6 Λόγοι για να απολαμβάνουμε την σοκολάτα… χωρίς ενοχές!

Θεωρείται “απαγορευμένος καρπός” για άνδρες και γυναίκες, καθώς είναι η πιο γλυκιά κι ένοχη απόλαυση! Φυσικά μιλάμε για την σοκολάτα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερες ενοχές όταν την τρώνε.

Ωστόσο, οι ενοχές που τις κατακλύζουν- σύμφωνα με μια άλλη μελέτη- φαίνεται ότι μπορούν να πυροδοτήσουν περισσότερα προβλήματα όπως μικρότερη απώλεια βάρους και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Επιπλέον ούτε η ψυχική υγεία των γυναικών ήταν σε καλύτερη κατάσταση καθώς ήταν δυσαρεστημένες με την εικόνα του εαυτού τους.

Όχι πια μια ένοχη απόλαυση 

Αν όμως αναπτύξετε μια υγιή σχέση με τη σοκολάτα και έχετε τον έλεγχο του πόσο και πότε την καταναλώνετε, μπορείτε να επωφεληθείτε! Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα έχει αναδειχθεί σε διατροφικό θησαυρό, με πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως η φλαβανόλη, που δρα ενάντια στη φλεγμονή και τις κυτταρικές βλάβες και:

  • Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, μιας και η επικατεχίνη ενδυναμώνει τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης.
  • Υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας και τη μνήμη.
  • Απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις, αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα… Με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Μειώνει το άγχος

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο πιο ευεργετικές και οι φλαβονόλες… Με τα περισσότερα οφέλη να συσχετίζονται με τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 70%.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ημικρανιών.

Επομένως, μετατρέψτε την ενοχή σε μια κανονική και φυσιολογική κατάσταση, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, εάν απαγορεύσετε στον εαυτό σας ορισμένα τρόφιμα, η λαχτάρα σας γι’ αυτά θα είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με τους ειδικούς και θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Featured image: unsplash.com/@tamasp

You may also like