3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

       Μήπως έχετε συμπτώματα πόνου που σχετίζονται με τον αυχένα; Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή στάση του σώματος, η μυϊκή καταπόνηση ή η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Η ενσωμάτωση συγκεκριμένων ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στην πρόληψη μελλοντικών ενοχλήσεων. Ακολουθούν τρεις αποτελεσματικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα και τα οφέλη που προσφέρουν αν τυχόν δεν έχουν προκύψει ακόμη τα πρώτα συμπτώματα.

Stretch λαιμού

Καθίστε ή σηκωθείτε όρθια με τους ώμους σας χαλαρούς. Γείρετε αργά το κεφάλι σας προς τα δεξιά, φέρνοντας το αυτί σας προς τον ώμο σας. Χρησιμοποιήστε το δεξί σας χέρι για να τραβήξετε απαλά το κεφάλι σας προς τα δεξιά για βαθύτερο τέντωμα. Κρατήστε το τέντωμα για 15-30 δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά. Τα κυρίως οφέλη αυτής της άσκησης είναι ότι βελτιώνει την ευλυγισία. Αυτή η διάταση στοχεύει τους μύες στα πλάγια του λαιμού, ενισχύοντας το εύρος της κίνησής του.

Βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης που συσσωρεύεται στους μύες του λαιμού και των ώμων, παρέχοντας άμεση ανακούφιση. Ενώ, παράλληλα βελτιώνει τη στάση του σώματος. Οι τακτικές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική στάση σας, μειώνοντας την πιθανότητα πόνου στον αυχένα που προκαλείται από κακή ευθυγράμμιση.

Chin Tucks

Καθίστε ή σταθείτε με την πλάτη σας ίσια και τους ώμους χαλαρούς. Τραβήξτε αργά το κεφάλι σας προς τα πίσω, τραβώντας το πηγούνι σας προς τον λαιμό σας χωρίς να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω. Κρατήστε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα, νιώθοντας ένα τέντωμα στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές. Θα δυναμώσουν οι μύες του λαιμού θα διορθώσουν τη στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός Πρόκειται για μια κοινή αιτία πόνου στον αυχένα σε άτομα που περνούν πολλές ώρες σε υπολογιστές ή κινητές συσκευές. Με την σωστή ευθυγράμμιση του λαιμού, μειώνεται η καταπόνηση των μυών του άνω μέρους της πλάτης.

Shoulder Blade Squeeze

Καθίστε ή σταθείτε με την πλάτη σας ίσια και τους ώμους χαλαρούς. Σφίξτε τις ωμοπλάτες μεταξύ τους, φέρνοντάς τις όσο πιο κοντά γίνεται χωρίς να σηκώσετε τους ώμους σας. Κρατήστε τη συμπίεση για 5-10 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές. Η συμπίεση βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης στο άνω μέρος της πλάτης και του λαιμού, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Τώρα εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή έντονο πόνο στον αυχένα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγή: abphysiotherapy.com.au

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska

You may also like