5 καλοί λόγοι για να εντάξεις τη σταφίδα στη διατροφή σου

Η αλήθεια είναι πως το ρίσκο με τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρα που αυτά περιέχουν. Στην περίπτωση, όμως της σταφίδας, μπορούμε να κάνουμε μία εξαίρεση. Καθώς η διατροφική τους αξία είναι ανάλογη με εκείνη των σταφυλιών – απ’ όπου κι αυτές προέρχονται. Αρχικά, ας δούμε τι μας προσφέρουν…

           01 Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Δεν ακούγεται και παράλογο, μια που τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες – είναι οι ίδιες ουσίες που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και τη μαύρη σοκολάτα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των φλεγμονών που οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Πράγμα που σημαίνει πως η τακτική κατανάλωση σταφίδων ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενισχύοντας τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη.

            02 Μας εξοπλίζουν με σίδηρο.

Είναι το μεταλλικό στοιχείο που ως επί το πλείστον αντλούμε από τροφές ζωικής προέλευσης. Ο σίδηρος ισορροπεί τη ροή του αίματος και κατά συνέπεια συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Γι’ αυτόν το λόγο είναι ιδανικές ως σνακ πριν τη γυμναστική μας. Όμως υπό την προϋπόθεση πως τις συνδυάζουμε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.

           03 Μας προσφέρουν ασβέστιο.

Το ασβέστιο εξασφαλίζει την υγιή διατήρηση των οστών και των δοντιών. Παράλληλα συμβάλλει στη μυϊκή λειτουργία διατηρώντας ενεργούς τους νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την αλληλεπίδραση του εγκέφαλου με τους μύες.

          04 Έχουν και πρωτεΐνη.

Συναντούμε πιο συχνά την πρωτεΐνες σε τροφές ζωικής προέλευσης, όμως μην ξεχνάμε πως πρωτεΐνες μας προσφέρουν και οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Και οι σταφίδες, όμως, δίνουν  μία μικρή βοήθεια πρόσληψης πρωτεΐνης. Μάλιστα, τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν οι σταφίδες εμποδίζουν τις απότομης αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος.

        05 Και βέβαια, μην ξεχνάμε τις φυτικές ίνες!

Σίγουρα περιμένατε πως θα το αναφέρω, σωστά; Μπορεί οι περιεκτικότητα των σταφίδων να μην είναι τόσο υψηλή, όμως, ακόμη και το ένα γραμμάριο που μας προσφέρει μία χούφτα σταφίδες είναι κέρδος για την ισορροπημένη πέψη και την ισορροπημένη κατανάλωση τροφής.

               Βέβαια, όπως με κάθε αποξηραμένο φρούτο που καταναλώνουμε, έτσι και με τις σταφίδες καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο, καθώς κι από αυτές δε λείπουν επιπλέον σάκχαρα. Εντούτοις, αν συνδυαστούν σωστά σε ένα μπολ δημητριακών, homemadeμπάρες, σαλάτες ή ακόμη και muffinsμπανάνας, μπορούν να μας προσφέρουν ένα ισχυρό θρεπτικό boost!

               Πηγή: Well + Good

Photo credits: @erdaest (unsplash)

You may also like