3 ασκήσεις αναπνοής για χαλάρωση κι ενδυνάμωση

Όταν δουλεύεις πολύ, κοιμάσαι λίγο, αγχώνεσαι ή νιώθεις την πίεση της καθημερινότητας να σε κυριεύει, μερικά εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά trick μπορούν να αποσυμφορήσουν την κατάσταση και να προσφέρουν έστω και προσωρινά τη χαλάρωση που αποζητάς. Οι ασκήσεις αναπνοής που ακολουθούν έχουν φτιαχτεί με ακριβώς αυτόν τον στόχο.

  1. Sama Vritti

Πρόκειται για μία χαλαρωτική και καταπραϋντική άσκηση που χρησιμοποιείται για να καλμάρει το μυαλό και το νευρικό σύστημα. Είναι μία πολύ απλή άσκηση που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική το βράδυ.

Πώς γίνεται: Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για άλλα τέσσερα, μόνο από τη μύτη. Όσο συνηθίζετε και γίνεστε καλύτεροι, μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα έξι δευτερόλεπτα.

  1. NadiSho dhana

H Nadi Shodhana είναι μία δυναμική άσκηση αναπνοής που λέγεται ότι χαλαρώνει και ενώνει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

Πώς γίνεται: Τοποθετήστε τον δεξί σας αντίχειρα πάνω από το δεξί ρουθούνι και εισπνεύστε βαθιά. Στο αποκορύφωμα της εισπνοής, κλείστε το αριστερό ρουθούνι κι εκπνεύστε από το δεξί. Επαναλάβετε για περίπου εννιά φορές.

  1. Abdominal Breathing Technique (ή Κοιλιακή Τεχνική Αναπνοής)

Αυτό το είδος αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των διαφραγματικών μυών και σαν αποτέλεσμα να αναπνέετε συνολικά καλύτερα κι αποτελεσματικότερα. Η άσκηση επίσης λέγεται ότι μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Πώς γίνεται: Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω στο στήθος και το άλλο πάνω στο στομάχι. Αναπνεύστε από τη μύτη οδηγώντας την αναπνοή στην κοιλιά, ώστε το χέρι που είναι πάνω στο στομάχι να κινείται πάνω κάτω ενώ αυτό που είναι στο στήθος να είναι όσο πιο ακίνητο γίνεται. Εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη μέχρι να διώξετε όλο τον αέρα. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση είτε καθιστοί είτε όρθιοι και η διάρκειά της καλό είναι 5-10 λεπτά.

 

You may also like