3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΗΡΕΜΑ ΣΑΝ ΜΩΡΟ

Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι ένα κοινό πρόβλημα για την πλειοψηφία των ενηλίκων. Ακόμα κι αν μπορείς να κοιμηθείς σχετικά εύκολα, ίσως ξυπνάς με το παραμικρό ή δεν καταφέρνεις να συμπληρώσεις το απαραίτητο 8ωρο ύπνου;

Σου ακούγεται γνώριμο αυτό; Ο επαρκής ύπνος υποτίθεται ότι θα σε κάνει να νιώθεις ανανεωμένη και έτοιμη να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια. Αλλά αν δεν κοιμάσαι καλά, είναι πιθανό να νιώθεις κούραση και υπνηλία την επόμενη μέρα. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον καλό βραδινό ύπνο κι εδώ έχουμε τα μυστικά για να κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Μην σκέφτεσαι τα προβλήματά σου το αργά το βράδυ

Το άγχος και η έλλειψη ύπνου φαίνεται να πηγαίνουν μαζί. Εάν είσαι αγχωμένη, μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείς καλά και μπορεί να σε οδηγήσει σε αϋπνία στη μέση της νύχτας. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων στρες από εκείνους που κοιμούνται περισσότερο.

 Διαμόρφωσε ένα άνετο υπνοδωμάτιο

Ο χώρος που κοιμάσαι είναι σημαντικό να είναι άνετος, να σου δημιουργεί χαλάρωση και να υπάρχει το απαραίτητο σκοτάδι το βράδυ. Στην ιδανική περίπτωση, δεν θα πρέπει να έχεις αναμμένα φώτα στην κρεβατοκάμαρά σου όταν προσπαθείς να κοιμηθείς, ειδικά οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές αναφέρεται ως «μπλε φως». Όταν τα μάτια σου εκτίθενται στο μπλε φως, ο εγκέφαλός σου ξεγελιέται και νομίζει ότι είναι ώρα να ξυπνήσεις και μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί υπνηλία. Το φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό επειδή μιμείται το φως του ήλιου.

Φτιάξε μια ρουτίνα ύπνου

Δημιούργησε μερικές συνήθειες λίγη ώρα πριν ξαπλώσεις και κοιμηθείς, που θα σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος πιο εύκολα. Μπορεί για παράδειγμα να χρειάζεσαι ένα αφρόλουτρο ή να πιεις ένα τσάι ή να διαβάσεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο. Επίσης προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα περίπου, ακόμη κι όταν δεν δουλεύεις.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/ lookstudio

You may also like