7  HEALTHY FOODS ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Η υγιεινή διατροφή σαφώς και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους (και την απώλεια του περιττού), επομένως είναι λογικό να διαχειριζόμαστε ανάλογα τις επιλογές μας. Στην προσπάθειά μας αυτήν, όμως, πέφτουμε ασυναίσθητα και σε παγίδες που, αν και διατείνονται πως είναι υγιεινές, στην ουσία η κατανάλωσή τους μπορεί να μας καθυστερήσει να επιτύχουμε τον επιθυμητό μας στόχο.   

01 Smoothies.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι προσλαμβάνουμε από ένα μόνο smoothie έως και 1500 θερμίδες. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι πως το νούμερο είναι κάπως σοκαριστικό, το μυστικό είναι τα φρούτα που προσθέτουμε να είναι μόνο για τη γεύση. Αντίθετα, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη ποσότητα λαχανικών, ειδικά πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι και το kale, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και καλύπτουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.

  02 Granola.

Αν και αποτελείται κατά βάση από σιτηρά, όπως βρώμη, σπόρους και ξηρούς καρπούς, η παγίδα σε ό,τι αφορά τη granola είναι στον τρόπο που παρασκευάζεται… Καθώς χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λαδιού. Έτσι ένα φλυτζάνι granola περιέχει έως 400 θερμίδες. Δε σας λέμε να την καταργήσετε. Αλλά να είστε φειδωλοί στην ποσότητα και να φροντίζετε να προσθέτετε πρωτεΐνη (όπως γιαούρτι) και φρέσκα φρούτα εποχής.

03 Bagels.

Ενώ το “δικό μας” κουλούρι Θεσσαλονίκης μας προσφέρει μόλις 160 θερμίδες… Τα κουλούρια τύπου bagels είναι λιγότερο αθώα από όσο νομίζουμε. Ένα σκέτο bagel μας δίνει 215 θερμίδες, ενώ για ένα απλό donut η θερμιδική αξία φτάνει τις 229. Εντυπωσιακή η ελάχιστη αυτή διαφορά, έτσι; Βάλτε με το νου σας αν προσθέσετε στο bagel και κάποιο spread, ακόμη κι αν μιλάμε για το ελαφρύ cottage cheese, με τις θερμίδες να αγγίζουν τις 400 θερμίδες. Μήπως τελικά να ορίσουμε το bagel ως το cheat της εβδομάδας;

unsplash.com/@picoftasty
04 Σούπες και σαλάτες.

 Είμαι σίγουρη πως αυτό σας ξάφνιασε! Κι ενώ κατά βάση οι σούπες κι οι σαλάτες δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο διατροφικό μας πλάνο, το “κόλπο” είναι και πάλι στις λεπτομέρειες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα smoothies. Οι σούπες κρεμώδους υφής (aka βελουτέ), επειδή περιέχουν γιαούρτι ή κάποια ανάλογη βάση, μπορούν να εκτοξεύσουν τον αριθμό των θερμίδων που θα προσλάβουμε εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όσο για τις σαλάτες, το παιχνίδι “χάνεται” με την προσθήκη αλλαντικών, croutons και βεβαίως κάθε είδους dressing.

 05 Τρόφιμα “χαμηλά σε λιπαρά”.

Συνήθως συναντούμε αυτήν την ένδειξη σε γαλακτοκομικά προϊόντα και, κατά 99.9%, θα πειστούμε πως εφόσον τα προϊόντα είναι χαμηλά σε λιπαρά… Αυτόματα θα μας βοηθήσουν και στη διατήρηση του βάρους μας. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτά τα γαλακτοκομικά παράγονται με τη χρήση άπαχου γάλακτος. Μάλιστα, στη συνέχεια έχουν προστεθεί σε αυτά ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

06 Burgers και κρεατικά…. χωρίς κρέας.

 Όπου το διαβάζετε αυτό, προτού το ρίξετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, σκεφτείτε πως πρόκειται για ένα επεξεργασμένο τρόφιμο. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η πηγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την παρασκευή του. Και ως επί το πλείστον, αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα πρόσθετα χημικά.

unsplash.com/@lefterisk
07 Σνακ των “100 θερμίδων”.

Αυτά τα έτοιμα σνακ μπορεί να είναι κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το να γεμίσουν το πιάτο τους με την ιδανική μερίδα. Όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι κι αθώα, κυρίως λόγω της ποιότητας των θερμίδων που προσφέρουν. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε κάτι μόνοι μας.

               Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας το 75%. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον σε καθημερινή βάση το 75% των διατροφικών μας επιλογών αποτελείται από τροφές προσεκτικά επιλεγμένες και γεύματα επιμελώς προετοιμασμένα… Τότε δε μας απαγορεύει τίποτα από το να απολαύσουμε και κάτι “λιγότερο” υγιεινό. Αρκεί να διατηρούμε ένα μέτρο στο τι καταναλώνουμε, πόσο συχνά και σε τι ποσότητες.               

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@carolineattwood

You may also like