7 λύσεις για να προλάβετε τη γκρίνια (του παιδιού σας)

grumpy-toddler-480x480

Ναι, ξέρω τα παιδιά είναι κουρασμένα, πιεσμένα και ο μόνος τρόπος για να διαμαρτυρηθούν είναι η γκρίνια… Αλλά υπάρχουν και τα “κακομαθημένα” παιδιά που δεν σέβονται τα όρια, δεν γνωρίζουν από πειθαρχία… Μην μου πείτε ότι ένα μικρό παιδί τι θα καταλάβει από όρια και κανόνες…γιατί θα “μαλώσουμε”! Φυσικά και γνωρίζουν… από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο προσπαθούν να μας εξωθήσουν  και να δοκιμάσουν τα όριά μας…Το έζησα με τον Παύλο και συνεχίζω να κάνω καθημερινά αγώνα για να βρούμε τις ισορροπίες μας!

Αλλά επίσης δεν φταίνε τα παιδιά, εμείς οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι για την ανατροφή τους και πώς θα τα μάθουμε να μην γκρινιάζουν…αφού πρώτα με υπομονή μπορούμε να σταματήσουμε τα ξεσπάσματά τους πριν…ξεκινήσουν!

1. Εντοπίστε το πρόβλημα πριν το ξέσπασμα…
Οπως εμείς έχουμε συχνά τη διάθεση για γκρίνια λόγω κούρασης ή πείνας ή νύστας, έτσι λειτουργούν και τα παιδιά….Εμεις ως ενήλικες το διαχειριζόμαστε. Τα παιδιά πρέπει να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Συζητώντας , θα  εντοπίσετε την πραγματική αιτία που νιώθει δυσάρεστα και με την πρώτη ένδειξη της αρνητικής του συμπεριφοράς, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα πριν εξελιχθεί σε ένα πραγματικό ξέσπασμα.

2.Το δικαίωμα της επιλογής…
Το δικαίωμα στην επιλογή, αποτελεί  ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να αποτρέψει τα ξεσπάσματα, πριν ακόμη ξεκινήσουν. Πώς λειτουργεί αυτό; Ο τρόπος είναι απλός.  Αντικαταστήστε τις άμεσες εντολές, όπως, «Βάλε τις πιτζάμες σου τώρα», με πιο ευέλικτη ερώτηση όπως: «Τι θέλεις να κάνεις πρώτα; Να φορέσεις την πιτζάμα σου ή να βουρτσίσεις τα δόντια σου;»

3. Όταν το συγύρισμα γίνεται παιχνίδι…
Σχεδόν κάθε καθημερινή ρουτίνα μπορεί να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι, ακόμα και το συμμάζεμα του δωματίου ή το μάζεμα του τραπεζιού…ακόμα και το μπάνιο! Τη μία φορά ως πειρατές που πρέπει να μαζέψουν τα λάφυρά τους, την άλλη φορά ως διαγωνισμό “ποιος θα μαζέψει περισσότερα ή γρηγορότερα” …Αυτά τα απλά παιχνίδια μπορούν να αλλάξουν την επικοινωνία σας με το παιδί σας και να αποτρέψουν τελικά τα ξεσπάσματά του!

4. Οι ιστορίες που μαγεύουν …και αποσυντονίζουν!
Τα παιδιά αγαπούν πολύ τις ιστορίες. Τις ακούν πάντα με προσοχή, οπότε μπορείτε να τις «χρησιμοποιήσετε» για να καταπολεμήσετε την πλήξη τους ή για να επικεντρωθεί το παιδί σε κάτι που επιθυμείτε. Για παράδειγμα αν πρόκειται να πάτε μια επίσκεψη και θέλετε να μείνει ήσυχο, επινοήστε μια ιστορία για ένα αγόρι που πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς για δείπνο,  και συμπεριφέρεται όμορφα και λέει ευχαριστώ, και οι παππούδες του είναι τόσο περήφανοι γι ‘αυτόν. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πραγματική επίσκεψη!

3029f554d3e0dbd5e4812461eded8ec25. Γελάστε μαζί του…για να απομακρύνετε την ένταση
Συχνά εμείς οι γονείς είμαστε τόσο απορροφημένοι με τη «σοβαρότητα» της αποστολής μας, που αδυνατούμε να δούμε ανάλαφρα κάποιες αταξίες ή ξεσπάσματα του παιδιού μας. Ωστόσο όπως μας λένε οι ειδικοί οι γελαστοί γονείς αποκτούν γελαστά παιδιά, καθώς η συνήθειά τους να αστειεύονται και να χαμογελούν συχνά ενθαρρύνει τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Επίσης οι χαρούμενοι γονείς κατά μεγάλο ποσοστό ανατρέφουν παιδιά με πολύ λιγότερα ξεσπάσματα.

6. Αφαιρέστε τα  “μη” και προσθέστε τα “μήπως να;”
Για παράδειγμα θα μπορούσατε αντί για «μην τρέχεις» εναλλακτικά να πείτε: «μέσα στο σπίτι περπατάμε, έξω μπορούμε να τρέξουμε». Βρείτε άλλες λέξεις για να δηλώσετε στο παιδί σας ότι αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο ή απαγορευμένο. Για παράδειγμα, αν σκαρφαλώνει παντού και συνεχώς, μπορείτε αντί για «όχι» να του πείτε «στοπ»! Εννοείται βέβαια ότι το όχι είναι απαραίτητο για να σταματήσει το παιδί τις ακραίες ή άπρεπες συμπεριφορές. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι όταν το «όχι» υπερκαταναλώνεται  μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα να λύσει. Προσπαθήστε να αποθηκεύσετε το «όχι» για τις αναγκαίες φορές. Στο μεταξύ, είτε στο παιδί σας  αυτό που θέλετε αντί γι’ αυτό που δεν θέλετε.

7. Δώστε του την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας 
Όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της γκρίνιας του παιδιού αλλά θα σας βελτιώσουν και την μεταξύ σας επικοινωνία!  Χρειάζεται λίγος χρόνος αλλά τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν και θα εξασφαλίσουν γαλήνη και ισορροπία.  Και  ένας γαλήνιος και ήρεμος γονιός λειτουργεί για το παιδί ως λιμάνι στις καταιγίδες. Και εκεί θα καταφύγει σε κάθε καταιγίδα.

Από την ειδική σε θέματα συμπεριφοράς παιδιών Elizabeth Pantley και το βιβλίο της The No-Cry Discipline Solution

Πηγή: εδώ

You may also like