3 (ακόμη!) Fashion trends με… ιστορία! (Pt. 2)

Μία ακόμη απόδειξη για τη μακρά ιστορία της μόδας!

Όπως είχαμε αναφέρει και στο πρώτο μέρος αυτού του ιδιαίτερου αφιερώματος, τάσεις και trends που σήμερα μας φαίνονται αυτονόητα, ήταν πρωτοποριακά για την εποχή που αυτά “γεννήθηκαν”. Σήμερα μαθαίνουμε μερικές ακόμη τάσεις οι οποίες έχουν ενδιαφέρον παρελθόν!

   01 Γιατί οι γυναίκες “πρέπει” να έχουν μακριά μαλλιά; Αν και τα μαλλιά της γυναίκας είναι ένα από τα σημάδια των… καιρών πως η μόδα αλλάζει, δεν παύει να ισχύει μία πεποίθηση: πως η γυναίκα πρέπει να έχει μακριά μαλλιά. Γιατί, όμως;

Τα μακριά μαλλιά ήταν πάντα δείγμα σεξουαλικότητας, ισχύος και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Για την ακρίβεια αποδείκνυαν υγεία κι ευζωία καθώς, για να μπορεί να έχει μία γυναίκα μακριά μαλλιά πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι υγιής – να τρέφεται σωστά, να μην είναι ευάλωτη σε ασθένειες, να αναπαύεται και να ασκείται. Επίσης, το μήκος των μαλλιών αποδεικνύει πως (η γυναίκα) έχει τους πόρους για να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες.

 

 

  02 Γιατί φοράμε τη βέρα του γάμου στον παράμεσο; Η συγκεκριμένη παράδοση ξεκινάει από τη ρωμαϊκή εποχή, κατά την οποία επικρατούσε η πεποίθηση πως στο σώμα υπάρχει μία φλέβα η οποία ενώνει την καρδιά με τον παράμεσο. Η φλέβα αυτή ονομάστηκε “vena amoris”, δηλαδή (όπως συμπεράνατε) “φλέβα της αγάπης”. Οπότε ακούγεται ταιριαστό (και ρομαντικό!) οι βέρες να φοριούνται στον παράμεσο.

Funny info; Η σύγχρονη ιατρική αποδεικνύει πως όλα τα δάχτυλα έχουν από μία φλέβα που συνδέεται με την καρδιά!

 

03 Γιατί οι γυναίκες ξυρίζουν τις μασχάλες τους; Για το συγκεκριμένο “trend” ευθύνεται μία διαφήμιση του Harper’s Bazaar από το 1915. Πριν από αυτήν, οι τρίχες στις γυναικείες μασχάλες και γενικότερα όπως είχαμε αναφέρει την προηγούμενη φορά, οι τρίχες στο σώμα) ήταν το “φυσιολογικό”. Σύμφωνα, όμως, με την εν λόγω διαφήμιση, το top trend της εποχής ήταν ο μοντέρνος χορός, όπως το foxtrot, και τα αμάνικα φορέματα, επομένως οι τρίχες στην περιοχή της μασχάλης έπρεπε να αφαιρούνται. Η διαφήμιση απεικόνιζε μία κοπέλα που φορούσε ένα αμάνικο φόρεμα, με τα χέρια πάνω από το κεφάλι επιδεικνύοντας αψεγάδιαστες μασχάλες.

Μέσα σε λίγα χρόνια κι έπειτα από έναν καταιγισμό από διαφημίσεις που προωθούσαν την τάση, οι αποτριχωμένες μασχάλες ήταν το must και το αντίθετο ήταν “ντροπιαστικό”. Για την ακρίβεια,  σε μία μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 2013 διαπιστώθηκε πως οι τρίχες στη μασχάλη δημιουργούσαν μία αίσθηση.. απέχθειας στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη!

Τώρα βέβαια που η κόρη της Madonna, η Lourdes Leon, φωτογραφήθηκε επιδεικνύοντας τη φυσική της τρίχα στο σημείο αυτό ποιος ξέρει; Μπορεί να γεννηθεί και μία τάση armpit hair comeback!

Το σίγουρο είναι πως αυτές (κι άλλες πολλές τάσεις) είναι εκείνες που εδραίωσαν αρκετά την ιδέα που έχουμε για τη μόδα, την περιποίηση και τα well being μας εν γένει!

 

You may also like