4 μυστικά για καλύτερη χώνεψη μέσω της πρόληψης

Έχετε νιώσει ποτέ το δυσάρεστο συναίσθημα του να μην μπορείτε να χωνέψετε το γεύμα σας, ακόμη και για πολλή ώρα μετά το τέλος του; Σίγουρα, κάποιες φορές μπορεί να φταίει και το ίδιο το φαγητό, που μπορεί να είναι πιο βαρύ από αυτά που έχετε συνηθίσει, όμως σε πολλές περιπτώσεις, μικρά «μυστικά» μπορούν να συμβάλλουν στο να προλάβετε την κατάσταση.

  1. Κάνετε παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος μας στο σπίτι ή στη δουλειά, το να προσπαθούμε να «εισπνεύσουμε» το φαγητό μας για να προλάβουμε ένα διάλειμμα και να εξοικονομήσουμε χρόνο δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για καλή χώνεψη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να λάβει το μήνυμα του κορεσμού, ώστε να σας πει να μας πει ότι έχουμε χορτάσει και να σταματήσουμε να τρώμε για να μη βαρύνουμε.

  1. Μασήστε το φαγητό σας.

Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο, όμως πολλοί από εμάς στην προσπάθεια να φάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να μη χάνουμε χρόνο, δε μασάμε τις μπουκιές μας όσο πρέπει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερα κομμάτια τροφής να πηγαίνουν στο πεπτικό μας σύστημα, το οποίο χρειάζεται περισσότερη ώρα για να επεξεργαστεί την τροφή και να γίνει η πέψη.

  1. Καταναλώστε τροφές με υδροχλωρικό οξύ.

Το υδροχλωρικό οξύ βοηθά στη λειτουργία της διάσπασης των πρωτεϊνών της τροφής. Βρίσκεται φυσικά στο στομάχι και η χαμηλή συγκέντρωσή του μπορεί να οδηγήσει στο να μη νιώθουμε καλά μετά το φαγητό, στο αίσθημα του ότι «φάγαμε βαριά» ή ότι «μας έχει καθίσει το φαγητό». Τροφές πλούσιες σε υδροχλωρικό οξύ είναι: το μηλόξυδο, ο χυμός λεμονιού, οι μαύρες ελιές, το σπανάκι καιτο σέλινο.

  1. Καταναλώστε τροφές με καλά βακτήρια.

Τρόφιμα με καλά βακτήρια, όπως αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση (λάχανο τουρσί, ξινόγαλο, τσάι κομπούχα, αριάνι, τόφου, κ.α.) μπορούν να δημιουργήσουν για τον οργανισμό μικροβιοκτόνο δράση και να λειτουργήσουν ευεργετικά για ποικίλα πεπτικά προβλήματα.

 

You may also like