Sunday movie night: Oscar

Κυριακάτικο βράδυ και πρώτο του Απρίλη. Η άνοιξη είναι πλέον κοντά και οι ευκαιρίες να απολαμβάνουμε το καλό καιρό όλο και θα πληθαίνουν. Στο μεταξύ, όμως, η Κυριακή μας είναι η μέρα που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ανανεώσει την ενέργειά του για τη νέα εβδομάδα που ξεκινάει. Και με μία καλή ταινία στο σπίτι, η διαδικασία γίνεται όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και απολαυστική!

               Ο gangster Angelo “Snaps” Provolone (Sylvester Stallone) επισκέπτεται τον ετοιμοθάνατο πατέρα του για τελευταία φορά. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Eduardo Provolone (Kirk Douglas) βάζει το γιο του να ορκιστεί πως θα εγκαταλείψει τη ζωή του εγκλήματος και θα γίνει τίμιος. Ο Snaps το ορκίζεται κι ένα μήνα μετά ετοιμάζεται για μία επαγγελματική συμφωνία που θα τον οδηγήσει στον έντιμο βίο.

Όμως αυτό το πρωινό που αρχικά φαινόταν πως θα κυλήσει ομαλά παίρνει άλλη τροπή: ο λογιστής του ζητά αύξηση για να παντρευτεί την κόρη του, η δε κόρη του Snaps, Lisa (MarisaTomei) δηλώνει πως θέλει να παντρευτεί για να φύγει από το σπίτι και πως θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει… κι αυτά είναι μόνο από τα απρόοπτα που θα κάνουν τον Snaps να σκεφτεί “να θέλεις να αγιάσεις και να μη σε αφήνουν”!

Κι όλα αυτά εξαιτίας κάποιου…Oscar κι ενώ τρεις βαλίτσες πηγαίνουν κι έρχονται στην έπαυλη του Snaps!

               Η ταινία “Δύο Γυναίκες, Τρεις Βαλίτσες κι Εγώ” (το λιτό κι απέριττο “Oscar” ενοχλούσε την ελληνική διανομή, ήθελα να ήξερα;) βασίζεται στο θεατρικό έργο “Oscar” που ο Claude Magnier εμπνεύστηκε το 1920. Η κινηματογραφική διασκευή φέρει την υπογραφή των Michael Barrie και Jim Mulholland (“Bad Boys”, 1995)… Ενώ η σκηνοθεσία είναι του John Landis (“An American Werewolf in Paris”, 1981, “Blues Brothers”, 1985 & “Blues Brothers 2000”, 1998).

               Μία απολαυστική θεατρική παράσταση… στις οθόνες μας!

               Ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορά ενός θεατρικού έργου στον κινηματογράφο, προσωπικά περιμένω να διατηρήσει κάπως αυτήν του την ταυτότητα. Εδώ ο Landis κερδίζει το στοίχημα και, με φόντο αυτήν τη φορά τη Νέα Υόρκη της Μεγάλης Κρίσης, μας προσφέρει ένα συναίσθημα ισάξιο με αυτό που θα βιώναμε αν βρίσκαμε την παράσταση σε μία σκηνή.

               Πρόκειται για μία απολαυστική κωμωδία παρεξηγήσεων με τις εξελίξεις να διαδέχονται και να συμπληρώνουν η μία την άλλη με έναν καταιγιστικό ρυθμό που όμως δε σε εμποδίζει να παρακολουθήσεις τα γεγονότα. Αντίθετα, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο έντονο κωμικό χαρακτήρα που κεντρίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον σου.

               Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι, όμως, τα κοστούμια ή τα σκηνικά σε μία παράσταση… Το μεγαλύτερο βάρος της “ευθύνης” πέφτει στους ώμους των ηθοποιών. Κι εδώ όλο το cast δίνει τον καλύτερό του εαυτό για το τελικό αποτέλεσμα. Η MarisaTomei, μία χρονιά πριν κάνει θραύση στο “MyCousin, Vinny” και πάρει και το Oscar (το αγαλματάκι!) σπίτι της… Αποδεικνύει πως θα μιλάμε για πολύ, πολύ καιρό για το ταλέντο της. Ο Chazz Palminteri, αν και γνώστης του ρόλου “gangster’ swatch dog” προσθέτει ιδανικά στην κωμική προσπάθεια του Snaps στον έντιμο βίο. Όσο για την Ornella Muti; Καταφέρνει να αποδείξει πως δεν ήταν απλά μία γοητευτική παρουσία στις ταινίες των 70’s.

Η έκπληξη, όμως, έρχεται από τον Sylvester Stallone. Ο “Sly”, ένας από τους διασημότερους σκληρούς του Hollywood, αποκαλύπτει μία κωμική φλέβα που δεν περιμέναμε πως έχει. Πού να το φανταστεί κανείς όταν βλέπει το “Rocky” ή το “Rambo”; Μάλιστα, θα λέγαμε πως εκμεταλλεύεται αυτήν τη φήμη του “σκληρού” ακριβώς ώστε να φτιάξει στην ουσία μία τραμπάλα διλημμάτων, ακριβώς όπως τη βιώνει ο Snaps.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Sylvester Stallone, Ornella Muti, Marisa Tomei, Tim Curry, Vincent Spano, Don Ameche, Peter Riegert, Elizabeth Barondes, Chazz Palminteri, Joey Travolta, Eddie Braken, Kirk Douglas κ.

               Photo credits: IMDb

You may also like