6 mini tips για καλύτερη στάση του σώματος

Και φυσικά για λιγότερη ταλαιπωρία από πόνο!

               Προσπαθείς, προσπαθείς να μάθεις στο σώμα σου να διατηρεί την ευθυτενή του στάση, αλλά κάθε φορά… κάπου την πατάς κι έπειτα σου το θυμίζει ο πόνος στον αυχένα ή την πλάτη. Αρχικά να σου πω πως όλοι μας την πατάμε, όσο προσεκτικοί και να είμαστε! Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο το μυστικό να κρύβεται (μόνο) σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Αντίθετα, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να αλλάξουν πολλά!

               Άλλαξε το γραφείο σου

               Όσοι εργαζόμαστε σε περιβάλλον γραφείου, το σώμα μας τείνει να παίρνει κάποιες θέσεις που μπορεί να μας φαίνονται βολικές εκείνη τη στιγμή, όμως αργότερα το μετανιώνουμε – ειδικά αν εργαζόμαστε από το σπίτι. Για τη σωστή θέση στο γραφείο η καρέκλα μας πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε ύψος ώστε τα γόνατα να είναι σε ευθεία με τους γοφούς. Η οθόνη πρέπει να απέχει από εμάς με βάση το χέρι μας όταν είναι τεντωμένο μπροστά (και στο ύψος του βλέμματος). Επίσης οι καρποί πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι και να στηρίζονται ενόσω πληκτρολογούμε.

               Φρόντισε να κινείσαι ανά τακτά διαστήματα

               Όσο περισσότερη ώρα καθόμαστε στο γραφείο (ή μάλλον, όσο περισσότερη ώρα καθόμαστε γενικά)… Τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποια στιγμή να ταλαιπωρηθούμε από πόνους στη μέση. Φρόντισε να σηκώνεσαι κάθε μία ώρα για λίγα λεπτά και να κινείσαι. Βγες για μία μικρή βόλτα στο τετράγωνο (ιδανικά με το τετράποδο φιλαράκι σου!), κάνε μερικές διατάσεις. Ακόμη κι αν σηκώνεσαι συχνά πυκνά για να γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό, κέρδος είναι!

               Προσπάθησε να έχεις την πλάτη σου ίσια

               Όταν φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε το σώμα μας στη σωστή στάση που πρέπει αυτό να έχει… Σύντομα η κίνηση θα γίνει αυτόματη. Δε χρειάζεται να κάνεις yoga κάθε μισή ώρα… Αρκεί να δίνεις προσοχή στο σώμα σου και να διορθώνεις τη στάση του όταν παρατηρείς πως σκύβεις ή καμπουριάζεις.

               Ε, κάνε κι αυτήν την άσκηση yoga!

               Η στάση της κόμπρα είναι μία εξαιρετική άσκηση για να “ανοίξει” το στήθος, εμποδίζοντας στη συνέχεια την πλάτη να καμπουριάσει. Ξάπλωσε στο πάτωμα σε πρόσθια στάση με τα πόδια σε έκταση ίση με εκείνη των γοφών και τις παλάμες σου ακριβώς κάτω από τους ώμους σου. Με την εισπνοή σήκωσε το στήθος από το πάτωμα… Δώσε ώθηση με τις παλάμες φέρνοντας τους ώμους προς τα πίσω. Η λεκάνη πρέπει να παραμένει στο έδαφος.

@kateelue/unsplash.com
               Ξάπλωσε στην κατάλληλη στάση

               Έχουμε τονίσει και παλιότερα πως η στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου μας είναι εξίσου σημαντική. Η πιο ένοχη στάση για τους ειδικούς είναι η πρόσθια, δηλαδή όταν ξαπλώνουμε στο στομάχι μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά μας ή στο πλάι με το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας και με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα (όχι όπως στην εμβρυική στάση, καθώς αυτό προκαλεί μεγαλύτερη κάμψη στη σπονδυλική στήλη).

               Προσπάθησε να αναπνέεις σωστά (και καλύτερα)

               Η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την αναπνοή μας, καθώς όταν καμπουριάζει αναγκαζόμαστε να παίρνουμε πιο σύντομες ανάσες. Όταν, όμως το σώμα μας είναι στη σωστή θέση, το στήθος “ανοίγει” κι επιτρέπει και στους πνεύμονες να “ανοίγουν” με κάθε ανάσα. Οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η σωστή στάση του σώματός μας συνήθεια, ενώ η διαφραγματική αναπνοή είναι εξίσου αποτελεσματική. Για να δοκιμάσεις τη διαφραγματική αναπνοή, πάρε μία εισπνοή για να γεμίσεις πρώτα την κοιλιά σου και μετά το στήθος, κράτησέ τη για μία στιγμή κι έπειτα κάνε την εκπνοή αργά από το στόμα. Θα παρατηρήσεις πως από μόνο του το σώμα θα πάρει τη σωστή στάση για να εκτελέσει την αναπνοή. Addedbonus, η αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου μας κάνει να αισθανόμαστε και πιο ευδιάθετοι!

               Καθώς η καλή στάση του σώματός μας επηρεάζει δραστικά τις δραστηριότητές μας σε καθημερινή βάση (ακόμη και μία απλή κίνηση, όπως να σηκώσουμε κάτι από το πάτωμα μπορεί να γίνει απαιτητική αν τείνουμε να καμπουριάζουμε), είναι βασικό να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Κι όπως βλέπετε, είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε!

               Πηγή: FitOn

Featured image: unsplash.com/@linkedinsalesnavigator

You may also like