5 Λόγοι που ένα μήνυμα σου θα κάνει κάποιον να αισθανθεί καλύτερα

Με τη ζωή να θυμίζει roller coaster, δε μοιάζουν όλες οι μέρες με “ηλιαχτίδες”. Υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που απλά θέλουμε κάποιον να μας πείσει πως δεν είμαστε μόνοι μας. Ειδικά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, όμως, το να συζητάμε τα προβλήματά μας συνοδεία μίας αχνιστής κούπας καφέ έχει γίνει σχεδόν πολυτέλεια. Έτσι έχουμε στραφεί στη διαδικτυακή επικοινωνία, με έμφαση στα μηνύματα. Αλλά καθώς κι ο γραπτός λόγος είναι κάπως πιο περίπλοκος, καθώς κάτι μπορεί να παρερμηνευθεί… Είναι βασικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που θέλουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης. Όπως επίσης και το τι θα θέλαμε να φανεί στις οθόνες μας. Τι θα θέλαμε, λοιπόν, να διαβάσουμε αλλά και τι μπορούμε να στείλουμε ως συμπαράσταση στον άνθρωπό μας που έχει ανάγκη; Παρακάτω σας δίνουμε μερικές προτάσεις ψυχολόγων ώστε παραλήπτης κι αποστολέας να μοιραστούν το silverlining της κάθε κατάστασης.

               01 “Μην αγχωθείς να απαντήσεις, απλά να ξέρεις πως σε σκέφτομαι”.

Ο άνθρωπός μας αντιλαμβάνεται πως είμαστε κοντά του όποτε μας χρειαστεί, αλλά δεν τον πιέζουμε να μας πει λεπτομέρειες. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε απλά να μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας. Ωστόσο με ένα τέτοιο μήνυμα ο άνθρωπός μας θα ξέρει πως όποτε χρειαστεί έναν καλό ακροατή, θα τον βρει σε εμάς.

               02 “Είμαι εδώ, σε ακούω, δε θέλω να είσαι μόνος όσο αισθάνεσαι έτσι”.

Κάποιες φορές χρειαζόμαστε απλά αυτό! Κάποιον να μας ακούσει να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να μας κρίνει και χωρίς να έχει συμβουλές ετοιμοπόλεμες. Κι επειδή κάποιες φορές η απομόνωση που επιβάλλουμε στον εαυτό μας μπορεί να μοιάζει τρομακτική, η γνώση πως κάποιος απλά θα μας ακούσει (και μόνο αυτό) αρκεί για να αισθανθούμε καλύτερα.

               03 “Πώς μπορώ να σε στηρίξω;”.

Όσο και να θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας, η μέθοδος δεν είναι πάντα εμφανής. Θέτοντας αυτήν την ερώτηση τον παρακινούμε να μοιραστεί μαζί μας έναν τρόπο που θεωρεί πως θα είναι ωφέλιμος. Αλλά ακόμη κι αν δε γνωρίζει ακριβώς πώς ακριβώς θα ήθελε τη στήριξη που προσφέρουμε, μπορούμε να δώσουμε εμείς μία ιδέα και να ρωτήσουμε πώς του φαίνεται . Ακόμη κι αν αυτή είναι μία βόλτα με έναν καφέ στο χέρι.

               04 “Αυτό θα σε κάνει να χαμογελάσεις”.

Είναι κι εκείνες οι φορές που απλά θέλουμε να ξεχαστούμε. Δε λέμε πως θα κρύψουμε το όποιο πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά ένα μικρό διάλειμμα από ό,τι μας ταλαιπωρεί είναι ευπρόσδεκτο. Μία όμορφη φωτογραφία ή ένα αστείο meme ή videoπου ανταποκρίνονται στο γούστο και το χιούμορ μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά – υπό την προϋπόθεση πως το όποιο αστείο δεν υπάγεται στην κατηγορία “toosoon”, όταν πρόκειται για τη δοκιμασία που περνάμε

               Για το τέλος, άφησα το πιο σημαντικό:

“Απλά στέλνω να δω αν είσαι καλά/κάπως καλύτερα”.

Λιτό και ταυτόχρονα περιεκτικό και με νόημα. Ως επί το πλείστον, με τους αγαπημένους μας έχουμε δημιουργήσει έναν συναισθηματικό κώδικα επικοινωνίας όπου μπορούμε και λέμε τα πάντα χωρίς να ανοίγουμε το στόμα. Έτσι, όταν θα στείλουμε αυτό το μήνυμα, ο άνθρωπός μας όχι μόνο θα το εκτιμήσει, αλλά θα νιώσει άμεσα πως υπάρχει κάποιος που αν τον χρειαστεί θα είναι δίπλα του.

Πηγή: Bustle

Featured image: pexels.com/@olly/

You may also like