5 “ένοχα” ροφήματα που προκαλούν Λεκέδες στα δόντια

Πώς μπορούμε και να τα απολαμβάνουμε αλλά και να διατηρούμε υγιή τα δόντια μας;

               Μας δίνουν ενέργεια, μας βοηθούν να αναπληρώσουμε θρεπτικά συστατικά, μας χαλαρώνουν. Όπως και να έχει, αν όχι όλα, κάποια από τα παρακάτω ροφήματα είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Ωστόσο, η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να υπονομεύσει τα όποια οφέλη προσφέρουν στην υγεία μας. Κι επειδή ένα κομμάτι της αφορά και τη στοματική μας υγιεινή, ας μάθουμε πώς μπορούν να τη ρισκάρουν αλλά και πώς μπορούμε να μετριάσουμε την επίδρασή τους.

01 Καφές

Ο αγαπημένος μας καφές μας ξυπνάει και μας προσφέρει ενέργεια για να “βγάλουμε τη μέρα”. Έχει ομολογουμένως τα καλά του, αλλά υπάρχει και μία μικρή παγίδα όταν το παρακάνουμε: διαταράσσει τη λευκότητα των δοντιών. Αυτό οφείλεται στα χρωμογόνα που ο καφές περιέχει, δηλαδή χρωματισμένα χημικά μόρια που προκαλούν τους λεκέδες στα δόντια. Επιπλέον οι τανίνες του καφέ στην ουσία διευκολύνουν αυτά τα μόρια να προσκολληθούν στην επιφάνεια των δοντιών. Επομένως, καλό είναι ο καφές να καταναλώνεται με μέτρο και, αν είναι εφικτό, με τη λιγότερη δυνατή προσθήκη οποιασδήποτε γλυκαντικής ουσίας.

  02 Τσάι

Το χαλαρωτικό αφέψημα, ανεξαρτήτου ποικιλίας, έχει ακόμη περισσότερα χρωμογόνα και τανίνες από τον καφέ… Επομένως αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να μειωθεί το υγιές λευκό χρώμα κι η λάμψη των δοντιών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όμως είναι η πρόταση των οδοντιάτρων να προσθέτουμε λίγο γάλα στο τσάι μας. Ναι, ομολογώ δεν ακούγεται ελκυστικός συνδυασμός, όμως η καζεΐνη που περιέχει το γάλα εμποδίζει τα χρωμογόνα να παραμείνουν στα δόντια.

  03 Λευκό κρασί

Αυτό προσωπικά με πονάει κάπως, μιας και απολαμβάνω πολύ ευκολότερα ένα ποτήρι λευκό κρασί από ένα κόκκινο. Αυτό το “plot twist” μάλιστα (άλλωστε θεωρούσαμε πιο πιθανό να είναι ένοχο το κόκκινο κρασί!) οφείλεται στην οξύτητα του λευκού κρασιού… Η οποία διασπά το σμάλτο των δοντιών κάνοντας τα πιο ευάλωτα σε λεκέδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά είναι να περιμένουμε περίπου μισή ώρα για να πλύνουμε τα δόντια μας. Έτσι επιτρέπουμε στο στόμα μέσω του σάλιου να στιλβώσει τα δόντια πριν τα βουρτσίσουμε, ειδάλλως το σμάλτο θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

 04 Χυμοί μούρων

Τα ζωηρόχρωμα μούρα που προσφέρουν τόσα οφέλη για την υγείαν μας είναι κι αυτά που, αν δεν προσέχουμε, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια μας, όντας ιδιαίτερα όξινα. Για να αντισταθμίσουμε το πρόβλημα, καλό είναι να καταναλώνουμε πράσινα λαχανικά όπως σέλερι και μαρούλι. Αυτά δρουν σαν οδοντόβουρτσα απομακρύνοντας τους χυμούς των μούρων από τα δόντια.

05 Αναψυκτικά και energy drinks

Πλούσια σε σάκχαρα κι όξινα στοιχεία, αυτά τα αναψυκτικά είναι ο “εχθρός” των υγιών δοντιών. Πώς; Η υπερβολική τους κατανάλωση όχι μόνο διασπά το σμάλτο των δοντιών διευκολύνοντας τη δημιουργία λεκέδων, αλλά σταδιακά η οδοντίνη που περιβάλλει το πολφό όπου βρίσκονται τα νεύρα και τα αγγεία των δοντιών σταδιακά βγαίνει στην επιφάνειά τους καθιστώντας τα πιο ευάλωτα και σε μολύνσεις που σχετίζονται με παθήσεις όπως η τερηδόνα κι η ουλίτιδα. Αν ακόμη και μετά από αυτό κάποιος δε θέλει να κόψει “μαχαίρι” αυτά τα αναψυκτικά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί ένα καλαμάκι κατά την κατανάλωσή τους.

               Όπως συμβαίνει με κάθε τρόφιμο, έτσι κι αυτά τα ροφήματα πρέπει να απολαμβάνονται με μέτρο. Και βεβαίως σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρό μας που θα μας καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@hana_loe

You may also like