Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, η κουζίνα χρειάζεται δροσερές και ελαφριές ιδέες. Οι κρύες σούπες είναι η τέλεια λύση: χορταστικές, υγιεινές και γεμάτες γεύση, χωρίς να απαιτούν ώρες μαγειρέματος. Από την κλασική μεσογειακή φρεσκάδα του γκασπάτσο, μέχρι βελούδινες κρέμες λαχανικών και γλυκές φρουτένιες εκδοχές, οι καλοκαιρινές σούπες μπορούν να γίνουν το απόλυτο δροσερό πιάτο κάθε μέρας. Στις επόμενες γραμμές, θα βρεις τρεις εύκολες συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια και θα δώσουν χρώμα στο τραπέζι σου.
1. Gazpacho: Ισπανική κρύα σούπα ντομάτας
Υλικά (4 μερίδες)
- 6 ώριμες ντομάτες
- 1 αγγούρι καθαρισμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι (κατά προτίμηση sherry ή λευκό κρασί)
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο παγωμένο νερό (αν χρειαστεί)
Προετοιμασία:
- Κόβεις όλα τα λαχανικά σε κομμάτια.
- Τα βάζεις σε μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάς μέχρι να γίνει λείο μίγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτεις λίγο παγωμένο νερό.
- Βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.
2. Βελουτέ αγγουριού & γιαουρτιού
Υλικά (4 μερίδες)
- 2 μεγάλα αγγούρια καθαρισμένα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρέσκος άνηθος ή δυόσμος
- Αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία:
- Κόβεις το αγγούρι σε κομμάτια.
- Στο μπλέντερ βάζεις το αγγούρι, το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Χτυπάς μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτεις άνηθο ή δυόσμο και ανακατεύεις.
- Σερβίρεις παγωμένο, με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
3. Κρύα σούπα καρπούζι με φέτα & δυόσμο
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο από κουκούτσια
- 100 γρ. φέτα
- Χυμός 1 λάιμ ή λεμονιού
- 2-3 φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή βασιλικού για άλλη γεύση)
- 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
- Λίγο ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
- Κόβεις το καρπούζι σε κύβους και το βάζεις στο μπλέντερ.
- Προσθέτεις τον χυμό λάιμ, το μέλι (αν το θες πιο γλυκό) και τον δυόσμο. Χτυπάς μέχρι να γίνει λείο και αφράτο.
- Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα ή μπολ, παγωμένο.
- Τρίβεις από πάνω φέτα, προσθέτεις λίγο φρέσκο δυόσμο και μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Extra tip: Μπορείς να βάλεις τη σούπα σε μικρά ποτηράκια τύπου σφηνάκι, να βάλεις ένα μικρό καλαμάκι και να τη σερβίρεις σαν δροσερό amuse-bouche σε καλοκαιρινά τραπέζια.
Featured image: unsplash.com/@lvenfoto