5 από τις ωραιότερες ταινίες του Woody Allen που αξίζει να δείτε

Ο Woody Allen έχει σκηνοθετήσεις δεκάδες ταινίες και οι περισσότερες από αυτές είναι ενδιαφέρουσες, υπέροχες…Με δυνατούς -κυρίως- χαρακτήρες, κι άλλους παράξενους που συνήθως σε προβληματίζουν. Οι περισσότερες έχουν γυριστεί στην αγαπημένη του πόλη, τη Νέα Υόρκη.

Ο Allen, θεωρείται ο πατέρας της “intellectual comedy”. Ακόμα κι όσοι δεν είναι φαντατικοί θαυμαστές του genre, απολαμβάνουν τις ταινίες του για πολλούς λόγους. Πέρα από τους χαρακτήρες, το σενάριο, η σκηνοθεσία, τα μέρη που γυρίζονται και δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα soundtracks. Με το ιδιαίτερο χιούμορ του, βάζει πάντα σε σκέψεις τους θεατές του. Ακόμα και τα σκάνδαλα της προσωπικής του ζωής, δίχασαν το κοινό.

Πλέον στα 85 δεν σκηνοθετεί τόσο συχνά… αλλά το έργο του θα δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση, για πολλές γενιές ακόμα.

Κι επειδή προημερών άκουγα το soundtrack της ταινίας “Vicky, Christina Barcelona”, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω τις πέντε πιο αγαπημένες μου ταινίες του του “νευρωτικά genius” Woody Allen.

Μεσάνυχτα στο Παρίσι (2011)

Ένας Αμερικανός σεναριογράφος, λάτρης της ρομαντικής και μποέμικης ζωής, επισκέπτεται με την πραγματίστρια γυναίκα του το Παρίσι. Ένα βράδυ, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, θα βρεθεί ξαφνικά πίσω στην belle epoque.

Με τους : Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates

imdb.com

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Δυο Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και εμπλέκονται συναισθηματικά με ένα γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

Με τους Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penelope Cruz

imdb.com

Husbands and Wives (1992)

Όταν ένα φιλικό ζευγάρι τούς ανακοινώνει ότι χωρίζει, ένας καθηγητής και η γυναίκα του, ανακαλύπτουν κι εκείνοι με τη σειρά τους, τα λάθη στον γάμο τους.

Με τους : Woody Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis

imdb.com

Η Χάνα και οι Αδελφές της (1986)

Η Χάνα έχει δύο αδελφές που κατά καιρούς είχαν σχέσεις με τους δύο συζύγους της. Τώρα, η μία δημιουργεί δεσμό με το νυν σύζυγο της Χάνα και η άλλη με τον πρώην.

Με τους : Mia Farrow, Dianne Wiest, Barbara Hershey, Michael Caine 

imdb.com

The Purple Rose of Cairo (1985)

Ο ήρωας μιας κινηματογραφικής ταινίας “δραπετεύει” από την οθόνη, για τα μάτια μιας ευφάνταστης σερβιτόρας, που επίσης θέλει να δραπετεύσει από τη ζωή της, και προκαλεί αναστάτωση στο Νιου Τζέρσεϊ της δεκαετίας του ’30…

Με τους : Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello

imdb.com

Υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα δέκα ταινίες του Woody Allen που θα μπορούσα να προσθέσω στην λίστα. Κι όχι γιατι είναι από τους αγαπημένους μου, αλλά γιατί σε κάθε ταινία του βρίσκεις έστω κάτι που θα σου αρέσει,που θα σε κάνει να συγκινηθείς ή να γελάσεις. Κι αυτό αξίζει…

Photo credits: imdb.com

You may also like