5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να προσθέσουμε το ταχίνι στη διατροφή μας

Το ταχίνι, το βλέπουμε ολοένα σε περισσότερες συνταγές. Τόσο γλυκές όσο και αλμυρές. Αυτό είναι καλό, επειδή το ταχίνι είναι φτιαγμένο από σπόρους σησαμιού , που γνωρίζουμε ότι είναι θρεπτικοί από μόνοι τους. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι σησαμιού και, συνεπώς, οι ταχίνες έχουν παρόμοιες καρδιοαγγειακές προστατευτικές ικανότητες με κάποιες άλλες υπερ-τροφές όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το λιναρόσπορο. Αλλά δεν σταματάμε εκεί.

  1. Πλούσιο σε υγιή λιπαρά και αμινοξέα

Σε σύγκριση με άλλα καρύδια και σπόρους, οι σπόροι σησαμιού έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε έλαιο κατά βάρος – και γι ‘αυτό το ταχίνι είναι εξαιρετικά μεταξένιο στην υφή του σε σύγκριση με το βούτυρο αμυγδάλου ή το φυστικοβούτυρο.

Ακριβώς επειδή είναι ένα τρόφιμο υψηλής θερμιδικής αξίας, μια μικρή ποσότητα αρκεί για να μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Η πλούσια γεύση του, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά μας, την ορμονική υγεία και την υγεία του δέρματος ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε μόνο μια μικρή ποσότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του σουσαμιού είναι πολυακόρεστο λίπος, ενώ σε μικρό ποσοστό είναι μονοακόρεστη και κορεσμένη.

  1. Μεγάλη πηγή βασικών βιταμινών και ορυκτών

Το ταχίνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσουμε βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, μαζί με μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Η προσθήκη ταχινιού δε, στις συνταγές είναι ένας καλός τρόπος για να λάβουμε τον καθημερινό μας χαλκό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της νευρικής, οστικής και μεταβολικής υγείας. Ο σίδηρος στο ταχίνι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, έλλειψη σιδήρου και κόπωση.

  1. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Η σισαμόλη και η σησαμίνη που επικρατούν στο σουσάμι έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με διαταραχές και λεγεώνες στις αρτηρίες, όπως το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

  1. Βοηθάει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

To σουσάμι είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Ε και Β, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων που βοηθούν όλα στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος και καθυστερούν τα πρώιμα σημάδια γήρανσης. Το σησαμέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τραυμάτων, των εγκαυμάτων, των ευαισθησιών και της ξηρότητας για χιλιάδες χρόνια, γι ‘αυτό μερικές φορές ονομάζεται «βασιλιάς των ελαίων». Είναι ένας φυσικός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, που σημαίνει ότι σκοτώνει βακτήρια που μπορούν να φράξουν τους πόρους. Τα υγιή λίπη γενικά είναι βασικά για την υγεία του δέρματος, επειδή τα λιπαρά χρειάζονται για να μειώσουν τη φλεγμονή και να διατηρήσουν το δέρμα υγρό. Το ταχίνι, παρέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, τα οποία χρειάζονται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου που δίνει στο δέρμα τη νεανική του ελαστικότητα και σταθερότητα.

  1. Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

Μελέτες έχουν βρει ότι οι σπόροι σησαμιού βοηθούν στην απορρόφηση προστατευτικών λιποδιαλυτών ενώσεων όπως η τοκοφερόλη, και των κύριων θρεπτικών συστατικών που περιέχει η βιταμίνη Ε, και παίζουν ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

(Θα προσθέσω ότι στο σπίτι μας το ταχίνι έχει ιδιαίτερη θέση, χάρη στις απίθανες γεύσεις που έχουν κυκλοφορήσει από το Μακεδονικό Ταχίνι. Ο Παύλος λατρεύει το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο και η μητέρα μου με Πορτοκάλι. Κ.Μ.)
 #makedonikotahini

You may also like