4 χρήσιμες Συμβουλές πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο

by The K-magazine

Το τρέξιμο έχει μπει στην ζωή μας ολοένα και περισσότερο. Ειδικά τους εαρινούς μήνες πάρκα, δρόμοι και παραλίες είναι γεμάτα με κόσμο ξεκινώντας να τρέχουν. Αξίζει να διαβάσετε πώς μπορεί το τρέξιμο να γίνει διασκεδαστικό αλλά με ασφάλεια.

Εξοπλισμός

Επιλέξτε ρούχα που είναι άνετα και δεν θα σας κάνουν να νιώθετε δυσφορία. Τα βαμβακερά ρούχα αποφεύγονται διότι κρατούν τον ιδρώτα και δεν αφήνει το σώμα να αναπνέει. Εφόσον συζητάμε για καλοκαίρι καλό θα ήταν να φοράτε καπέλο. Τα παπούτσια είναι σημαντικό κομμάτι της προπόνησης οπότε η καλύτερη συμβουλή είναι να πάτε σε ένα αθλητικό κατάστημα και να ρωτήσετε κάποιον ειδικό για το κατάλληλο παπούτσι για τρέξιμο. Μην δοκιμάσετε να τρέξετε με κάποιο παλιό παπούτσι που ίσως έχετε γιατί ίσως έχουν φθαρεί και η φθορά δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Ασφάλεια

Μια διαδρομή επίπεδη χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά είναι ιδανική για κάποιο αρχάριο δρομέα. Ξεκινήστε το τρέξιμο εφόσον έχουν περάσει 2 εβδομάδες με άλλη μορφή αερόβιας άσκησης (π.χ.περπάτημα, ποδήλατο). Στην αρχή το τρέξιμο πρέπει να είναι συνδυαστικό με περπάτημα. Για κάθε 4 λεπτά που περπατάμε αντιστοιχεί  1 λεπτό τρέξιμο .

Προετοιμάζουμε το σώμα για την επιβάρυνση του τρεξίματος σταδιακά για την αποφυγή τραυματισμών. Επιλέγουμε μια διαδρομή κοντά στο σπίτι  μας. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό είτε πάνω είτε σε κάποιο προσβάσιμο σημείο της διαδρομής σας για να ενυδατώνεστε όποτε το κρίνετε αναγκαίο. Πίνουμε νερό πριν το χρειαστεί ο οργανισμός μας. Αν κάποιος διψάσει και πιεί νερό καλύπτει το 50% της ανάγκης του οπότε καλό θα ήταν η ενυδάτωση να γίνεται σε συχνή διάρκεια κατά την διάρκεια της προπόνησης και πριν το χρειαστεί ο οργανισμός .

Τρέξτε

Βάλτε ακουστικά και την μουσική που σας αρέσει και τρέξτε. Η ιδανική μουσική για εσάς μπορεί να φανεί χρήσιμη ώστε να έχετε «παρέα» την ώρα που τρέχετε. Μπορεί να σας εμψυχώσει σε διάφορα δύσκολα σημεία της προπόνησης σας. Προσπαθούμε να τρέχουμε στην ίδια ώρα της μέρας ώστε να γίνεται σωστό  πρόγραμμα ενεργοποίησης  του οργανισμού μας και αποφεύγουμε να τρέχουμε στην ζέστη με ήλιο . Προτιμούμε πρωινές ώρες ή όταν αρχίσει να βραδιάζει. Στο τέλος της άσκησης κάνουμε πάντα διατάσεις ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και να γίνει σωστή αποθεραπεία του οργανισμού. Πίνουμε και πάλι νερό ή κάποιο χυμό ή καταναλώστε κάποιο φρούτο ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας .

Εκπαίδευση

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας στις παραπάνω συμβουλές για το τρέξιμο και θα δείτε ότι ο μύθος του τρεξίματος μπορεί εύκολα να καταρριφθεί. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε μέχρι την επόμενη προπόνηση. Κάντε μπάνιο, φάτε σωστά ώστε να ανακάμψει ο οργανισμός από την άσκηση.

Καλή προπόνηση!

Κείμενο: Ιωάννης Γζουντέλλης – Γυμναστής – Αχαρναί/ Πηγή: fmh.gr

Photo credits:@fitmasu (unsplash)

You may also like