Γιατί την Πρωτοχρονιά “σπάμε το ρόδι” για καλοτυχία;

Τα τελευταία χρόνια το ρόδι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής. Πάντα έπρεπε να είναι, δηλαδή, απλά πλέον κι επίσημα χαρακτηρίζεται ως superfood. Κι όχι τυχαία, μια που είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες Α, B και C, μεταλλικά στοιχεία. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά, περισσότερα μάλιστα κι από το πράσινο τσάι. Την ίδια στιγμή μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο – από σαλάτες έως και γαρνιτούρες – κι επίσης μας προσφέρει τον απολαυστικό του χυμό.

               Στην ελληνική παράδοση, όμως, το ρόδι είναι συνυφασμένο από την αρχαιότητα κιόλας με τον πλούτο, τη γονιμότητα και την καλή τύχη. Γι’ αυτό και το πρωινό της Πρωτοχρονιάς, το πρώτο που κάνουμε είναι να σπάσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας ένα ρόδι. Οι σπόροι που απελευθερώνονται όταν το φρούτο σπάει συμβολίζουν όλες τις ευλογίες που επιθυμούμε να έρθουν στο σπίτι μας.

               Ας δούμε λίγο τι λένε η μυθολογία κι η ιστορία μας…

1. Στην “Οδύσσεια” του Ομήρου, υπάρχει αναφορά πως ροδιές μεγάλωναν στο νησί των Φαιάκων και κοσμούσαν τους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.

2. Αναφορές στα οφέλη του ροδιού στην υγεία μας γίνονται από τον Έλληνα φιλόσοφο Θεόφραστο αλλά και τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη

3. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το ρόδι είναι συνδεδεμένο με τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα ο κόσμος το χρησιμοποιούσε για να τιμήσει την Ήρα, την Αφροδίτη και τη Δήμητρα.

4. Το ρόδι συνδέεται και με το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης. Σύμφωνα με το μύθο, ο Άδης προσέφερε το ρόδι στην Περσεφόνη ώστε να “σφραγίσει” το δεσμό ανάμεσά τους.

5. Το ρόδι χρησιμοποιούνται στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι ιερείς φορούσαν κατά τις τελετές στεφάνια πλεγμένα με κλαδιά ροδιάς.

Αυτήν την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, ας σπάσουμε και φέτος το ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού μας, με την ευχή να μας φέρει το 2021 όσα μας στέρησε (ή καθυστέρησε να μας φέρει) το 2020!

You may also like