6 τρόποι να προστατεύσουμε τη σχέση μας στη διάρκεια του lockdown

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να αποβεί κρίσιμη σε πολλά επίπεδα … για την υγεία μας, για τα οικονομικά μας δεδομένα… Κι είναι εξίσου πιθανό να διεκδικήσει ένα τίμημα στη σχέση μας με το σύντροφό μας, είτε αυτός είναι σύζυγός είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται και στη σχέση μας ένα surviving manual. Έτσι ώστε όχι μόνο να διανύσουμε αυτή τη δύσκολη διαδρομή… Αλλά να φτάσουμε στο τέρμα νικητές κρατώντας το χέρι του συντρόφου μας σφιχτά, με επιμονή κι αγάπη.

               01 Δημιουργούμε τη δική μας ρουτίνα.

Είτε είμαστε παντρεμένοι είτε όχι, εκ των πραγμάτων πριν την καραντίνα δεν ήμασταν “αυτοκόλλητοι” με το σύντροφό μας. Πηγαίναμε στη δουλειά μας, είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε με τους φίλους μας ή πηγαίναμε στο γυμναστήριο. Τώρα που αυτές οι δυνατότητες δεν υφίστανται …περνάμε όλη τη μέρα ο ένας με τον άλλον, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τα κάνουμε όλα μαζί. Αν, λοιπόν, μέχρι τώρα συνηθίζαμε να ξυπνάμε το πρωί και να ασκούμαστε πριν το πρωινό μας γεύμα, καλό είναι να συνεχίσουμε να το κάνουμε . Μάλιστα θα πρέπει κι ο σύντροφός μας να νιώσει ελεύθερος να δημιουργήσει το δικό του ημερήσιο “πρόγραμμα”. Κι αυτό θα του επιτρέπει να είναι για λίγο μόνος με τον εαυτό του και που θα τον κάνει να νιώθει εξίσου δραστήριος και παραγωγικός.

            02 Δε διστάζουμε να μιλήσουμε για τις αγωνίες μας.

Θα συμφωνήσω πως όταν μας κατακλύζουν τίτλοι που προκαλούν το φόβο αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αναπόφευκτα θα αισθανόμαστε μία σωρεία αγωνιών για το τι μέλλει γενέσθαι. Και δε μιλάμε μόνο για το ενδεχόμενο να νοσήσουμε εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας…Αλλά και για τις επιπτώσεις που (δυστυχώς) θα ακολουθήσουν. Η αγωνία όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος και μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις στη σχέση μας. Μπορούμε να συζητάμε μαζί του ό,τι μας απασχολεί ώστε να περιοριστεί η αίσθηση του πανικού. Εντούτοις αυτό δεν πρέπει να γίνεται όλη μέρα. Αντίθετα, όταν γίνει αυτή η συζήτηση, προσπαθούμε να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας.

      03 Αποδεχόμαστε το γεγονός πως πιθανώς ο σύντροφός μας να είναι κάπως διαφορετικός από ό,τι πιστεύαμε.

Αν ήμασταν εντελώς ίδιοι σε χαρακτήρα κι ιδιοσυγκρασία με το σύντροφό μας, ποιο θα ήταν το αλατοπίπερο της σχέσης μας, σωστά; Οι διαφορές ανάμεσα στους συντρόφους πιθανώς να δημιουργούν ένα είδος έξαψης.Όμως όταν τις βιώνει κανείς σε εικοσιτετράωρη (κυριολεκτικά) βάση πιθανώς και να τις θεωρήσουμε εκνευριστικές. Ωστόσο, είναι τώρα κι η ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν στα πιο βασικά ζητήματα υπάρχει σύμπνοια απόψεων. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει αυτή ε, ας του συγχωρήσουμε που ξεχνάει να πλύνει και μερικά βράδια τα πιάτα!

@johnschno/ unsplash
            04 Διασκεδάζουμε μαζί.

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επομένως γιατί να μην περάσουμε χρόνο παίζοντας ένα παιχνίδι ή βλέποντας μία goofy κωμωδία; Είναι ουσιαστικό να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε μαζί του πράγματα που διασκεδάζουν και τους δύο. Εκτός του ότι θα περιορίσει σημαντικά το άγχος που αισθανόμαστε, θα θυμηθούμε τι ήταν αυτό που μας απέδειξε πως ο σύντροφός μας είναι αυτός που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί του τη ζωή μας!

      05 Δίνουμε στο σύντροφό μας το χώρο και το χρόνο του – και κάνουμε το ίδιο και για εμάς.

Κάποιες φορές… απλά χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας. Και το ίδιο ισχύει και για το σύντροφό μας. Κάποιες φορές ένας περίπατος στη γειτονιά δεν αρκεί. Οπότε δεν είναι κακό να ζητήσουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε τη γυμναστική στο σπίτι μας ή για να διαβάσουμε το βιβλίο μας. Αντίθετα, αυτό το “διάλειμμα” μοναχικότητας είναι σχεδόν απαραίτητο. Ωστόσο δεν πρέπει να πούμε πως “θέλω λίγο χρόνο/χώρο”, γιατί αυτό στέλνει λάθος “μηνύματα” στο σύντροφό μας.

       06 Δεν επιτρέπουμε στα ξεσπάσματα να κυριαρχήσουν στη σχέση μας.

Όταν οι καταστάσεις αναγκάζουν ένα ζευγάρι να είναι συνεχώς μαζί, καλώς ή κακώς θα υπάρξουν και στιγμές εκνευρισμού. Κι όπως αναφέραμε παραπάνω, ειδικά σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να αισθανόμαστε πως περπατάμε σε ναρκοπέδιο. Αν νιώσουμε πως η έκρηξη θυμού πλησιάζει… Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε πριν πούμε ή κάνουμε κάτι από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Μπορούμε να αποσυρθούμε σε ένα άλλο δωμάτιο και να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες. Ή να κάτσουμε κάπου και να καταγράψουμε τα συναισθήματα της στιγμής όπως θα τα λέγαμε στο σύντροφό μας αν επιτρέπαμε το ξέσπασμα. Έτσι θα μπορέσουμε να αναλογιστούμε τι προκάλεσε την ενόχλησή μας και θα είναι πιο εύκολο όταν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτή να γίνει πιο νηφάλια και ψύχραιμα.

               Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες, όμως φαντάζομαι πως δεν περιμένατε εμένα να σας το πω. Η περίοδος αυτή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πως οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Όμως είναι πολύ πιθανότερο να διαπιστώσουμε πως είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι πιστεύαμε . Επίσης πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτής μας της δύναμης οφείλεται στον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Και κυρίως, τη ζωή μας. Στο κάτω κάτω, οι αντιξοότητες αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα όταν έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που μας στηρίζει και μας αγαπάει… παρά τις “παραξενιές” μας!

Photo credits: @bencollins / @johnschno (unsplash)

You may also like