7 εντυπωσιακά πράγματα που δε γνωρίζαμε για το σώμα μας

Από τη χωρητικότητα 100 TB του εγκεφάλου, μέχρι την ικανότητα του σώματος να παράγει τη δική του ασπιρίνη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός και τα μέρη που το συντελούν αποτελούν ένα θαύμα της φύσης που κρύβει εντυπωσιακά μυστικά για τη λειτουργία του. Τα 7 που ακολουθούν, όμως, σίγουρα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

  1. Τα πόδια μπορούν να μακραίνουν όσο μεγαλώνουμε.

Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, μετά από χρόνια χρήση, μπορεί να αποδυναμωθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το ίσιωμα των καμάρων και κατά συνέπεια τα πόδια να γίνουν πιο πλατιά και μακριά.

  1. Οι αισθήσεις μας δε θέλουν ροφήματα/τροφές σε θερμοκρασία δωματίου.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αισθητήρες γεύσης είναι πιο ευαίσθητοι στα μόρια φαγητού που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο πάνω από αυτήν. Αυτός είναι κι ο λόγος που ένας πολύ ζεστός καφές θα φανεί λιγότερο πικρός από έναν που έχει κρυώσει κι έχει υιοθετήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

  1. Η φαγούρα προέρχεται από τον εγκέφαλό μας.

Όταν έναεξωτερικό ερεθιστικό έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, πυροδοτεί μία σειρά από αντιδράσεις που ξεκινούν από τους υποδοχείς του δέρματος που αντιλαμβάνονται τον κνησμό, πηγαίνουν στη σπονδυλική στήλη και μετά στον εγκέφαλο. Ο τελευταίος αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα να ξυστείτε μέσω των νευρικών κυττάρων.

  1. Ο εγκέφαλός μας έχει 100 TB μνήμη.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες και κάθε ένας από αυτούς δημιουργεί περίπου 1.000 πιθανές συνάψεις για αποθήκευση δεδομένων. Εάν πολλαπλασιάσουμε τους αριθμούς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος έχει 100 terabytesπληροφοριών.

  1. Μπορούμε να σταματήσουμε το λόξιγκα αν κρατήσουμε την αναπνοή μας.

Ο λόξιγκας ουσιαστικά είναι σπασμός του διαφράγματος. Κρατώντας την αναπνοή σας, αυξάνετε το διοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας (που κανονικά αποβάλλεται με την εκπνοή), αποτρέπετε τις γρήγορες ανάσες που απαιτεί ο λόξιγκας και βοηθάτε να τον σταματήσετε.

  1. Το σώμα μας μπορεί να φτιάξει τη δική του ασπιρίνη με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βενζοϊκό οξύ, μια φυσική ουσία που βοηθά στη δημιουργία σαλικυλικού οξέος, του φυσικού συστατικού που δίνει στην ασπιρίνη τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

  1. Ενώ ο εγκέφαλος αποτελεί μόλις το 2% του συνολικού βάρος ενός ανθρώπου, απαιτεί το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων του σώματος.

You may also like