5 + 1 τρόποι για να απολαύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας

Γιατί καμιά φορά χρειαζόμαστε και λίγη μοναχικότητα…

Ο άνθρωπος είναι σίγουρα κοινωνικό ον, επομένως κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα, θέλουμε να περνάμε ελεύθερο χρόνο με δικούς μας ανθρώπους. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ενίοτε χρειαζόμαστε και λίγο χρόνο μόνο με τον εαυτό μας. Κι αν κάποιοι νομίζετε πως η ώρα… δεν περνά όταν είμαστε μόνοι μας, σας παρουσιάζουμε έξι τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε αυτό που λέμε “me time”!

01 Βρίσκουμε ένα hobby. Μπορεί όταν μένουμε μόνοι να απολαμβάνουμε μία ταινία ή σειρά “λιώνοντας” στον καναπέ, ωστόσο και το binge watching κάποια στιγμή καταντάει βαρετό. Ένα hobby, όμως, μας βοηθά να περάσουμε την ώρα μας και να χαλαρώσουμε δημιουργικά. Η φωτογραφία, η κατασκευή κοσμημάτων, ακόμη κι η μαγειρική είναι ασχολίες που μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που περνάμε μόνοι μας πολύ πιο εκφραστικά.

02 Αναπτύσσουμε τις δεξιότητές μας. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να μάθουμε και – πού ξέρει κανείς; – μπορεί να ανακαλύψουμε πως έχουμε και κάποιο ταλέντο! Γιατί, λοιπόν, να μην αφιερώσουμε εκεί τον ελεύθερο χρόνο μας; Μία νέα γλώσσα, ο χορός ή η συμμετοχή σ’ ένα δημιουργικό εργαστήρι, αυτά είναι μόνο μερικές από τις αναρίθμητες επιλογές που μας προσφέρονται.

03 Καλλιεργούμε τη δημιουργικότητά μας. Ο άνθρωπος είναι δημιουργικό πλάσμα, απλά ο καθένας ξεχωρίζει σε διαφορετικό τομέα. Έκφραση δημιουργικότητας είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε. Έκφραση δημιουργικότητας είναι ακόμα κι ο τρόπος που ντυνόμαστε ή που εμείς οι γυναίκες μακιγιαριζόμαστε. Όταν, λοιπόν, έχουμε χρόνο μόνο για εμάς, τότε μπορούμε να εξερευνήσουμε απερίσπαστα τις δεξιότητές μας σε αυτό που θεωρούμαστε “μανούλες” και – γιατί όχι; – να βελτιωθούμε.

04 Μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Σε όποια ηλικία και να βρισκόμαστε, ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας. Σε αυτό ο ελεύθερος χρόνος μας μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Μέσω ενασχολήσεων κι εμπειριών μπορούμε να αντιληφθούμε τις σκέψεις μας, τις επιδιώξεις μας ή τους φόβους μας. Κι αυτό όχι μόνο ξεκαθαρίζει το… “παζλ” που λέγεται “εγώ”, αλλά μπορεί να μας δώσει και κίνητρα. Μία καλή μέθοδος είναι η συγγραφή ενός ημερολογίου. Εναποθέτοντας τις σκέψεις μας στο χαρτί, μπορούμε εύκολα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να βρούμε τις σωστές λύσεις στις προκλήσεις που συναντούμε. Στην ουσία περνάμε το χρόνο αυτόν που είμαστε μόνοι με… περισυλλογή – δεν ακούγεται τόσο κακό!

05 Βγαίνουμε ραντεβού με… εμάς! Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο και αφάνταστα ευεργετικό – κι αυτό το λέω από προσωπική πείρα. Πεθυμήσαμε να πάμε σινεμά; Μπορούμε να διαλέξουμε όποια ταινία θέλουμε κι όποια ώρα προβολής θέλουμε χωρίς διαφωνίες. Μπορούμε να πάρουμε το βιβλίο μας και να κάτσουμε για καφέ χωρίς να νοιαζόμαστε αν μας κοιτούν σαν… εξωγήινους! Γιατί το μόνο που θα μας ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσουμε εμάς τους ίδιους στο χρόνο που θέλουμε να αφοσιωθούμε αποκλειστικά σε μας.

06 Ας… χαθούμε σε μία νέα γειτονιά! Σας έχει τύχει να έχετε ένα ραντεβού σε μία περιοχή που δε γνωρίζετε καθόλου και τελικά.. να χάνεστε σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα να αγχώνεστε πως θα καθυστερήσετε; Σκεφτείτε τώρα να ανακαλύπτατε αυτήν την άγνωστη γειτονιά μόνοι. Κάτι τέτοιο ενέχει σίγουρα το στοιχείο της περιπέτειας, δε νομίζετε; Λίγος χρόνος με τον εαυτό μας μπορεί να γίνει απολαυστικός όταν δεχόμαστε την επιρροή του… μικροβίου της εξερεύνησης! Και μετά τι καλύτερο από το να χωθούμε σε ένα καφέ βγαίνοντας ραντεβού με τον εαυτό μας όπως λέγαμε πριν, παρατηρώντας το περιβάλλον και τον κόσμο που κυκλοφορεί. Κι όλα αυτά χωρίς το άγχος να βρούμε κάποιον που να είναι διαθέσιμος για να μας κάνει παρέα ή να έχει την έννοια να φύγει εγκαίρως για να βρεθεί κάπου αλλού.

Κάπου εδώ, βέβαια, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε πως άλλο η μοναχικότητα κι άλλο η μοναξιά. Η μοναχικότητα πού και πού χρειάζεται στη ζωή μας ώστε να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να τις βάλουμε σε τάξη. Επιπλέον, λίγος χρόνος με τον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει να τον μάθουμε λίγο καλύτερα, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Οπότε… ας τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

You may also like