5 λάθη στη γυμναστική που δεν μας αφήνουν να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Έχεις κοντά ένα μήνα που γυμνάζεσαι και “λιώνεις στον ιδρώτα” και παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να μη νιώθεις άνετα να φορέσεις το αγαπημένο σου ρούχο και η κοιλίτσα αρνείται ακόμη πεισματικά να αποχωρήσει οριστικά. “Μα δεν παράτησα την προπόνηση, ίσα ίσα που πρόσθεσα κι άλλες ασκήσεις”, θα σκεφτείς. Από τη μία θα σου πω ένα μπράβο για την επιμονή σου. Όμως μήπως κάτι κάνεις λάθος παρά την προσπάθειά σου; Για να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει…

               01. Κάνεις την ίδια γυμναστική. Η καθημερινή κινητοποίηση του σώματος κάθε άλλο παρά αρνητική είναι. Όταν, όμως, δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε αυτήν σε επίπεδο συχνότητας, έντασης ή διάρκειας, σύντομα το σώμα προσαρμόζεται σε αυτήν την κατάσταση οπότε και δε στρέφεται στα αποθέματα λίπους για καύση κι άρα για απώλεια βάρους. Το ιδανικό πρόγραμμα εκγύμνασης θέλει ποικιλία, οπότε καλό είναι να εναλλάσσουμε το πρόγραμμά μας εμπλουτίζοντας το με ήπια κινητοποίηση αλλά και πιο έντονη δραστηριότητα όπως HIIT.

               02. “Επιβραβεύεσαι” με επιπλέον φαγητό. Είναι απόλυτα λογικό να νιώθουμε πως πεινάμε όταν γυμναζόμαστε, ειδικά όταν αυτό γίνεται κάθε μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γεγονός πως γυμναζόμαστε μας καθησυχάζει κι άρα σκεφτόμαστε πως δεν πειράζει να τσιμπήσουμε κάτι παραπάνω. Πειράζει, όμως, αν το φαγητό που θα καταναλώσουμε στην ουσία αναπληρώνει τις θερμίδες που κυριολεκτικά ιδρώσαμε να κάψουμε, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Αυτό που θα βοηθήσει είναι ένας προγραμματισμός ώστε οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε με το φαγητό να είναι λιγότερες από αυτές που καίμε κατά 500 ανά ημέρα, δηλαδή 3500 θερμίδες τη βδομάδα, αριθμός που συνεπάγεται με απώλεια περίπου μισού κιλού την εβδομάδα.

               03. Αμελείς κάποια ή κάποιες μορφές άσκησης. Το τρίπτυχο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα γυμναστικής έχει ως εξής: αερόβια άσκηση (πχ τρέξιμο) – μυϊκή ενδυνάμωση – διατάσεις. Η αερόβια άσκηση στόχο έχει την καύση θερμίδων και την ενεργοποίηση όλων των μυών του σώματος. Η μυϊκή ενδυνάμωση βοηθά να αναπτύξουμε μυϊκή μάζα και οι διατάσεις προετοιμάζουν τους μύες για την άσκηση και παράλληλα τους χαλαρώνουν προστατεύοντας αυτούς αλλά και τις αρθρώσεις από τραυματισμούς . Αμελώντας έστω ένα από αυτά μας απομακρύνει από το στόχο. Η λέξη κλειδί κι εδώ είναι πάλι η εναλλαγή. Μπορούμε, λοιπόν, τρεις φορές την εβδομάδα να προσθέτουμε σετ ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης έπειτα από 10 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης και φυσικά πάντα να αφιερώνουμε τουλάχιστον δέκα λεπτά σε διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση.

@bruno_nascimento

               04. Δεν μπαίνεις στο κόπο για άλλες δραστηριότητες. Όσο κι αν ιδρώνεις στο γυμναστήριο ή στο κοντινό σου πάρκο ενώ γυμνάζεσαι, αν μετά καταλήγεις να περνάς το υπόλοιπο της μέρας σου σχεδόν ακίνητος καταλήγεις να αναιρείς όλην την προσπάθεια που προηγήθηκε. Μην υποτιμάς, λοιπόν, μικρές συνήθειες που σε διατηρούν σε κίνηση, όπως το να περπατήσεις ως τη δουλειά αν αυτό είναι εφικτό, να κινηθείς λίγο παραπάνω στο γραφείο (για παράδειγμα, προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ), να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού ή να μαγειρέψεις. Φυσικά, αν μετά την προπόνηση νιώθεις πως δεν έχεις κουράγιο για τίποτε άλλο, τότε αυτό σημαίνει πως μάλλον το παρακάνεις. Μην ξεχνάς πως τα sessions έντονης δραστηριότητας πρέπει να είναι σύντομα και πως αφιερώνεις και λίγο χρόνο στην ανάπαυσή σου.

               05. Αγοράζεις περιττά (κατά βάση) προϊόντα. Οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να χρειάζονται επιπλέον ηλεκτρολύτες για να μην αφυδατωθούν. Εκτός, λοιπόν, αν σκοπεύεις να συμμετάσχεις σε κάποια επίσημη αθλητική εκδήλωση, το απλό και (ταπεινό; ) νεράκι σου φτάνει και σου περισσεύει. Ακόμη, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής και protein shakes(ειδικά για αυτά θα πρότεινα να φρεσκάρουμε όλοι τη μνήμη μας πατώντας εδώ)που, στην πραγματικότητα, δε φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κι ο μόνος που χάνει πόντους είναι ο τραπεζικός σου λογαριασμός! Είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ο οποίος με βάση τις συνήθειες και τις ανάγκες σου θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα ώστε να αποκτήσεις μία ισορροπημένη αναλογία των θερμίδων που προσλαμβάνεις και καταναλώνεις χωρίς να στερηθείς κάτι (δεν είναι αυτός ο σκοπός, άλλωστε!).

               Το πιο βασικό, όμως, είναι να μην ξεχνάμε πως γυμναζόμαστε όχι μόνο για να χάσουμε περιττό βάρος, αλλά κυρίως για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη που αυτή προσφέρει, όπως ισχυρότερο ανοσοποιητικό, ισορροπημένη σωματική κατάσταση στο σύνολο του οργανισμού και καλύτερη διάθεση. Αν η απώλεια βάρους είναι ένας επιπλέον στόχος, τότε δεν ξεχνάμε πως η γυμναστική είναι μία συνήθεια που χτίζεται μέρα με τη μέρα, επομένως κάθε πρόοδος, όσο μικρή κι αν αυτή είναι, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που λέμε “thebigpicture”!

               Πηγή: Very Well Fit

Photo credits: @mrleecanburn (unsplash)

You may also like