8 λόγοι για να μην το παρακάνουμε με τη γυμναστική

Σε έναν κόσμο γεμάτο υπερβολή, το περισσότερο είναι συνυφασμένο πάντα με το καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της γυμναστικής, που ειδικά στις αρχές της σαιζόν, οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλοί, και είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της υπερβολικής προπόνησης. Σίγουρα, αυτό το οποίο σας λέμε, δεν είναι να σταματήσετε την άσκηση, αλλά στο πρόγραμμα της προπόνησης να ενσωματώσετε και κάποιες ημέρες ξεκούρασης (ή και εβδομάδες, ναι μην απορείτε). Εδώ είναι οκτώ λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πάτε στο γυμναστήριο κάθε μέρα:

  1. Οι μύες σας μεγαλώνουν όταν ξεκουράζεστε.

Η άρση βαρών δημιουργεί μικροσκοπικά δάκρυα στους μύες σας που μπορούν να επισκευαστούν μόνο κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Αυτή η διαδικασία επισκευής καθιστά τους μυς σας πιο ισχυρούς από πριν. Και όσο σημαντικό είναι προπονείστε σκληρά και να αλλάζετε κάθε τόσο το επίπεδο δυσκολίες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεστε επαρκώς.

  1. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Γνωρίζετε ήδη πως πολύ συχνά ή πολύ έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια βάρους. Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι πως πολύ συχνά μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Χάρη στους ενσωματωμένους μηχανισμούς προστασίας του σώματός σας, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να προκαλέσει ένα όριο στην απώλεια βάρους σας ή ακόμα και στην αύξηση βάρους (που δεν σχετίζεται με αυξημένη μυϊκή μάζα).

  1. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να σας ενοχλήσει με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και να προκαλέσετε αμηνόρροια.

Οι επισκέψεις των «Ρώσων» μπορεί να μην είναι και το καλύτερό μας, αλλά σκεφτείτε την περίοδο ως μια απόδειξη του ότι το σώμα σας είναι σε καλή κατάσταση για να μεγαλώσει ένα μωρό και η απουσία του δηλώνει ένα πρόβλημα. Ειδικά αν εξαφανιστεί για τρεις ή περισσότερους μήνες. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη απώλεια οστικής μάζας, καθιστώντας σας ακόμα πιο αδύναμη και πιο ευάλωτη σε τραυματισμό.

  1. Προβλήματα στον ύπνο; Ίσως να προπορεύεστε.

Χρειάζεστε υπερβολικό ύπνο για να ανατροφοδοτήσετε τις μπαταρίες σας ή έχετε προβλήματα αϋπνίας ακόμα και όταν είστε πολύ κουρασμένοι; Και τα δύο υποδηλώνουν πως κάτι δεν πάει καλά.

  1. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διάθεση.

Η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ως ένας πολύ καλός τρόπος για να βγούμε από τις ήπιες μορφές κατάθλιψης. Ωστόσο η υπερβολική γυμναστική, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα  προκαλώντας άγχος στα προγράμματα προπόνησης και το αίσθημα σαν να τρέχεις για χρόνια.

  1. Περισσότερη άσκηση = μεγαλύτερη όρεξη.

Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας πυραύλων για να παρατηρήσετε τη σχέση μεταξύ άσκησης και πείνας. Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει αυτή την προσπάθεια και τις θερμίδες που καίτε. Οι γυναίκες συχνά φοβούνται ότι η μείωση του aerobic, θα τις κάνει να κερδίσουν βάρος, αλλά αυτό δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Η πείνα σας συνήθως μειώνεται ανάλογα με το πρόγραμμα αναπνοής σας, έτσι δεν θα αισθάνεστε συνεχώς την ανάγκη να τροφοδοτείτε το σώμα σας.

  1. Θα νιώσετε εξαντλημένοι … όλη την ώρα!

Όλοι αγαπάμε τη μεγάλη έκρηξη ενέργειας που έχουμε από μια εκπληκτική προπόνηση, αλλά περισσότερη άσκηση δεν σημαίνει πάντα περισσότερη ενέργεια. Εάν οι ασκήσεις, σας κάνουν τακτικά να νιώθετε καταβεβλημένοι και να μην μπορείτε ούτε να κουνηθείτε από την κούραση, τότε ακούστε το σώμα σας, που σας λέει πως πρέπει να χαλαρώσετε. Καλύτερα να ξαπλώσετε στον καναπέ και να δείτε τηλεόραση.

  1. Φαίνεται ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος σας.

Χώρια από όλα τα ιατρικής φύσης προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν, ένα ακόμα θέμα, είναι και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, μιας και η μακράς διάρκειας προπόνηση, είναι εξαιρετικά μεγάλη χρονική δέσμευση. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας, προκειμένου να έχετε μια σωστή ποιότητα ζωής, όπως για παράδειγμα να χαλαρώσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας, να πάτε για έναν καφέ ή να κακομάθετε τον εαυτό σας με ένα ραντεβού στο σπα.

You may also like