5 λάθη που κάνουμε νομίζοντας πως χάνουμε βάρος

Οι μέθοδοι για να χάσουμε βάρος είναι πολλές. Το θέμα είναι ποιες είναι πιο αποτελεσματικές και επίσης ποιες  κάνουν καλό στην υγεία μας ή τέλος πάντων δεν την επιβαρύνουν. Κάποιες τακτικές ενώ στην αρχή μοιάζουν να έχουν αποτέλεσμα, αργότερα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, κάνοντας την προσπάθειά μας ακόμα πιο δύσκολη. Δείτε ποια είναι αυτά.

01.Υιοθετούμε ώρες κατά τις οποίες δεν τρώμε τίποτα. Η εικασία πως όταν τρώμε μετά τις 6, 7 ή 8 το απόγευμα προσθέτουμε βάρος είναι ανυπόστατη, καθώς οι επιστήμονες διαψεύδουν πως ό,τι καταναλώνεται το βράδυ αποθηκεύεται ως λίπος. Δεν έχουν σχέση οι  ώρες που τρώτε με το πόσο βάρος χάνετε ή προσλαμβάνετε, αλλά πόσες θερμίδες καταναλώνετε στη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε ένα σνακ κατά τις βραδινές ώρες, προτιμήστε κάτι που είναι εύκολο να χωνέψετε.

02.Η στέρηση. Είτε μιλάμε για υδατάνθρακες, είτε για σάκχαρα είτε ο,τιδήποτε «παχυντικό», η πλήρης στέρηση δε σας ωφελεί. Αντίθετα, αν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, θα καταλήξετε να καταναλώνετε τεράστιες μερίδες απ’ όσα σας έλειψαν. Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε επαναπρόσληψη του όποιου βάρους χάθηκε. Επομένως, προτιμήστε να τηρήσετε το «παν μέτρον άριστον».

03.Δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. Αυτές οι δίαιτες ήταν δημοφιλείς τη δεκαετία του ’90 και (ευτυχώς για τους διατροφολόγους) η μόδα αυτή παρήλθε. Σε αυτές τις δίαιτες οι τροφές που στερούνται λιπαρών είναι πλούσιες σε σάκχαρα για να μη χάνεται η γεύση, πράγμα που οδηγεί σε πρόσληψη περιττού βάρους. Αν, όμως, αρχίσουμε να καταναλώνουμε υγιή λιπαρά που περιέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, ενισχύουμε το μεταβολισμό και καίμε το περιττό λίπος. Επίσης, αυτά τα λιπαρά ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού.

04.Παραμελούμε γεύματα. Προκειμένου να χάσουμε βάρος, χρειάζεται να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε στη διατροφή μας. Αυτό, όμως, δε γίνεται παραμελώντας γεύματα. Το να αφήνουμε το σώμα να «πεινάει» επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού κι έτσι αργότερα τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες. Επιπλέον, αν γυμνάζεστε νηστικοί, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε διαθέσιμες θερμίδες να κάψετε για μία πιο εντατική εκγύμναση. Επομένως εκτός του ότι πρέπει να έχετε ήδη υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε με κάθε γεύμα είναι να βρείτε τρόπους να αντικαταστήσετε κάποιες τροφές και να εντάξετε εκείνες που δε σας «φορτώνουν» με περιττές θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ώστε να νιώθετε χορτάτοι.

05.Γυμναζόμαστε αντί να τρώμε σωστά. Σίγουρα η τακτική και συνεπής γυμναστική είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσετε βάρος, αλλά αυτό δε μας δίνει και το ελεύθερο να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας! Έχετε κατά νου πως τρέχοντας μία διαδρομή για τριάντα λεπτά με μία ταχύτητα περίπου 9,5 χλμ/ώρα, καταναλώνετε περίπου 270 θερμίδες. Για να χάσετε περίπου μισό κιλό ανά εβδομάδα, πρέπει να «κάψετε» περίπου 500 θερμίδες. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να προτιμάτε τροφές που η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες «ισοφαρίζει» κάπως αυτές που πρέπει να κάψετε. Επομένως, προτιμήστε τροφές που σας παρέχουν τον αναγκαίο αριθμό θερμίδων. Άλλωστε, οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι πιο σημαντικό να τρώτε προσεκτικά παρά ατημέλητα με την παρηγορητική σκέψη «αφού θα τα κάψω»!

You may also like