερε ακριβώς αυτήν την ονομασία. Πέρα όμως από αυτήν… τι σημαίνει τελικά η έκφραση αυτή και ποια η σημασία της για τη σημερινή μέρα;

Οι “ειδοί του Μαρτίου” αντιστοιχούν στη 15η Μαρτίου του ρωμαϊκού ημερολογίου και συνδυάστηκε τόσο με θρησκευτικές δοξασίες όσο και με τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ. Έτσι η 15η Μαρτίου έγινε κι η μέρα που έγινε η μετάβαση από τη ρωμαϊκή δημοκρατία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Η 15η Μαρτίου θεωρείτο για τους Ρωμαίους αργία και τιμούσαν το θεό Άρη και τη θεότητα Anna Perenna, οπότε και διοργανώνονταν εορτασμοί και παρελάσεις. Το γεγονός πως το 44 π.Χ. δολοφονήθηκε κι ο Ιούλιος Καίσαρας της έδωσε και την έννοια της «αποφράδας ημέρας» – όπως χαρακτηρίζουμε εμείς την 29η Μαΐου του 1453 που «έπεσε» η Κωνσταντινούπολη. Ημέρα που ειπώθηκε και το γνωστό «κι εσύ, τέκνον Βρούτε;».

The_Ides_of_March_1Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο μάντης Σπουρίννας είχε προειδοποιήσει τον Καίσαρα για τη μοίρα του. Συγκεκριμένα του είπε «να φοβάσαι τις ειδούς του Μαρτίου». Τη μέρα εκείνη, πηγαίνοντας στη Σύγκλητο, ο Καίσαρας είπε στο μάντη «Οι ειδοί έφτασαν», ενώ ο μάντης του απάντησε «ναι, Καίσαρα, αλλά δεν τελείωσαν». Ο Έλληνας σοφιστής Αρτεμίδωρος ο Κνίδιος, που γνώριζε για τη συνομωσία, προσπάθησε κι εκείνος να τον προειδοποιήσει με ένα σημείωμα, το οποίο, όμως, ο Καίσαρας δεν κατάφερε να διαβάσει. Πράγμα που οδήγησε και στο θάνατό του από είκοσι τρεις μαχαιριές από τους συνωμότες, οι οποίοι ηγούνταν από το Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον κατ’ορισμένους νόθο υιό του Καίσαρα, Μάρκο Ιούνιο Βρούτο.
Η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα σηματοδότησε και την απαρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μία μέρα που- ίσως- άλλαξε την πορεία της Ιστορίας…

You may also like