19 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ (ΣΥΝΗΘΩΣ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Για κανένα παιδί δεν είναι ευχάριστος ο χωρισμός των γονιών του. Ούτε για τους γονείς είναι, πιστέψτε με, ακόμα κι αν είναι προσωπική επιλογή και η καλύτερη λύση. Πάντα θα έχει τύψεις ένας γονιός αν πήρε τη σωστή απόφαση για το παιδί του και κατά πόσο θα το επηρεάσει στην μετέπειτα εξέλιξή του.  Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι το παιδί θα αισθάνεται ενοχές ότι ήταν η αιτία για τον χωρισμό/ διαζύγιο και το βασικό μέλημα της μητέρας και του πατέρα είναι να το καθησυχάσουν ότι δεν έχει καμία μα καμία σχέση.  Στη δική μας περίπτωση, ο Παύλος είναι σίγουρος ότι το γεγονός ότι χωρίσαμε με τον μπαμπά του δεν έχει καμία ανάμειξη… Και ότι ήταν άλλοι οι λόγοι που έπρεπε να πάρουμε χωριστούς δρόμους, και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται καθημερινά. Όσο δεμένοι κι αν είμαστε- ως μαμά και γιος-  σίγουρα όταν ήταν μικρότερος κρατούσε πράγματα για τον εαυτό του.

Anyway…όσο βελούδινο κι αν είναι ένα διαζύγιο, τα παιδιά πάντα θέλουν τους γονείς τους να είναι αγαπημένοι. Συγκεντρώσαμε ποιές είναι οι πραγματικές σκέψεις των παιδιών για τον χωρισμό των γονιών τους, γιατί ας το παραδεχτούμε… Κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται ποτέ να μας τις αποκαλύψουν.

 1. Ό,τι κι αν έχει συμβεί, εμείς σας αγαπάμε το ίδιο.
 2. Δεν μας αρέσει να φτιάχνουμε κάθε τόσο μια βαλίτσα και να μένουμε σε διαφορετικά σπίτια.
 3. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου με ένα διαζύγιο, γι’ αυτό σταματήστε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον.
 4. Μην το παρακάνετε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια του χωρισμού των γονιών μας. Όταν μεγαλώσουμε, θα καταλάβουμε.
 5. Είμαστε επιφυλακτικοί με τους νέους σας συντρόφους. Αν αξίζουν πραγματικά, ο χρόνος θα το δείξει.
 6. Όταν προσπαθείτε να «αγοράσετε» την αγάπη μας με ταξίδια και δώρα ώστε να πάτε κόντρα στον άλλο γονέα, μας κάνετε να αισθανόμαστε άβολα.
 7. . . . αλλά μην ανησυχείτε, γιατί είναι σαν να υπάρχουν δύο Αϊ – Βασίληδες!
 8. Σταματήστε να προσπαθείτε να πάρετε πληροφορίες από εμάς για την/τον πρώην σας. Δεν είναι εχθρός σας και δεν είμαστε μεσάζοντες. Δεν είναι δίκαιο να μας βάζετε σε αυτή τη θέση.
 9. Παρακαλούμε να απαντάτε στα κινητά σας τηλέφωνα όταν λείπετε από το σπίτι. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο που είμαστε χώρια.
 10. Γνωρίζουμε ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολο. Είναι λογικό να υπάρχουν δύσκολες μέρες.
 11. Τα παιδιά σας δεν είναι οι ψυχολόγοι σας. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια ή βασιστείτε στους στενούς σας φίλους, όταν δεν ξέρετε τι να κάνετε.
 12. Γνωρίζουμε ότι το διαζύγιο συνέβη για κάποιον λόγο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος.
 13. Ξέρουμε πότε ο «φίλος» σας δεν είναι ένας απλός φίλος.
 14. Δεν μας αρέσει να σας βλέπουμε να κλαίτε.
 15. Οι στιγμές μαζί σας είναι πολύτιμες, δεν χρειάζεται να σας μοιραζόμαστε με τους φίλους σας. Μπορείτε να τους δείτε άλλες φορές.
 16. Όταν είστε μαζί δημόσια, ξέρουμε ότι σας είναι δύσκολο. Σας ευχαριστούμε για την προσπάθεια.
 17. Μην μας χρησιμοποιείτε ως επιχειρήματά για να βλάψετε ο ένας τον άλλον. Αυτό μας κάνει να νομίζουμε ότι εμείς ευθυνόμαστε για το διαζύγιο.
 18. Μην μας βάζετε στην διαδικασία να επιλέξουμε.
 19. Το διαζύγιο δεν μας κάνει να σας αγαπάμε λιγότερο. Απλά προσπαθήστε να είστε το ίδιο παρόντες…

Πηγή

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like